Opsjednutost krafnama u mjesecima pred karneval u Hrvatskoj je prisutna već godinama, pa nam je bilo jasno što možemo očekivati kada je Mate Janković najavio da u prodaju stižu krafne Petre Jelenić. Osim krafna, Mate je najavio i velike promjene i novosti u radu Gradske kavane. Sve to, kao i uvijek odlična hrana u njegovom restoranu SOL, bili su dobar razlog da mu se javimo za razgovor.
Od našeg prvog razgovora s Matom u SOLI u Margaretskoj 1, na sam dan otvorenja, prošlo je gotovo tri godine. Bilo je to na Valentinovo 2022. godine, pa smo uoči Valentinova 2025. (za koje opet sprema posebnu večernju ponudu) odlučili s njim porazgovarati o uspješnom vođenju biznisa, najavljenim planovima za Gradsku kavanu i o suradnjama s velikim imenima hrvatske gastronomije, poput Denija Srdoča i Marka Palfija.
Velike novosti u Gradskoj kavani
Razgovor smo započeli uz kavu u Gradskoj kavani, pa je bilo logično odmah se dotaknuti tog dijela priče. Mate nam je otkrio, s obzirom na to da je vlasnik SOLI i partner u kavani, kako mu je već dugo želja promijeniti način poslovanja, kao i sam imidž i koncept kavane.
Od mjesta gdje su se do nedavno održavali koncerti i zabave, prvenstveno za mlađu populaciju, sada žele napraviti pravu kavanu. Umjesto visokih stolova, slabe rasvjete i tamnog interijera, cilj je napraviti ono što je kavana od prvog dana trebala biti – kavana, s finom kavom i kolačima.
Kolači se ne jedu na visokim stolovima i u foteljama – kolači se jedu na finim kavanskim stolovima i postoji razlog zašto je to tako, objašnjava nam Mate.
Mi smo već naručili sav novi namještaj i rasvjetu, otvaramo i kuhinju za kavanu, tu će se posluživati doručak i jednostavna jela, priča Mate. Stižu i vitrine za kolače. Sve bi trebalo krenuti 1. ožujka, ali vidjet ćemo hoće li ići po planu.
Mate nam priča kako će u ponudi kavane bit pastry program, vrlo jednostavna jela, quichevi, granola te 2-3 jela od jaja. Osim u prostoru SOLI, uskoro će i u kavani biti dostupne slastice Petre Jelenić.
Osim Gradske kavane u kojoj je danas jedan od partnera, Mate vodi svoj restoran SOL, koji, iako je zaseban brend i tako ga i razvija, istovremeno funkcionira kao jedno s Gradskom kavanom.
S obzirom na to da su najveći F&B (food & beverage) u Hrvatskoj (ako ne računamo hotele), u opisu njegovog posla jako je puno različitih zadataka. Imamo 1200 metara kvadratnih i terasu od još 250-300, tu je i preko 60 zaposlenih. – govori nam Mate.
SOL: vrhunska hrana i gostovanja velikih chefova
Nakon kave u kavani, popeli smo se u velik prostor restorana SOL tapas na hrvatski. Ugodan ambijent sa stolovima koji gledaju na glavni gradski trg i otvorenom kuhinjom sam po sebi je jako primamljiv, a hrana je izvrsna. Mi smo započeli prženim briochem punjenim goveđim tatarskim s majonezom od kimchija i prepeličjim jajem. Ovaj tapas nas je već prvim zalogajima oduševio – peciva su kuhana na pari, a zatim pržena kako bi bila hrskava, a majoneza od domaćeg kimchija je jednostavno genijalna. U porciji dolaze dva komada, pa je idealna opcija kao predjelo za dvoje.
Nakon uvoda prešli smo na jedan od njihovih favorita i bestsellera, pašticadu u njoku. Dugački domaći njoki punjeni su mesom i posipani tvrdim kravljim sirom, a u porciji dolazi i fina količina pašticade pa smo skoro polizali i tanjure.
U ponudi tapasa nalaze se još razna jako primamljiva jela poput malih telećih zagrebačkih s couscousom od cvjetače, zagorskih štrukli i skradinskog kroketa. Kada odlučite doći u SOL, možete odabrati i degustacijski meni za 49 eura po osobi ili “ručak za 2”, opciju u kojoj za 24 eura po osobi dobivate 2 hladna tapasa, 2 topla tapasa i 2 deserta! Tu je i opcija wine pairinga, pa vjerujemo da svako može pronaći prigodu i opciju koja mu odgovara.
Važno je istaknuti i vrlo uspješne i zanimljive gostujuće večere. Do sada su u SOLI na gostujućim večerama, uz Petru Jelenić i Marka Jantoleka, kuhali i Deni Srdoč, Marko Palfi, Hrvoje Zirojević i drugi veliki chefovi. Takve večeri uvijek se brzo rasprodaju, bez obzira radi li se o srijedi, četvrtku ili petku, priča nam Mate.
Matu smo upitali što se u ove 3 godine poslovanja SOLI promijenilo kada je riječ o hrani i drže li se i dalje početne ideje. – “Trenutno kuhamo malo više eksperimentalno od onog s čim smo krenuli, ali nisam siguran hoćemo li se na tome zadržati. I dalje je to jako fina hrana, ali konceptualno se ipak vraćamo malo prepoznatljivim okusima.” – priča nam Mate.
Slastice Petre Jelenić u SOLI
Mate nam je ispričao i kako je za dolazak Petre Jelenić u SOL zaslužan bio slučajan susret i razgovor uz kavu. Petrin je dolazak objektu donio jednu novu dimenziju i kvalitetu. U aktualnoj su ponudi njena 4 deserta; torta od maka, štrudla od jabuka, kesten i čupavac. Mi smo probali štrudlu od jabuka (vučeno tijesto s medom, jabuke, cremeux vanilija, mrvice od zobenih pahuljica i beurre noisette) koja nam je bila stvarno fantastična.
Njene slastice drže se koncepta SOLI i to odlično uspijeva. Petra ima toliko široko znanje da od svega što zna može složiti točno ono što nama treba. Ima slobodu, a gosti su nam prezadovoljni.
Naravno, posjet SOLI i kavani nije mogao proći bez degustacije trenutačno najpopularnijih krafni u gradu. Dok smo uživale u mekom tijestu i punjenju od vanilije i jabuka, Mate nam je ispričao kako je prvi dan prodaje u samo 2 sata rasprodano 150 krafna, pa su ih odlučili staviti u ponudu sve dane osim nedjelje i ponedjeljka – i podebljati zalihe!
Dodatne informacije
Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 9, Zagreb
Radno vrijeme: ponedjeljak-subota 12-00h, nedjelja zatvoreno
Rezervacije: 095 863 1777
Instagram: @sol_tapaszagreb
Facebook: SOL tapas na hrvatski
Foto: Sanja Jagatić