Cellulite Factory: Germknedle s čokoladom ili pekmezom od šljiva u umaku od vanilije
Cellulite Factory: Germknedle s čokoladom ili pekmezom od šljiva u umaku od vanilije

Cellulite Factory: Germknedle s čokoladom ili pekmezom od šljiva u umaku od vanilije

Velike, meke i okrugle knedle za kojima u zimskim mjesecima svi polude, poznate su kao germknedle. Ove loptice sreće poslužuju se punjene čokoladom ili omiljenim pekmezom, najčešće onim od šljive, a preljevaju se toplim umakom od vanilije. Popularno su jelo na skijalištima, ali i u gradovima za vrijeme adventa, a ako se još niste odvažili napraviti ih doma, sada je pravo vrijeme za to.

Kristina Štriga, poznata kao Cellulite Factory, s nama je podijelila svoj genijalan recept. Fotografije govore više od riječi, a u nastavku su sve informacije koje će vam biti potrebne!

Recept za germknedle u umaku od vanilije

Tijesto (za 6 germknedli):

  • 350 g glatkog brašna
  • 4 g suhog kvasca
  • 30 g vanilin šećera
  • 1/2 žličice soli
  • korica limuna ili naranče
  • 150-170 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 40 g maslaca, sobne temperature
  • 150 g džema od šljive ili Nutelle, za punjenje

Umak od vanilije:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice gustina
  • 1 vrećica burbon vanilije
  • 50 g šećera
  • 2 ostatak vrećice vanilin šećera
  • 2 žlice mljevenog maka, za serviranje
  • 1 žlica šećera u prahu, za serviranje

Priprema

  • U zdjelu dodajte brašno, kvasac, šećer, sol i koricu citrusa te promiješajte. Dodajte jaje i mlijeko te zamijesite mekano tijesto.
  • Nakon 5 minuta, u zdjelu dodajte komadiće maslaca i nastavite mijesiti još 10 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu, prebacite u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite oko sat vremena (odnosno dok duplo naraste, vrijeme dizanja ovisi o temperaturi prostorije).
  • Za umak od vanilije u zdjeli sjedinite žumanjke, gustin, šećere, 100 ml mlijeka i vaniliju. Ostatak mlijeka prebacite u lonac i ostavite da se zagrije do vrenja. Maknite s vatre i uz miješanje ulijte u zdjelu sa žumanjcima.
  • Dobro promiješajte, vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne pojave mjehurići.
  • Nastavite kuhati još 2 minute, maknite s vatre, pokrijte površinu folijom i ostavite do serviranja.
  • Tijesto premijesite i podijelite na 6 dijelova. Svaki oblikujte u kuglicu i razvaljajte ili rastanjite prstima u krug promjera 10 cm. Na sredinu stavite žličicu džema od šljiva, zatvorite tijesto kao da radite buhtlu i oblikujte u kuglicu pazeći da nadjev ne iscuri. Ponovite s ostatkom tijesta.
  • Prebacite loptice tijesta na komadiće papira za pečenje (kako se ne bi zalijepile za dno tave ili posude za kuhanje na pari), pokrijte krpom i ostavite da se dižu 15 minuta.
  • Za to vrijeme napunite pola lonca vodom i ostavite da zakuha. Na lonac stavite metalno cjedilo s gazom ili posudu za kuhanje na pari i dodajte 1-3 germknedle, ovisno o veličini posude/cjedila. Poklopite i ostavite da se kuhaju 20 minuta.
  • Prebacite kuhane knedle u zdjelice, prelijte ih umakom, posipajte mješavinom maka i šećera i poslužite.
Germknedle Cellulite Factory
Germknedle Cellulite Factory

Germknedle su sinonim za jednostavan, ukusan desert (ili lagani obrok) koji donosi dozu nostalgije i topline.

Germknedle Cellulite Factory
Germknedle Cellulite Factory

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori