Jedan od najpoznatijih umaka na svijetu, senf, radi se od sjemenki gorušice. Može biti blag i ljut, ovisno o jačini gorušice, a volimo ga dodavati mesnim jelima i sendvičima. Najcjenjeniji je Dijon senf koji potječe iz Francuske te ima oštriji okus, a dok je godinama najpopularniji bio žuti, blag i gladak senf, danas je sve popularniji onaj s cijelim ili grubo mljevenim sjemenkama.
Iako u izvornom obliku sadrži mnoge korisne tvari, vitamine, minerale i antioksidanse, većina ga kupuje u trgovačkim lancima, punog aditiva i konzervansa. No, jednom kada vidite koliko je jednostavno pripremiti svoj, domaći senf, vjerujemo da ga više nećete kupovati.
Recept za domaći senf
Sastojci:
- crne sjemenke gorušice
- žute sjemenke gorušice
- žličica soli
- pola šalice šampanjca
- pola šalice octa (vinski ili jabučni)
Postupak:
- U malu staklenku s poklopcem dodajte sjemenke crne i žute gorušice, sol i šampanjac. Promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta prije dodavanja octa. Promiješajte da se sjedini.
- Staklenku zatvorite poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata.
- Sljedeći dan izblendajte mješavinu sjemenki gorušice dok se ne sjedini u pastu, ostavljajući neke sjemenke gorušice cijele ili samo lagano zgnječene. Senf će se još zgusnuti dok će stajati.
- Senf se može koristiti odmah, no okus će biti bolji ako ga prebacite u hladnjak i ostavite da odstoji nekoliko dana. Koristite kao i svaki senf od cijelog zrna.
Možete se poigrati i dodavanjem meda ako volite senf sa slatkastim notama, a takav je idealan kao dressing za salate, kao i dodavanjem malih količina papra i kurkume, za dodatnu ljutinu, boju i aromu.
Foto: Instagram