Ove doručke svi smo obožavali kao djeca: Donosimo vam popis i brze, nostalgične recepte
Ove doručke svi smo obožavali kao djeca: Donosimo vam popis i brze, nostalgične recepte

Ove doručke svi smo obožavali kao djeca: Donosimo vam popis i brze, nostalgične recepte

Mnoga omiljena jela iz našeg djetinjstva na neki način padaju u zaborav. Mijenja se tempo života, mijenjaju se prehrambeni trendovi, a neka jela koja se ne uklapaju u moderne postavke, priznajemo, već godinama nismo napravili. Ipak, kada se prisjećamo hrane koju smo jeli kao djeca, prati nas neka nostalgija. Ta su jela često sadržavala namirnice koje danas ne konzumiramo ili pazimo na količine njihova unosa, poput kravljeg mlijeka, pšenice i šećera.

Naši omiljeni jutarnji obroci ne spadaju u kategorije brzo gotovih doručaka niti pretjerano zdravih i nutritivno bogatih doručaka, pa danas, uz brzi ritam života i povećanu svijest o zdravoj prehrani, prednost dajemo popularnim, zdravim namirnicama i jelima. Dok danas za doručak biramo avokado tost, smoothie bowl i zobenu kašu, nekoć smo uživali u grizu na mlijeku s posipom od čokolade, u kruhu s maslacem i medom ili u šalici toplog mlijeka u koju smo trgali i umakali komadiće kruha ili keksa.

Palenta s mlijekom ili jogurtom

Palenta je svestrano jelo koje se može jesti na razne načine, no za doručak ili večeru jeli smo ju s jogurtom ili mlijekom. Palenta se brzo kuha i jednostavna je za pripremu, a u nastavku donosimo klasičan recept koji i danas volimo.

Palenta s mlijekom

  • Skuhajte palentu prema uputama (s vodom ili mlijekom).
  • Prelijte je toplim mlijekom ili kakaom.
  • Poslužite u zdjelici.

Palenta s jogurtom

  • Skuhajte palentu i ostavi je da se malo ohladi.
  • Prelijte palentu s jogurtom ili kiselim vrhnjem.
  • Možete dodati komadiće sira ili prepržene slanine.

Griz na mlijeku

Klasično i jednostavno jelo koje smo u djetinjstvu često jeli za doručak i večeru, danas gotovo da više nikada ne kuhamo. Uz dodatak kakaa ili naribane čokolade, pšenična krupica je bila zdravija varijanta popularnih čokoladnih žitnih pahuljica. Griz na mlijeku je nježno, lagano i ukusno jelo koji bismo mogli vratiti na svoje menije!

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka (ili vode)
  • 4-5 žlice griza
  • 1-2 žličice šećera (ili meda)
  • Po želji: cimet

Priprema:

  • U zdjelu ulijte mlijeko i stavite ga na srednju vatru.
  • Dodajte šećer, pa pričekajte da mlijeko zavrije.
  • Polako dodajte griz u mlijeko uz neprekidno miješanje.
  • Kuhajte griz na laganoj vatri uz miješanje, 3-5 minuta, dok se ne zgusne.
  • Po želji dodajte cimet.

 

retro doručci

Kruh, maslac i med

Kruh, maslac i med nekoć se smatrao izvrsnim doručkom – punio nas je energijom, ugodnim slatkim notama i zdravljem iz meda. Ovo jelo ima dugu tradiciju i popularno je u mnogim kulturama zbog svoje lakoće pripreme i savršenog spoja slatkog i kremastog. Ipak, danas med najčešće dodajemo zdravijim doručcima poput zobenih kaša ili smoothieja. Naravno, ako koristimo zdrav, integralni kruh, malu količinu kvalitetnog maslaca i domaći med, ovaj doručak i danas “prolazi”. Ipak, iz djetinjstva najviše pamtimo običan bijeli kruh ili meka mliječna peciva.

Priprema

  • Uzmite komad svježeg ili tostiranog kruha.
  • Namažite tanki sloj maslaca dok je kruh još topao (za lakše mazanje).
  • Prelijte žličicom meda i ravnomjerno ga razmažite.
  • Po želji pospite cimetom ili orasima.
retro doručci

Kruh u mlijeku ili bijeloj kavi

Toplo mlijeko u koje umačemo natrgane komadiće kruha, ili pak u njega umačemo kekse dok potpuno ne omekšaju, a potom jedemo žlicom, jelo je na koje smo gotovo zaboravili. Ovaj brz doručak idealan je za spore zimske dane kada bismo se najradije sakrili pod dekicu i gledali filmove cijeli dan. Juha od mlijeka vjerojatno je najbrži mogući doručak za pripremu, a u toplo mlijeko možete dodati i par kapi crne kave ili malo šećera, dok osim kruha i keksa u mlijeko možete ubaciti i panettone ili kolače – posebice ako su se već počeli sušiti pa nisu tako ukusni svježi!

Priprema

  • Zagrijte mlijeko u lončiću. U šalicu ili zdjelicu s 250-300 ml mlijeka dodajte oko 35 g starog kruha/keksa (ili sve napravite odokativno).
  • Dok se mlijeko zagrijava, kruh narežite na kockice i podijelite u šalice.
  • Koristite domaći stari kruh, bolje se natopi i savršeno drži mlijeko u sebi – pustite da upije mlijeko, no pazite da ne postane kaša.
retro doručci

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori