Tko kaže da slatko i slano ne idu skupa? Novi Mlinarov božićni kruh od kiselog tijesta prava je blagdanska poslastica – hrskav, rustikalan i ispunjen slatkim brusnicama i prhkim orasima, donosi svjež i moderan twist na klasični sourdough. S obzirom na to da se originalna verzija ovog kruha brzo rasproda, nema sumnje da će i ova blagdanska varijanta biti apsolutni hit.
Posebno nas je oduševila raznolikost načina na koje ovaj kruh možete iskoristiti za pripremu malih zalogaja za blagdanske partyje.
Mlinarov sourdough s orasima i brusnicama
Poslužite ga uz home-made paštete, pretvorenog u maštovite bruschette ili kao podlogu za sireve i namaze, i sigurno će postati zvijezda bilo kojeg okupljanja. Hrskavost tostiranih oraha i kiselkasto-slatki okus brusnica čine ga neodoljivim, dok bogatstvo tekstura savršeno nadopunjuju razni namazi koje lako možete i sami pripremiti.
Ovoga puta, inspiraciju smo potražili kod Mlinarove innovation managerice, talentirane Ane Brođanac, koja je zadužena za osmišljavanje i razvoj novih proizvoda u Mlinaru. Ana je s nama podijelila svoju verziju savršenih bruschetta s novim sourdough kruhom s brusnicama i orasima.
„Sve bruschette započinju kvalitetnim kruhom“, otkriva Ana. „Tajna je u tome da kriške kruha prepržite na maslacu ili maslinovom ulju kako bi dobili karamelizirane dijelove i hrskavu koricu.“ S obzirom na to da ovu blagdansku deliciju preporučuje stručnjakinja poput Ane, ima li boljeg razloga da je isprobate? Za sve one koji traže idealan snack za poslužiti na blagdanskom stolu, donosimo vam recept za odličnu kombinaciju – sourdough kruh s brusnicama i orasima poslužen uz namaz od čvaraka.
Sastojci za namaz od čvaraka:
- 120 g hrskavih čvaraka
- 1 tvrdo kuhano jaje
- kiseli krastavac
- 5-6 komada sitnih kapara u vinskom octu
- 1-2 komada mladog luka
- 1 žličica senfa s gorušicom
- 2 žličice majoneze
- 20 g pečene hrskave slanine
- prstohvat dimljene paprike
- sol i papar po želji
- sitno sjeckani vlasac za ukras
Priprema:
- U blenderu sameljite čvarke.
- Kada ste dobili kremastu masu čvaraka dodajte im sve ostale sastojke osim pečene slanine.
- Miksajte 15 sekundi, zatim napravite kratku stanku i ponovite postupak još jedanput kako se namaz ne bi zagrijao.
- Pečenu slaninu nasjeckajte vrlo sitno i umiješate u namaz.
- Namaz stavite u čistu staklenku, poklopite i ostavite da se ohladi najmanje tri sata.
- Ohlađeni namaz stavite na topli tostirani sourdough kruh s komadićima oraha i brusnica te pospite sitno sjeckanim svježim vlascem.
Anin savjet
Ako ste pak ljubitelj ribljih okusa, svakako preporučujemo da se okušate u pripremi namaza od bakalara koji također odlično paše u ovoj kombinaciji. Mlinarov božićni sourdough savršeno se slaže i s kremastim sirom te je odličan i uz pečena jela. Upotrijebite ga kao dodatak pečenoj piletini, divljači ili omiljenim salatama – njegov slatko-kiseli balans uvijek će dodati dašak blagdanske magije.
Foto: PR