Još traje Veganuary: Idealna je prilika da isprobate specijalitete novog restorana na vrhu Tkalče
Još traje Veganuary: Idealna je prilika da isprobate specijalitete novog restorana na vrhu Tkalče

Još traje Veganuary: Idealna je prilika da isprobate specijalitete novog restorana na vrhu Tkalče

Ako ste u posljednjih šest godina posjetili Bol na Braču, velike su šanse da ste isprobali bar neki specijalitet s potpisom BioManije. Na street food kućici na Zlatnom Ratu, baš kao i u bistrou u centru, BioMania nudi jedinstvena, zdrava i svježa – organska i veganska jela.

Godine predanog rada i truda, kako u restoranu, tako i na poljima gdje sami uzgajaju dio namirnica, prepoznali su i brojni gosti. BioMania je tako ove godine primila prestižno Best of the Best priznanje od TripAdvisora, odnosno ušli su u top 10 veganskih i vegetarijanskih restorana u svijetu prema TripAdvisoru, o čemu smo i pisali ovdje. Na veliko veselje svih bračkih fanova sa zagrebačkom adresom, ali i Zagrepčana koji njihova jela još nisu imali prilike probati, BioMania je  krajem prošle godine otvorila vrata svog prvog zagrebačkog restorana.

Journal Biomania Karla Čurin

BioMania u centru Zagreba

Nekoliko dana prije službenog otvaranja, posjetili smo BioManiju i o novom restoranu porazgovarali s osnivačem Darijom Kožulom. O franšizi su, kaže nam, razmišljali već neko vrijeme, a kada se pojavila idealna prilika, odlučili su se na Zagreb. Već razmišljaju i o novim franšizama u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, a Dario nam priča kako interesa za njihovu priču ima puno.

Za vrijeme našeg posjeta, u prostoru su se odvijale finalne pripreme za otvorenje. Velik prostor već je bio pun biljaka i jednostavnih božićnih aranžmana. Uređenje lokala potpisuje dizajnerica interijera, Snješka Popović Kožul.

BioMania u srcu Zagreba sutra, u subotu 28. prosinca, prima svoje prve goste, a mi već smo isprobali neka jela iz ponude. U nastavku donosimo detalje i naše dojmove.

Biomania - Karla Čurin

Ponuda jela i pića

Sva hrana koja se radi u BioManiji veganska je i organska. Gotovo sve namirnice imaju i certifikate, a ako slučajno nemaju – vlasnici su osobno uvjereni da način uzgoja i proizvodnje odgovara njihovim načelima. Naime, na Braču i sami uzgajaju neke od namirnica koje koriste u svojim jelima, kao što su rajčice, začinsko bilje, mikrozelenje i jestivo cvijeće.

 Naša briga o jelu počinje puno prije nego namirnica dođe u restoran. Brinemo ne samo o tome da su namirnice organskog porijekla nego i tko ih uzgaja; osobno poznajemo oko 90 posto naših dobavljača

BioMania je cjelodnevni koncept, pa tako u ponudi imaju velik izbor doručaka koje poslužuju do 15 sati, predjela, glavnih jela i deserata. Na jelovniku zagrebačkog restorana našli su se neki već proslavljeni specijaliteti s Brača, ali i neka nova jela.

Od doručaka nude avokado tost, omlet od mungo graha, crne soli i kurkume s povrćem, tostirani domaći kruh s namazom od slanutka, nori algi, kapara i maslina, a nakon uhodavanja ponuda doručaka će se širiti, pa će nuditi i palačinke, banana bread i prosenu kašu. Tu su i izvrsni smoothieji sa sastojcima poput plave spiruline, proteina konoplje i crnog tahinija.

U ponudi predjela ističu se juha od crvene leće i kokosa, burek u rižinom papiru i plata veganskih sireva s orašastim plodovima, suhim voćem, povrćem i krekerima. U ponudi glavnih jela trenutačno su falafel bowl, red curry bowl, njoki s tartufima, sarma, tjestenina carbonara i bolognese te BioMania burgeri s popečkom na bazi grana i brojnim slasnim dodacima.

Nakon jela preporučujemo da isprobate i deserte, primjerice čokoladnu tortu i tortu od avokada, crumble od jabuka ili njihov domaći sladoled. U ponudi pića imaju kombuche, svježe cijeđene sokove, a svoju održivu, zdravu i organsku priču BioMania je zaokružila listom sve popularnijih organskih i biodinamičkih vina, koja su proizvedena bez aditiva i s izrazito niskim udjelom sulfita.

Biomania - Karla Čurin

Što smo jeli?

Zimski Curry Bowl

Za početak smo probali crveni curry bowl, odnosno zimsku verziju njihovog curry bowla. Chefica nam objašnjava kako povrće mijenjaju ovisno o sezoni, pa tako u zimski curry, uz bazu od basmati riže, idu i poriluk i cvjetača, crni sezam i klice od češnjaka, te aromatičan umak koji rade od rajčice i kokosovog mlijeka. Cijelo jelo posebnim čini njihov miks indijskih začina – curry nam je bio izvrstan, pun okusa i tekstura! Sigurno ćemo ga opet naručiti prvom prilikom!

 

Biomania - Karla Čurin

Falafel Bowl

Iduće jelo koje smo isprobali bio je Falafel Bowl, jelo sastavljeno od šarene kvinoje, zelene salate, svježe mrkve, cikle, šipka, tostiranih oraha i falafel kuglica koje rade po svojoj posebnoj recepturi. Neizostavan dodatak je genijalna domaća majoneza sa začinskim biljem, koja savršeno zaokružuje jelo i dodaje mu sočnost.

Biomania - Karla Čurin
Biomania - Karla Čurin

Knedle sa šljivama

Tijekom cijelog dana u ponudi su i bezglutenske knedle od bijelog batata sa šljivama i zdravim, a domaćim notama – cimetom, kokosovim šećerom i prezlama – koji se rade od bezglutenskog kruha!

Biomania - Karla Čurin
Biomania

Double Chocolate Cake

Za kraj smo se zasladili tortom od indijskih oraščića, kakaa, čokoladnih kapljica i javorovog sirupa s posipom od lješnjaka. Ova torta je savršena opcija za zalogaj nakon ručka ili večere jer nije preteška i preslatka, a istovremeno će zadovoljiti i najveće sladokusce.

Biomania - Karla Čurin
Biomania - Karla Čurin

Zagrebačka plant based ponuda postala je bogata za ukupno 80 pet friendly sjedećih mjesta na vrhu Tkalče, od čega 25 na terasi, svakim danom od 9 do 22 sata.

Dodatne informacije

Adresa: Ulica Ivana Tkalčića 65, Zagreb
Radno vrijeme: uto-ned 9:00-22:00
Instagram: BioMania

Foto: Karla Ćurin

Učitati još
Zatvori