Kada smo ugledali malene, ružičaste lokale po imenu Sourdough Sophia, a pogotovo kada smo ugledali čudesne pekarske proizvode koje prodaju, odmah smo se poželjeli teleportirati u London. Mašnice, kroasani, pite, cruffini, Pan Suisse i brojne druge delicije krasne police njihovih londonskih poslovnica, ali i Instagram profila.
Sourdough Sophia
Sophia i njen muž Jesse tijekom lockdowna u svom su londonskom stanu odlučili početi peći kruh i prodavati ga susjedima. Vrlo se brzo pročula vijest o njihovom odličnom kruhu pa su se pred stanom sve češće stvarali redovi, a svi su htjeli isprobati njihove nove proizvode. Osim kruha, Sophia je počela peći kroasane, krafne, brownieje i razne druge slastice. Dok je Sophia vrijeme provodila u kuhinji njihovog stana, Jesse je biciklom počeo razvoziti proizvode kupcima. Ubrzo im je stan postao tijesan za potrebe proizvodnje sve većih količina pekarskih proizvoda, pa su počeli razmišljati o otvaranju pekarnice.
Uz pomoć kickstarter kampanje i zajednice, samo 8 mjeseci nakon ispečenog prvog kruha, otvorili su prvu pekarnicu. Osvojili su dvije globalne nagrade za focacciu i integralni kruh, a njihova pekarnica je zbog odličnih proizvoda i preslatkog uređenja ubrzo postala viralna.
Neodoljive slastice koje želimo probati
Od otvaranja prve lokacije prošlo je skoro pet godina, a od tada je otvorena još jedna lokacija. Sophia sada planira i otvorenje treće pekarnice. U sourdough Sophii često mijenjaju ponudu, pa tako svaki put kada dođete možete probati nešto novo. Objavljen je meni za siječanj 2025. koji uključuje Marmite & Cheese twist, pužić sa šunkom iz meda i Gruyere sirom, cardamom bun s narančom i smeđim šećerom, key lime pie mašnicu, kroasane i bagel sendviče.
Pekarnice se nalaze u sjevernom dijelu Londona, a mi ih definitivno stavljamo na travel&gastro wish listu.
Foto: Instagram