Slatki zalogaji s okusom ljeta: Jeste li ikad jeli tortu od limuna i maslinovog ulja? Imamo recept
Kraj zime često donosi poveću dozu nostalgije za ljetom. Zasitili smo se svih božičnih kolača, iza nas su tradicionalna domaća jela, pa smo sada zaokupljeni degustacijom krafna po gradu – kao i razmišljanjem gdje na večeru za Valentinovo. Ipak, u mislima su nam prvi sezonski plodovi i veselje u obliku svježeg voća i povrća do kojeg nas dijeli još koji mjesec.
Maštajući o ljetu na Mediteranu, sjetili smo se jednog izvrsnog, sočnog i osvježavajućeg kolača za koji nam zapravo i ne treba ljetno voće. Ako kod kuće imate domaći limun i maslinovo ulje, za čas ćete pripremiti ovu poslasticu i teleportirati se na svoju omiljenu sunčanu terasu. Torta od limuna i maslinovog ulja spas je kada trebamo brzi desert ili doručak. Jednostavna je, a lako ju možete obogatiti voćem ili, primjerice, tučenim medom.
Sastojci:
- 160 g šećera
- 2 velika jaja
- 1 žlica naribane limunove korice
- 135 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 115 g grčkog jogurta
- 60 g mlijeka
- 2 žlice limunovog soka
- 190 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- šećer u prahu za dekoraciju
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. obložite dno kalupa za tortu papirom za pečenje.
- U zdjeli zamutite jaja, šećer i limunovu koricu i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu.
- Dodajte maslinovo ulje, mlijeko, grčki jogurt i limunov sok. Miješajte.
- Dodajte brašno, sol i prašak za pecivo.
- Rasporedite tijesto po kalupu i pecite tortu 20-30 minuta – čačkalicom provjerite kada je torta gotova.
- Ostavite 5-10 minuta da se hladi u kalupu, a zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se do kraja ohladi.
- Pospite šećerom u prahu i poslužite uz svježe voće.