Cookam i guštam: Najljepša božićna torta od mrkve s medenjacima i kupolom
Cookam i guštam: Najljepša božićna torta od mrkve s medenjacima i kupolom

Cookam i guštam: Najljepša božićna torta
od mrkve s medenjacima i kupolom

Iako je prosinac najčarobniji mjesec u godini, osim lampica, mirisnih začina i veselih druženja, on ima i drugo lice. Sa svih su strana prisutna velika očekivanja – od kupovine poklona i ukrasa, pa sve do kuhanja i pečenja kolača. Mala veselja često postaju upravo ono suprotno, stres i muka. Zato predlažemo da smanjite popis obaveza i prepustite se nečemu u čemu ćete zaista uživati.
Za nas je to kreiranje malog umjetničkog djela, torte s medenjacima i kupolom, po receptu koji nam donosi Tanja Pastuović Klaić, poznata i kao Cookam i guštam.
Tanja Pastuovic Klaic - mozicna torta od mrkve i medenjaka

Torta od mrkve s medenjacima i kupolom

Biskvit:

  • 250 g brašna
  • 50 g mljevenih lješnjaka ili oraha
  • 20 g kakaa
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • 3 jaja “L”
  • 200 g šećera
  • 80 g muscovado šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 180 ml ulja
  • 80 ml mlijeka
  • naribana korica
  • 1 naranča
  • 250 g naribane mrkve

Postupak:

  • Dva kalupa promjera 22 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180’C.
  • U jednoj posudi pomiješajte brašno, lješnjake, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol.
  • U drugoj zdjeli mikserom umutite jaja, šećer, muscovado. Kad smjesa postane kremasta dodajte ulje i mlijeko pa postupno i smjesu s brašnom.
  • Na kraju ručno umiješajte koricu naranče i naribanu mrkvu. Podijelite u dva kalupa, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 min na 180-200’C.
  • Ohlađene biskvite prerežite tako da dobijete 4 tanja biskvita.

Krema:

  • 500 g mascarponea
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 naribane tonke
  • 2-3 žlice šećera u prahu
  • naribana korica 1-2 naranče
Sve sastojke stavite u zdjelu i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Ohlađene biskvite premažite kremom, ukrasite tortu medenjacima i kupolom.

Kupola:

  • 100 g isomalta
  • 20 ml vode
Staviti u zdjelicu, zagrijavati do 150’C, maknuti s vatre, ohladiti na 120’C. Napuhani balon staviti na čašu, preliti preljevom i pustiti da se ohladi. Probušiti balon i dobivenu kupolu staviti na vrh torte. Ispod su isto medenjaci, malo lane i borići.
Tanja Pastuovic Klaic - mozicna torta od mrkve i medenjaka
Tanja Pastuovic Klaic - mozicna torta od mrkve i medenjaka
Tanja Pastuovic Klaic - mozicna torta od mrkve i medenjaka

Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori