Gastro trendovi u 2025. godini: Renesansa punjene tjestenine, čajevi čak i u slasticama, pečena lubenica…
Gastro trendovi u 2025. godini: Renesansa punjene tjestenine, čajevi čak i u slasticama, pečena lubenica…

Gastro trendovi u 2025. godini: Renesansa punjene tjestenine, čajevi čak i u slasticama, pečena lubenica…

Zakoračili smo u 2025. godinu, a svijet gastronomije nastavlja nas iznenađivati spojem inovacija i povratka korijenima. Prema predviđanjima koje je objavio Forbes, očekuju nas uzbudljivi trendovi koji će oblikovati naše tanjure, kuhinje i, naravno, društvene mreže. Od renesanse punjene tjestenine do kreativne upotrebe čaja, evo što možemo očekivati.

gastro trendovi 2025.

Renesansa punjene tjestenine

Dumplings, tortelini, gyoze i srodna jela nisu novost, ali ove godine doživljavaju pravi procvat. Eksperimentira se s neobičnim punjenjima poput batata, oxtail juhe i egzotičnih začina, dok se oblik i tehnike pripreme prilagođavaju suvremenim trendovima. Društvene mreže, posebice TikTok, već su preplavljene kreativnim interpretacijama punjenih tjestenina koje spajaju tradiciju i modernu gastronomiju.

tjestenina_Unsplash

Tea time!

Matcha i chai odavno su se ustalili u gastronomskom svijetu, no 2025. donosi fokus na druge vrste čajeva poput Earl Greya, rooibosa te cvjetnih infuzija od kamilice, cimeta i koprive. Ove arome pronalaze put do pekarskih proizvoda, koktela, pa čak i slanih jela. Kombinacija zdravlja, ukusa i svestranosti čini čaj idealnim za modernu kuhinju, što ga stavlja u središte pozornosti.

čaj_unsplash

Godina lubenice

Lubenica, simbol ljeta, ove godine izlazi izvan uobičajenih okvira. Pečena lubenica, kombinacije s feta sirom ili grilanim halloumi sirom samo su neki od primjera kako se ovaj sočni plod prilagođava novim gastronomskim tehnikama. Heirloom sorte lubenica, poput casabe i cucamelona, oduševljavaju svojom raznolikošću i održivošću, dok njihova Instagram privlačnost dodatno povećava popularnost.

lubenica

Meksička kuhinja u fokusu

Autentična meksička jela, poput cochinita pibila, salsa negre i atolea, napokon dobivaju zasluženu pažnju. Njihovi bogati okusi i prilagodljivost inspiracija su kuharima diljem svijeta. Tradicionalna pića poput café de olla i carajillosa, koja su stekla popularnost u 2024., nastavljaju osvajati police trgovina i menije kafića, dok su tacos i burritos i dalje nezaobilazni u uličnoj gastronomiji.

cochinita pibil
cochinita pibil

Hrana za dobro raspoloženje

Kako bi se nosili sa svakodnevnim stresom, potrošači sve više traže namirnice koje podižu raspoloženje. Biljke poput limunske trave i bergamota, kao i inovativni proizvodi poput čokolade s dimljenom soli i kalabrijskim čilijem, stvaraju savršenu ravnotežu između smirenosti i uzbuđenja.

Foto: Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori