

Vikend je mnogima idealno vrijeme za kuhanje i pripremu hrane kod kuće – ili za uživanje u takozvanom cheat dayu, kada si dopuštaju hranu koju inače izbjegavaju tijekom tjedna. Pizza je gotovo uvijek pri vrhu popisa omiljenih jela za takve prilike, a nedavno obilježen Svjetski dan pizze (9. veljače) potaknuo nas je da se prisjetimo koliko je volimo. Iako je rado naručujemo ili jedemo u restoranima, pizza je zapravo vrlo jednostavna za pripremu kod kuće – zato donosimo recept.
Pizza kod kuće / recept
Sastojci za tijesto:
- 500 g brašna
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 7 g suhog kvasca (1 pakiranje)
- 300 ml tople vode
- 2 žlice maslinovog ulja
Sastojci za umak:
- 400 g rajčica (može konzerviranih ili svježih)
- 1 žličica origana
- 1 žličica maslinovog ulja
- sol i papar po želji
Sastojci za nadjev:
- 200 g naribanog sira (mozzarelle)
- svi ostali sastojci po želji: šunka, pečurke, paprika, masline, itd.
Priprema:
Priprema tijesta:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer.
- U manjoj zdjeli pomiješajte toplu vodu i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok ne postane pjenasto.
- Dodajte kvasac u brašno i miješajte dok se ne počne formirati tijesto.
- Dodajte maslinovo ulje i mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 1-1,5 sati.
Priprema umaka:
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte rajčicu.
- Dodajte origano, sol i papar te kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta dok se umak ne zgusne.
- Po želji možete dodati malo šećera ako je umak previše kiseo.
3. Priprema pizze:
- Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na 2 dijela (ako želite 2 manje pizze).
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u željeni oblik.
- Stavite ga na lim obložen papirom za pečenje.
- Premažite tijesto pripremljenim umakom.
- Dodajte ribani sir, a zatim i ostale sastojke po želji.
4. Pečenje:
- Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 10-15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sir se ne otopi i lagano porumeni.
5. Posluživanje:
- Kada je pizza gotova, izvadite je iz pećnice i narežite na komade.
- Po želji, možete dodati svježe začine poput bosiljka ili origana.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@nataliaspotts, @zainebsoven, @emilisindlev)