Marco Pierre White, legenda koja je redefinirala svjetsku gastronomiju dolazi na Weekend Food Festival
Marco Pierre White, legenda koja je redefinirala svjetsku gastronomiju dolazi na Weekend Food Festival

Marco Pierre White, legenda koja je redefinirala svjetsku gastronomiju dolazi na Weekend Food Festival

Nakon intrigantnog teasera koji je se proširio društvenim mrežama i izazvao veliku pažnju javnosti i šuškanje medija, Weekend Food Festival službeno je potvrdio – chef svih chefova Marco Pierre White uistinu stiže u Rovinj!  Weekend Food Festival, najuzbudljiviji gastronomski događaj u regiji, vraća se u Rovinj od 11. do 13. travnja, a jedno od najistaknutijih imena ovogodišnjeg izdanja je legenda svjetske gastronomije – Marco Pierre White.

Rock zvijezda među chefovima, Marco Pierre White najmlađi je chef u povijesti čiji  je restoran osvojio tri Michelinove zvjezdice i redefinirao standarde visoke kuhinje. Savršenstvo na tanjuru bio je njegov imperativ, a ipak na vrhuncu svoje karijere napustio je restoransku scenu i buntovnički odbacio sva priznanja institucija vrativši zvjezdice. Mentorirao je najveće kulinarske zvijezde, uključujući Gordona Ramsaya, Phila Howarda i Hestona Blumenthala, a njegova knjiga White Heat smatra se biblijom vrhunskih chefova. Dolazak Marca Pierrea Whitea u Rovinj prilika je za domaću i regionalnu publiku da iz prve ruke sazna tko je čovjek koji je inspirirao generacije chefova i promijenio sliku kulinarstva.

Marco Pierre White
Marco Pierre White

Domaći chefovi Mate Janković i Tom Gretić ne skrivaju oduševljenje

„Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam početkom ’90-ih uzeo u ruke njegovu knjigu White Heat – shvatili smo tada da kuharstvo nije samo francuska sterilna brigada, već i gerila i gusarstvo. Fasciniralo me kako je sve okrenuo naglavačke, pratio sam ga godinama. Njegov bunt protiv kuharskog establishmenta, odbijanje zvjezdica – sve je imalo smisla. Definirao me i zauvijek ću mu biti zahvalan“, rekao je Tomislav Gretić, jedan od najistaknutijih domaćih chefova. 

O inspirativnom utjecaju Marca Pierre Whitea na gastronomsku scenu nadovezao se i Mate Janković, chef i vlasnik restorana Sol.

„Marco Pierre White je čovjek koji je odgojio cijele generacije chefova koji su danas jednako veliki. Prvi je Britanac s tri Michelinove zvjezdice, chef koji je obilježio cijelu jednu etapu gastronomije i ostavio neizbrisiv trag u svijetu gastronomije“, istaknuo je Mate Janković koji će u sklopu Weekend Food Festivala u petak, 11. travnja u 18 sati na glavnoj pozornici u staroj Tvornici duhana Rovinj voditi 1 na 1 razgovor s legendarnim chefom.

Tomislav Gretić
Tomislav Gretić

Weekend Food Festival – nezaobilazna gourmet destinacija

Weekend Food Festival u tri dosadašnja izdanja razvio se u dinamičnu platformu koja okuplja sve relevantne sudionike u lancu hrane – od vrhunskih domaćih i svjetskih chefova,  stručnjaka iz gastronomije i ugostiteljstva do proizvođača i inovatora, kao i sve zaljubljenike u gastronomiju. U proljetnom Rovinju stvorio se prostor za dijalog, razmjenu ideja i istraživanje novih trendova, čineći festival nezaobilaznim mjestom za sve kojima je hrana poslovanje, strast ili način života.

S misijom da izgradi najuzbudljiviju i najkvalitetniju scenu oko gastronomije, festival kombinira bogat program panela, masterclassova i showcooking radionica, omogućujući posjetiteljima da steknu nova znanja, istraže inovativne ideje i uživaju u vrhunskim doživljajima. 

U protekle tri godine Weekend Food Festival ugostio je neka od  najpoznatijih imena domaće i svjetske gastronomije. Na rovinjsku pozornicu stali su Massimo Bottura, chef slavnog restorana Osteria Francescana i Ana Roš koja je slovensku kuhinju dovela u svjetski fokus, kao i inovatori poput Rasmusa Munka, Dabiza Muñoza i Franca Pepea. Prošlogodišnje izdanje donijelo je iznimne nastupe i razgovore chefova poput Alejandra Serrana, Paula Ivića, Matije Bogdana, Hrvoja Zirojevića i mnogih drugih.

Uz bogat edukativni i zabavni program, Weekend Food Festival poznat je i po svojoj expo zoni, u kojoj se izlagači iz Hrvatske i svijeta predstavljaju s najnovijim proizvodima, delicijama, vinima i craft pićima. Prilika za sve – od entuzijasta do profesionalaca!

Ovogodišnji festivalski program, za razliku od prijašnjih, nadograđen je i posebno prilagođen različitim posjetiteljima. Tako će profesionalci i stručnjaci imati priliku sudjelovati u ekskluzivnim masterclassovima i radionicama te saznati sve o novim trendovima u gastronomiji. Entuzijasti će uživati u inspirativnim predavanjima i showcooking radionicama, dok će gala večere, koje pripremaju svjetski poznati chefovi, pružiti jedinstveni gastronomski doživljaj. Ugostitelji i predstavnici industrije moći će se povezati s kolegama, razmijeniti ideje i otkriti inovacije koje podižu poslovanje na novu razinu.

Bilo da ste profesionalac željan novih znanja, entuzijast koji želi naučiti više o lokalnoj kuhinji ili jednostavno želite uživati u okusima Istre, ovaj festival nudi nešto za svakoga.

Ulaznice osigurajte na službenoj web stranici www.weeekendfoodfestival.com, a sve novosti možete pratiti i na službenim FB i IG kanalima.

Foto: Derek D’Souze, PR

Učitati još
Zatvori