Pronašli smo recept za savršenu pizzu koju možete napraviti kod kuće
Pronašli smo recept za savršenu pizzu koju možete napraviti kod kuće

Pronašli smo recept za savršenu pizzu
koju možete napraviti kod kuće

Vikend je mnogima idealno vrijeme za kuhanje i pripremu hrane kod kuće – ili za uživanje u takozvanom cheat dayu, kada si dopuštaju hranu koju inače izbjegavaju tijekom tjedna. Pizza je gotovo uvijek pri vrhu popisa omiljenih jela za takve prilike, a nedavno obilježen Svjetski dan pizze (9. veljače) potaknuo nas je da se prisjetimo koliko je volimo. Iako je rado naručujemo ili jedemo u restoranima, pizza je zapravo vrlo jednostavna za pripremu kod kuće – zato donosimo recept. 

Pizza kod kuće / recept

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 7 g suhog kvasca (1 pakiranje)
  • 300 ml tople vode
  • 2 žlice maslinovog ulja

Sastojci za umak:

  • 400 g rajčica (može konzerviranih ili svježih)
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • sol i papar po želji

Sastojci za nadjev:

  • 200 g naribanog sira (mozzarelle)
  • svi ostali sastojci po želji: šunka, pečurke, paprika, masline, itd.

Priprema:

  • Priprema tijesta:

    • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer.
    • U manjoj zdjeli pomiješajte toplu vodu i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok ne postane pjenasto.
    • Dodajte kvasac u brašno i miješajte dok se ne počne formirati tijesto.
    • Dodajte maslinovo ulje i mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
    • Pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 1-1,5 sati.
  • Priprema umaka:

    • U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte rajčicu.
    • Dodajte origano, sol i papar te kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta dok se umak ne zgusne.
    • Po želji možete dodati malo šećera ako je umak previše kiseo.

3. Priprema pizze:

  • Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na 2 dijela (ako želite 2 manje pizze).
  • Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u željeni oblik.
  • Stavite ga na lim obložen papirom za pečenje.
  • Premažite tijesto pripremljenim umakom.
  • Dodajte ribani sir, a zatim i ostale sastojke po želji.

4. Pečenje:

  • Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 10-15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sir se ne otopi i lagano porumeni.

5. Posluživanje:

  • Kada je pizza gotova, izvadite je iz pećnice i narežite na komade.
  • Po želji, možete dodati svježe začine poput bosiljka ili origana.

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Instagram (@nataliaspotts, @zainebsoven, @emilisindlev)

Učitati još
Zatvori