Ove godine je posebno dobra ideja otići na Siciliju – otok je postao europska regija gastronomije 2025.
Sicilija je oduvijek bila sinonim za bogatstvo okusa, tradicije i kulture. Ove godine, taj jedinstveni talijanski otok ponosno nosi titulu Europske regije gastronomije za 2025., što je priznanje koje je dodijelio Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT). Kako je Sicilija osvojila ovo prestižno priznanje i koja su najbolja mjesta za uživanje u njezinim delicijama?
Sicilija je zaslužila ovo priznanje zahvaljujući svojoj iznimnoj gastronomskoj tradiciji, koja je rezultat stoljeća kulturnih utjecaja – od Grka, Rimljana i Arapa, do Normana i Španjolaca. Tijekom kandidature, koja je predstavljena na sajmu Vinitaly u Veroni, regija je istaknula raznolikost i kvalitetu lokalnih proizvoda poput pistacija iz Brontea, čokolade iz Modice, rajčice iz Pachina i mandarina iz Ispice. Predsjednica IGCAT-a, Diane Dodd, istaknula je kako je žiri bio impresioniran kvalitetom i raznolikošću sicilijanske kuhinje te sposobnošću otoka da harmonizirano poveže hranu, kulturu i održivost.
Najbolja mjesta za kušanje sicilijanskih delicija
Tijekom 2025. godine Sicilija će predstaviti svoje specijalitete kroz različite manifestacije, festivale i tematske večeri posvećene hrani i vinu. Ako planirate posjetiti Siciliju (što je od ovog proljeća puno jednostavnije uz direktne letove za Palermo) evo nekoliko nezaobilaznih destinacija za ljubitelje hrane:
1. Palermo
Ballarò tržnica – Ovdje možete kušati autentični sicilijanski street food poput arancina, panelle i pani câ mèusa (sendvič s telećom slezenom).
Antica Focacceria San Francesco – Povijesni restoran poznat po tradicionalnim jelima poput caponate i sarde a beccafico (sardine punjene mrvicama, pinjolima i grožđicama).
2. Etna regija
Vinarije Pietradolce i Barone di Villagrande – Otkrijte bogatstvo sicilijanskih vina uz pogled na spektakularne vinograde.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
3. Ragusa
Ristorante Duomo – Restoran s Michelinovom zvjezdicom koji reinterpretira sicilijanske klasike.
4. Nebrodi planine
Hotel Mazzurco u Cesarò – Ovdje možete uživati u lokalnom crnom svinjskom mesu i salumima.
5. Taormina
Tischi Toschi – Skriveni dragulj s autentičnim specijalitetima poput polpeta od divljeg komorača i domaćih tjestenina.
Pasta al pesto di pistacchi (pistacchio pasta)
Među ikonama sicilijanske kuhinje su pasta alla norma, caponata, cannoli i pasta con le sarde – jela koja su pomogla Siciliji da osvoji ovu prestižnu nagradu. I pistacije! Pistacije se često koriste u sicilijanskoj kuhinji. Mauri su bili ti koji su uveli pistacije na Siciliju. Danas se bere koristeći iste tradicionalne metode koje su koristili Mauri — jedan po jedan i ručno. Ako želite isprobati nešto sicilijansko, prvo jelo koje biste trebali kušati je pasta al pesto di pistacchi, ili jednostavno, tjestenina od pistacija. Evo recepta.
Sastojci:
Za pesto:
- 150 g neslanih pistacija (oguljenih)
- 50 g naribanog parmezana (Parmigiano Reggiano)
- 1 češanj češnjaka (opcionalno)
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja (više po potrebi)
- 5-6 listova svježe mente
- sok od pola limuna (po želji, za osvježenje)
- sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Za tjesteninu:
- 400 g tjestenine (najbolje kratke vrste poput penne, fusilli ili rigatoni)
- 2-3 žlice mascarponea ili ricotte (za dodatnu kremoznost, opcionalno)
- prstohvat krupne soli (za vodu za kuhanje tjestenine)
Priprema:
Priprema pistacija:
Ako pistacije nisu oguljene, prelijte ih kipućom vodom, ostavite nekoliko minuta, zatim ih ogulite. Prepecite pistacije kratko na suhoj tavi (opcionalno) kako biste pojačali njihov okus.
Priprema:
U blender ili sjeckalicu stavite pistacije, parmezan, češnjak (ako ga koristite), listove mente i malo maslinovog ulja. Blendajte dok ne dobijete gustu, glatku pastu, dodajući maslinovo ulje po potrebi kako bi se sve sjedinilo. Po želji dodajte sok od limuna, sol i papar prema ukusu.
U velikom loncu zakuhajte vodu s prstohvatom soli. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Sačuvajte malo vode od kuhanja tjestenine (oko 100 ml) prije nego što je procijedite.
Vruću tjesteninu vratite u lonac ili veliku zdjelu. Dodajte pripremljeni pesto i dobro promiješajte. Ako je smjesa pregusta, dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja tjestenine. Po želji umiješajte mascarpone ili ricottu za dodatnu kremoznost. Poslužite odmah, uz dodatak naribanog parmezana i nekoliko cijelih pistacija kao ukras.
Foto: Unsplash, Pexels, iStock