Novi Bread Club 8 priča je za sebe: Ima tri zone, a sve nam je objasnila arhitektica Anja Gospodnetić
Prije nepuna dva mjeseca Bread Club nas je iznenadio otvaranjem nove poslovnice na Ilici – međutim, to nije bila još jedna u nizu Bread Club poslovnica na kakve smo do tada bili navikli. Bio je to prvi Bread Club s potpuno novim dizajnom, vizualnim identitetom i ponudom. Posjetili smo ih pred samo otvaranje i razgovarali s vlasnicima o novom konceptu, o poslovanju u posljednjih 5 godina te o planovima za širenje unutar i izvan Hrvatske.
Malo je reći da je poslovnica odmah postala novo it mjesto u gradu, kako za pekarske proizvode, tako i za kavu, brunch, ali i druženje u sasvim novom ambijentu. Tada smo saznali da intenzivno rade na otvaranju još jedne redizajnirane poslovnice, koja je ovih dana i službeno otvorila svoja vrata. Bread Club 8 nalazi se u strogom centru grada, na križanju Ilice i Frankopanske i ponovno nas je osvojio uređenjem, pa smo nakon degustacije novih proizvoda porazgovarali s arhitekticom Anjom Gospodnetić.
Bread Club 8, Frankopanska
Uz jasne poveznice na prethodnu poslovnicu, onu na Ilici 203, najnoviji Bread Club 8 ipak je u potpunosti priča za sebe. Iznimno specifičan prostor čine 3 zasebne cjeline, takozvane zone, koje su sada odvojene i po funkciji. Na samom ulazu, u prvoj zoni, s obje se strane nalaze vitrine – ovdje imate detaljan pregled svih njihovih delicija, a možete i naručiti kavu, čaj ili pak neko brunch jelo koje će se tamo odmah i pripremati.
Kruh i pripremu hrane stavili smo u izlog, da na jedan način komuniciraju s ulicom i govore što se tu događa – kaže arhitektica Anja Gospodnetić.
Novi proizvodi u novom prostoru
U središnjoj zoni, odnosno drugoj prostoriji, nalazi se nekoliko stolova niskog sjedenja. Ovdje je već sasvim jasno kako se pazilo na svaki detalj i kako se uređenju posvetilo puno promišljanja i pažnje.
Nismo mogli odoljeti, pa smo odmah isprobali najnoviji proizvod, cube kroasan nazvan “božićni poklon” – punjen kremom od naranče i marmeladom od cimeta, kardamoma i klinčića. Malo je reći da nas je oduševio! Hrskav izvana, mekan, prozračan i lagan iznutra, ovaj proizvod definitivno ulazi u naš top 3 njihovih proizvoda!
Nismo odoljeli ni buhtlama punjenim domaćim džemom od šljiva, kao ni adventskoj deliciji koja je također nova u ponudi – finoj, aromatičnoj kobasici u hrskavom tijestu. Na našem se stolu našao i vječni brunch klasik, avokado tost. U njihovoj verziji avokado dolazi na sourdough kruhu, uz buratu, chilli, mikro bilje, jestivo cvijeće, rajčicu, borovnice i sjemenke.
O novom konceptu s arhitekticom Anjom Gospodnetić
Nakon kave, doručka i upijanja prvih dojmova novootvorene poslovnice, o uređenju smo porazgovarali s arhitekticom Anjom Gospodnetić.
S obzirom na to da je Bread Club prvi u Hrvatskoj napravio veliki odmah od klasičnih pekarnica i postao mjesto koje danas vežemo uz puno više od kruha i peciva, na taj mu je način pristupano i u uređenju prostora. Ovim projektom je, osim vrhunske kvalitete proizvoda, naglasak stavljen i na jednako takav, vrhunski nivo cjelokupnog doživljaja od strane gosta.
Sve je počelo sa super kvalitetnim proizvodima i konceptom pekarnice – ovo je samo svojevrsna nadogradnja i proširenje. Referenca i inspiracija za ovaj projekt bili su mi nepretenciozni, multifunkcionalni prostori u inozemstvu, koji funkcioniraju kao mjesta za rad, za kavu i zalogaje – priča nam Anja.
Cijeli ovaj projekt nadogradnja je na same proizvode. Ovdje više ne govorimo o pekarnici, nego o multifunkcionalnom ugostiteljskom objektu.
Suradnju s Bread Clubom započela je na poslovnici broj 7, odnosno Ilici 203.
Uz intenzivan idejni projekt i rad na prvoj lokaciji, testirali smo cijelu priču i na drugim poslovnicama. Iako je vremenski rok bio kratak, imala sam viziju kako tome pristupiti. Nisam htjela da bude preodređen i predizajniran – kaže Anja.
O uređenju Bread Cluba 8
Materijali, teksture i boje konstanta su u pristupu i provlače se kroz sve lokacije, ali se uvijek idejno prilagođavaju kontekstu – ovdje konkretno, povijesnom nasljeđu. Zadržani su visoki stropovi, na ulazu će biti portal, a i sam namještaj evocira povijesno razdoblje – prilagođava se, kako prošlosti, tako i suvremenim zahtjevima. U ovom prostoru imamo vintage stolce, stolce iz art deco kina, glazirane pločice iz tog razdoblja. Imamo inoks i drvene površine – tonove tamno smeđeg i svijetlog drva, smeđi pliš i kožu te dozirane crne akcente – objašnjava Anja.
Upravo ove konstante zaslužne su za sada već prepoznatljiv, stari, a novi Bread Clubov potpis.
Materijali, teksture i boje konstanta su u pristupu i provlače se kroz sve lokacije, ali se uvijek idejno prilagođavaju kontekstu.
Specifičnost prostora lako je uočiti već s vrata poslovnice – no tek kada prošećete jednom prostorijom, zove vas da zakoračite u iduću. Zaista, kada dođete do posljednje, treće prostorije, od početnog užurbanog gradskog ritma, ulazite u zonu koja zove na prepuštanje u privatnijoj atmosferi. Ondje se nalazi samo jedan, visok stol sa šest mjesta, a cijeli je prostor svojevrsna galerija u kojoj možete promatrati umjetnine nekolicine umjetnika.
Sam prostor bio je funkcionalno jako izazovan, pun nepravilnosti i specifičnosti, prisilio nas je da razmišljamo izvan okvira. No kao što to često biva, kada takav izazov bude uspješno savladan, postaje prednost samog projekta – kaže Anja.
Anja nam otkriva kako se početkom godine otvara još jedna poslovnica na Jarunu, ali koncept će opet biti malo drugačiji. Kako se razvija Bread Club, razvijaju se i nove ideje. Prizanje kako je u početku ove suradnje s vlasnicima o svemu zajednički dogovarala i promišljala, ali i kako je nakon prve lokacije, osim vremenskog ograničenja, imala i iznimno veliku dozu povjerenja i slobode u kreativnom radu.
Dodatne informacije
Adresa: Frankopanska ulica 2, Zagreb
Radno vrijeme: pon-pet 07:00-20:00, sub 08:00-15:00
Instagram: Bread Club
Foto: Sanja Jagatić