Francuski čokoladni mousse je desert koji dokazuje da su najljepše stvari često i najjednostavnije. Ova kremasta poslastica, s bogatim okusom crne čokolade, spaja sve što volimo u jedan sladak obrok. Sve što vam treba za pripremu su osnovni sastojci – čokolada, jaja, putar i šećer – i malo strpljenja. Ono što mousse izdvaja je njegova tekstura – glatka, prozračna i istovremeno raskošna.
U svakom zalogaju krije se čarolija jednostavnih sastojaka pretvorenih u luksuzan desert. Inspiraciju za recept za francuski čokoladni mousse pronašli smo na Instagram profilu @bakedbylaora, koji nas je podsjetio koliko su ovakvi klasici neodoljivi. U nastavku vam donosimo detaljan recept za pripremu.
Francuski čokoladni mousse – recept za desert s crnom čokoladom
Sastojci:
- pet jaja (odvojena na bjelanjke i žumanjke)
- 70-100 g šećera (prilagodite prema ukusu)
- 250 g crne čokolade (50-70 % kakaoa)
- 125 g putra
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema
Za početak, na laganoj vatri istopite putar dok ne postane tekući, a zatim dodajte crnu čokoladu. Miješajte lagano dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane glatka. Skinite s vatre i ostavite da se prohladi kako bi zadržala idealnu konzistenciju. U međuvremenu, u dvije odvojene zdjele podijelite bjelanjke i žumanjke. U jednoj umutite bjelanjke s polovicom šećera dok ne dobijete čvrstu i sjajnu masu. U drugoj, žumanjke umutite s preostalim šećerom dok ne postanu pjenasta i svjetložuta.
Kombinirajte bjelanjke i žumanjke, miješajući pažljivo špatulom kako biste očuvali prozračnost smjese. Kada su jaja sjedinjena, postepeno dodajte prohlađenu čokoladu i putar. Miješajte dok smjesa ne postane potpuno homogena i svilenkasta. Mousse možete poslužiti u manjim posudama ili jednoj većoj zdjeli, a zatim ga ostavite u hladnjaku da odstoji najmanje četiri sata. Rezultat će biti desert koji osvaja svojim ukusom, teksturom i jednostavnošću.
Francuski čokoladni mousse je dokaz da pravi klasici nikada ne izlaze iz mode. Dovoljno jednostavan za svakodnevne trenutke, a opet dovoljno raskošan da impresionira.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@bakedbylaora, @burimova)