![Što kuhati za Valentinovo? Donosimo 10 ideja i recepata za romantične večere i deserte](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2025/02/Sto-kuhati-za-Valentinovo-1080x1617.jpg)
![Što kuhati za Valentinovo? Donosimo 10 ideja i recepata za romantične večere i deserte](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2025/02/Sto-kuhati-za-Valentinovo-scaled.jpg)
Nije čudno da Valentinovo može predstavljati stres čak i parovima koji ga vole obilježavati. Gotovo svi restorani nude posebne jelovnike za večeru, neki u slijedovima, u pjenušcima i vinima. Izlazak u restorane nekima ne predstavlja dovoljno prostora za privatnost kakvu žele, a osim toga, velik broj restorana popuni se danima unaprijed.
Romantika, večera, čaša vina, svijeće – mnogi će ovaj dan ipak odlučiti provesti u komforu svog doma. Ako ste i vi među njima, a ni sami ne znate što pripremiti za večeru, imamo dobre vijesti. Popisali smo jela idealna za romantične večere u dvoje. U nastavku donosimo 10 prijedloga i recepte.
Što kuhati za romantično Valentinovo kod kuće?
Na našem popisu romantičnih jela pronaći će nešto za sebe i ljubitelji mesa, i ljubitelji ribe i vegani, a najveći naglasak ipak je na ukusnim, kremastim tjesteninama, odrescima i rižotima. Odlučili smo preskočiti juhe, variva i složence, kao i salate i brza jela poput pizza, burgera i tacosa.
Za početak u obzir uzmite vlastite preferencije i preferencije partnera, pa prema tome birajte jela s popisa! Naravno, uz jelo odaberite i piće koje će se dobro slagati, a na kraju ćete naći i prijedloge za deserte.
![Što kuhati za Valentinovo](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2025/02/Sto-kuhati-za-Valentinovo-1080x1617.jpg)
1. Marry Me Chicken
Sastojci:
- 250 g pilećih prsa (bez kostiju i kože)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- sol i papar
- 1 žlica svježeg timijana
- 1 žličica crvene paprike
- 1/2 šalice nasjeckanih sušenih rajčica
- 3/4 šalice pilećeg temeljca
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 1/4 šalice naribanog parmezana
- svježi bosiljak za serviranje
Postupak:
- Zagrijite pećnicu na 190 stupnjeva. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte žlicu maslinovog ulja.
- Piletinu obilno začinite solju i paprom, pecite na tavi dok ne porumeni – oko 5 min sa svake strane. Prebacite na tanjur.
- U istu tavu dodajte još 2 žlice maslinovog ulja, dodajte češnjak, crvenu papriku i timijan te kuhajte oko 1 min.
- Dodajte sušene rajčice, temeljac i vrhnje, a zatim umješajte parmezan.
- Pustite da prokuha, pa u tavu vratite piletinu i sok koji je pustila.
- Cijelu tavu prebacite u zagrijanu pećnicu i pecite još 10-12 minuta.
- Piletinu poslužite na pladnju, prelijte umakom i dodajte svježi bosiljak.
2. Tjestenina s ndujom
Sastojci:
- 100 g tjestenine
- 70 g maslaca
- 2 žlice paste od nduje
- 3/4 šalice vrhnja za kuhanje
- 60 g naribanog parmezana
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica šećera
- šaka nasjeckanog peršina
- sol i papar
Postupak:
- Skuhajte tjesteninu u dobro posoljenoj vodi.
- Otopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte nduju i dobro umutite u maslac.
- Dodajte vrhnje, miješajte dok se lijepo ne sjedini i smanjite vatru.
- dodajte limunov sok i šećer, ponovno miješajući.
- Malo po malo dodajte i parmezan, zatim papar, a po potrebi i sol.
- Kuhanu tjesteninu dodajte u umak, lagano promiješajte.
- Dodajte peršin pa pustite da se na laganoj vatri sve zajedno kuha još minutu-dvije.
- Poslužite s parmezanom i crnim paprom.
3. French Onion Pasta
Sastojci:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 3 glavice žutog luka, tanko narezane
- 4 češnja češnjaka
- 225 g gljiva, narezanih na ploške
- 1 žlica svježeg timijana (plus malo za ukras)
- 1/2 šalice bijelog vina
- 2 žlice brašna
- 2 šalice goveđeg ili povrtnog temeljca
- 2 šalice vode
- 340 g tjestenine
- 1 žlica sherry octa
- sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Postupak:
- Karamelizirajte luk. Zagrijte ulje i maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i prstohvat soli. Kuhajte uz često miješanje dok se luk ne karamelizira, oko 25-30 minuta.
- Dodajte češnjak, gljive i majčinu dušicu. Pirjajte 3-4 minute ili dok gljive ne počnu omekšavati. Dodajte vino da se tava deglazira, zatim dodajte brašno. Kuhajte još 2-3 minute, dok se ne zgusne.
- Ulijte temeljac i vodu. Začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Pustite da prokuha, zatim dodajte tjesteninu i kuhajte 8-10 minuta ili dok ne postane al dente.
- Ne zaboravite malo octa!
4. Losos s medom i češnjakom
Sastojci
- 2 filea lososa
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice soja umaka
- 2 sjušne žlice meda
- polovica cijeđenog limuna
- četiri glavice češnjaka
- 1/2 jušne žlice mljevene paprike
- integralna riža
- sol
- papar
- povrće po želji
Priprema
Ovaj recept uzet će svega dvadeset minuta vašeg vremena, te ga slobodno možemo svrstati u kategoriju laganih (zdravih) i brzih jela. Prije svega, moramo pripremiti ribu. Dva filea lososa (ili neka druga količina, ovisno o porciji koju želite) osušite ubrusom i premažite mješavinom maslinovog ulja, soli, papra i mljevene paprike.
Sada, kada smo ostavili ribu sa strane da se marinira, vrijeme je da napravimo umak u kojem se zapravo krije čar ovog recepta. U malu posudu potrebno je pomiješati soja umak, maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak i pola iscjeđenog limuna. Ova kombinacija na trenutak može zvučati nespojivo, ali baš u ovoj komponenti se krije X faktor spomenutog jela.
5. Zapečeni njoki s kaduljom i parmezanom
Sastojci:
- 3 srednja batata (otprilike 230 g nakon kuhanja)
- 75 g bijelog brašna + dodatno za radnu površinu
- 1/2 žličice soli
- 3-4 žličice maslaca
- 6-7 listova kadulje, nasjeckanih
- sol i papar
- parmezan
Priprema:
- Skuhajte ili ispecite batat – kada je gotov, maknite koru i stavite ga u zdjelu.
- Dodajte brašno i sol u zdjelu s batatom. Miješajte dok se sastojci ne sjedine, a zatim zamijesite tijesto rukama.
- Po potrebi dodajte malo brašna na radnu površinu dok mijesite tijesto dok ne postane meko, ali ne ljepljivo. Podijelite tijesto na četiri dijela, svaki dio razvaljajte u dugački tanki valjak i narežite na komade dužine oko 2,5 cm. Po želji, svaki komadić možete lagano pritisnuti viljuškom kako biste dobili klasičan izgled njoka.
- Ubacite njoke u kipuću vodu. Kada isplivaju na površinu, znači da su gotovi. Izvadite ih i ocijedite.
- Otopite maslac dok ne postane blago smeđi. Dodajte nasjeckanu kadulju i kratko popržite. Zatim ubacite njoke, dodajte sol i papar po ukusu.
- Pržite na srednje jakoj vatri dok njoki ne dobiju zlatnu, hrskavu koricu sa svih strana. Poslužite njoke na tanjuru, pospite ih parmezanom, a na vrh dodajte malo hrskavih listova žalfije za dekoraciju.
- Uživajte u ovom bogatom i aromatičnom jelu!
6. Tjestenina s tartufima
Sastojci (za dvije osobe):
- 180 g svježe tagliatelle tjestenine
- 40 g tartufate
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice vode u kojoj se kuha tjestenina
- 1 žlica naribanog parmezana
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Postupak:
- Zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu, ubacite u kipuću vodu svježe tagliatelle i kuhajte kao što je naznačeno na pakiranju.
- Na većoj tavi rastopite maslac pa dodajte tartufatu, 2 žlice vode u kojoj se kuhala tjestenina i dobro promiješajte dok se sve dobro ne poveže.
- Maknite s vatre i u umak od tartufate umiješajte skuhane i ocijeđene tagliatelle.
- Dodajte naribani parmezan i promiješajte. Na kraju dodajte par kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja i poslužite toplo s još malo parmezana narezanog na listiće. Dobar tek!
7. Fondue od sira
Sastojci za dvije osobe:
- 125 g gruyère sira
- 125 g vacherin sira
- 125 g ementalera
- 2250 ml bijelog suhog vina
- 1/2 režnja češnjaka
- 1 žlica krumpirovog brašna (škroba)
- 10 ml rakije
- 1 žlica cijeđenog limunovog soka
- prstohvat soli i cayenne papra
- muškatni oraščić
Priprema:
- Posudu za fondue (caquelon) dobro premažite češnjakom, a zatim dodajte vino i čekajte da zavrije.
- Dodajte mješavinu svih sireva (naribanih).
- Brašno, limun i rakiju umutite i dodajte siru. Dodajte začine i miješajte na laganoj vatri.
- Uz fondue poslužite na kockice narezan čvrsti kruh.
- nabodite kockice kruha na vilice, umačite ih u sir i uživajte.
8. Kremasti rižoto s kozicama
Sastojci:
- 450 g kozica (sirovih i oguljenih)
- 3-4 šalice temeljca (pilećeg)
- 2 ljutike
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 šalica Arborio riže
- 1 šalica bijelog vina
- 2 žlice maslaca
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica limunovog soka, malo limunove korice
- sol i papar
- 3 mlada luka (tanko narezati za posipati na vrh)
Postupak:
- U loncu zagrijte pileći temeljac.
- U drugom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckanu ljutiku i pirjajte.
- Dodajte rižu i pirjajte još nekoliko minuta.
- Dodajte bijelo vino, miješajte dok ne ispari. Malo po malo dodajte zagrijani temeljac dok riža ne bude kuhana.
- U tavi otopite maslac, dodajte nasjeckani češnjak pa zatim i kozice.
- Kada su škampi pečeni, narežite ih i umiješajte u rižoto.
- Dodajte limunov sok, limunovu koricu, sol i papar te po želji još malo maslaca.
- Rižoto poslužite s nasjeckanim mladim lukom na vrhu.
9. Curry od slanutka na kokosovom mlijeku (i naan bread punjen sirom)
Sastojci:
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica kumina
- 1,5 žličica curryja
- 2 konzerve slanutka
- 50 g pasirane rajčice
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 100 g nasjeckanog kelja
Postupak:
- Luk i češnjak nasjeckajte, a đumbir naribajte. Dodajte luk, češnjak i đumbir u veliku duboku tavu zajedno s maslinovim uljem.
- Pirjajte na srednjoj vatri oko pet minuta, ili dok luk ne omekša i postane proziran.
- Dodajte curry prah i kumin i nastavite miješati i kuhati još oko minutu, da se začini zapeku.
- Ocijedite slanutak, pa ga dodajte u tavu zajedno s umakom od rajčice i kokosovim mlijekom. Sve promiješajte da se sjedini.
- Pojačajte vatru kako bi umak zakuhao.
- Nakon što provrije, smanjite vatru i ostavite curry da se kuha još 15-ak minuta, povremeno miješajući.
- Dodajte kelj i umiješajte ga u umak. Nastavite kuhati i miješati dok kelj ne uvene do željene mekoće (ja kuham još oko 5 minuta).
- Na kraju kušajte curry i dodajte soli po ukusu. Poslužite vruće uz rižu ili naan bread!
10. Mesne okruglice i špageti
Sastojci:
- 150 g špageta
Za mesne okruglice:
- 1 šnita bijelog kruha
- 60 ml hladne vode ili mlijeka
- 200 g mljevene govedine
- 100 g mljevene slatke kobasice
- 10 g parmezana
- 1-2 režnja češnjaka
- 1 jaje
- sol i papar
- 30 g brašna
- 1 žlica maslinovog ulja
Za umak:
- 1/2 glavice manjeg luka
- 1 režanj češnjaka
- 500 g pelata
- sol, papar
- 1 list lovora
- 1 žličica bosiljka (nasjeckan, svjež ili suh)
Postupak:
- Kruh natrgajte i prelijte s 2/3 šalice vode (ili mlijeka) i ostavite sa strane par minuta pa izgnječite vilicom.
- U veliku zdjelu stavite meso, kobasicu, sir, češnjak, sol i papar, jaje i zgnječen kruh. Miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Oblikujte mesne okruglice veličine manje kuglice sladoleda. Uvaljajte ih u brašno.
- Zagrijte duboku, veliku tavu i dodajte ulje.
- Dodajte mesne okruglice i pirjajte dok ne porumene sa svih strana.
- Izvadite ih i ostavite ih sa strane.
- U istoj tavi na srednjoj vatri dodajte još ulja i pirjajte nasjeckani luk miješajući dok ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i miješajte 1-2 minute dok ne zamiriše.
- Umiješajte pasiranu rajčicu i list lovora. Pustite da lagano prokuha.
- Vratite mesne okruglice u tavu s umakom od rajčice, djelomično pokrijte poklopcem i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta, povremeno okrećući mesne okruglice.
- Meso će biti mekano, a umak će se zgusnuti. Pet minuta prije nego što je umak gotov, umiješajte nasjeckani bosiljak i začinite solju i paprom po ukusu.
- Skuhajte tjesteninu dok ne postane al dente, ocijedite i vratite u prazan lonac.
- Prelijte umak i mesne okruglice preko špageta i lagano promiješajte da se sjedine. Ukrasite parmezanom i svježim bosiljkom i poslužite vruće.
Foto: Instagram, Pexels