Meko, toplo tijesto punjeno rastezljivim, otopljenim sirom zvuči kao sve što nam treba za večerašnje druženje. Domaći naan bread, odnosno najukusniji kruščići s dodatkom sira, sezama i meda toliko su dobri da im je teško odoljeti. Možete ih poslužiti kao prilog uz jela od mesa i povrća, ili jednostavno kao snack uz subotnji razgovor i čašu vina.
Recept smo pronašli kod blogerice Tieghan Gerard, a možete ga pogledati na njenom Instagram profilu ili blogu.
Recept za naan bread sa sirom i sezamom
Sastojci:
- 2 žličice meda
- 1 šalica (245 g) toplog mlijeka
- 2,5 žličice suhog kvasca
- 200 g punomasnog grčkog jogurta
- 500 g brašna
- 1 1/2 žličice parka za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 450 g naribanog gouda sıra
- 3 žlice bijelih sezamovih sjemenki
- 2 žlice crnih sezamovih sjemenki
- 6 žlica otopljenog maslaca
- med za posluživanje
Postupak:
- U zdjeli pomiješajte med, mlijeko i kvasac i ostavite par minuta da se stvore mjehurići.
- Dodajte jogurt, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- Miksajte 3-4 min, dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od rubova.
- Pokrijte zdjelu krpom i ostavite na toplom mjestu 1-2 sata, dok se tijesto udvostruči.
- U manjoj zdjeli pomiješajte nariban sir i sezamove sjemenke.
- Kada je tijesto spremno, podijelite ga na 8 jednakih dijelova.
- Na lagoon pobrašnjenoj površini, razvaljajte 8 loptica u ovalne oblike.
- U sredinu dodajte sir sa sjemenkama, preklopite rubove i uštipnite vrh da se zalijepi.
- Ponovno kratko valjajte, pazeći da sir ne izlazi van.
- Dobro zagrijte tavu, a svaki naan premažite otopljenim maslacem s obje strane.
- Na tavu kapnite malo maslinovog ulja i pažljivo ga razmažite papirom.
- Na vruću tavu stavite jedan naan, poklopite i pecite 1 minutu.
- Stvorit će se veliki mjehuri. Okrenite naan i pecite ga još 30 sekundi do minute, dok se ne stvore tamne fleke od pečenja.
- Maknite s tave i zamotajte u čistu kuhinjsku krpu. Čuvajte u pećnici na 120 C. Kada su svi naan kruščići pečeni, po njima prelijte malo meda i pospite malo sezamovih sjemenki.
- Poslužite!