Kada pomislimo na pravu tradicionalnu, domaću hranu i toplu atmosferu, prvi nam na pamet pada kultni zagrebački restoran Okrugljak. Za najljepši božićni ugođaj bilo nam je važno odmaknuti se od brze gradske ponude i pronaći mjesto gdje možemo provesti vrijeme s najmilijima – mjesto gdje će vrijeme na kratko stati, a sav naš fokus biti na uživanju u hrani, piću i druženju.
Okrugljak je restoran koji postoji već preko stoljeća, prenosi se s generacije na generaciju. Jelovnik je pun tradicionalnih zagrebačkih, ali i jela iz ostatka Hrvatske. Na božićni ručak uputili smo se u Mlinove, a u nastavku donosimo što se sve našlo na našem svečanom božićnom stolu.
Journal Gastro izbor mjeseca: Prosinac
Prosinac, mjesec u kojem obilježavamo najdraže blagdane, koji teče u duhu slavlja, topline i obiteljskih okupljanja, jednako je tako i mjesec u kojem je u fokusu ukusna hrana. Od šetnji gradom i degustiranja ponude na adventu, preko pečenja kolača i fritula kod kuće, pa sve do veličanstvenog finiša – božićnog i novogodišnjeg stola punog tradicije, raskoša i raznolikosti.
Naš odabir za prosinac je restoran Okrugljak, a njihova savršena, domaća jela najbliže su Božiću o kakvom maštamo.
Važnost tradicije
Okrugljak je neizostavan dio kulture zagrebačkog života, a teško je i pronaći pravog Zagrepčana koji ondje nikada nije bio. S preko sto godina rada, jedan je i od restorana koji su sinonim za najveću kvalitetu, najviši stupanj usluge te uvijek zadovoljne goste. Omiljeno je mjesto za okupljanja, proslave i domjenke, a ako se nas pita, zasigurno i za blagdanska okupljana.
Božićni ručak u Okrugljaku
U Okrugljaku se iznimna pažnja stavlja na visokokvalitetne, domaće namirnice te pažljiv pristup i pripremu jela. Izbor domaćih jela je širok, a na jelovniku možete pronaći hladna i topla predjela, juhe, glavna jela, jela s roštilja, odreske, jela po narudžbi (koja je potrebno naručiti unaprijed) te razne priloge, sireve i domaće deserte.
Na naš prekrasno dekoriran stol prvo je pristigla topla goveđa juha s domaćim rezancima i mrkvom. Juha nas je ugrijala i otvorila apetit za glavna jela – odabrali smo njihovu poznatu patku s ražnja s domaćim mlincima i dalmatinsku pašticadu s domaćim njokima.
Od juhe, preko patke i mlinaca pa sve do pašticade, uživali smo u bogatim okusima, sočnom mesu i sjećanjima iz djetinjstva koja bude sva ova domaća jela. Iako već siti, nismo mogli odoljeti friško pečeni kolačima i slasticama.
Domaći kolači, makovnjača i orehnjača
Baš kao što se nekada pripremalo u velikim kućanstvima, i Okrugljakov Božić ne prolazi bez najboljih domaćih, suhih kolača; vanilin kiflica i zvjezdica s pekmezom. Uživali smo i u tradicionalnim kolačima, makovnjači i orehnjači, prezentiranima na moderan način – stigle su zarolane poput cimet rolica, zajedno pečene. Hrskava korica, bogato punjenje i meko tijesto zaslužni su za ovu slatku deliciju – po nama desert zbog kojeg vrijedi na ručak u Okrugljak i iz daljih krajeva!
Dodatne informacije
Adresa: Mlinovi 28, Zagreb
Radno vrijeme: uto do sub: 12:30 do 23:00, ned: 12:30 do 21:00
Web stranica: Okrugljak
Foto: Sanja Jagatić