Ako je postojala neka slastica koja je obilježila 2024. godinu, to su bili čokoladni kolačići mame Kelce. Recept za ove keksiće postao je globalni hit zahvaljujući povezanosti s Donna Kelce, majkom NFL zvijezde Travisa Kelcea, i njegovom sveprisutnom prisutnošću u medijima – kako zbog sportskih uspjeha, tako i zbog njegove veze s pop divom Taylor Swift.
Nakon što je Donna Kelce podijelila svoj recept s javnošću, mnogi su požurili isprobati ga i otkrili koliko su ukusni. Tajna se krije u izdašnoj kombinaciji čokolade, orašastih plodova i neodoljivog cimeta koji im daje posebnu, toplu notu. Jednostavni za pripremu, ali dovoljno posebni da zasjaju na svakoj blagdanskoj trpezi, ovi su keksići opravdano postali jedni od najtraženijih recepata u cijeloj 2024. godini. Kako ih ne biste propustili, donosimo vam cijeli recept.
Najbolji kolačići s komadićima čokolade mame Kelce
Sastojci:
- 1 1⁄2 šalice maslaca od slatkog vrhnja
- 1 1⁄2 šalice svijetlo smeđeg šećera
- 1 šalica bijelog šećera
- 1 veće jaje + 1 žumanjak
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žličica sode bikarbone (otopljena u 2 žlice vruće vode; prvo zagrijte vodu, zatim umiješajte sodu bikarbonu dok se ne otopi)
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 šalica brašna za kolače
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 1⁄2 žličice soli
- 1 šalica komadića bijele čokolade
- 1 šalica komadića mliječne čokolade
- 1 šalica nasjeckanih oraha (po želji)
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Upute:
Otopite maslac u mikrovalnoj pećnici pazeći da ne pretjerate. Ulijte ga u zdjelu za miješanje i pustite da se ohladi 15–20 minuta. Dodajte smeđi i bijeli šećer u ohlađeni maslac i miješajte 4 minute dok smjesa ne postane kremasta. Ostružite stijenke zdjele i dodajte jaje i žumanjak, jedno po jedno, dobro miješajući između svakog dodavanja.
Dodajte ekstrakt vanilije i miksajte još 30 sekundi.
Dodajte otopljenu sodu bikarbonu i promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte višenamjensko brašno, brašno za kolače, prašak za pecivo, cimet i sol. Postupno dodajte ovu smjesu u mokre sastojke, po 1⁄2 šalice odjednom, miješajući dok se ne sjedini. Drvenom žlicom umiješajte komadiće čokolade i orahe, ako ih koristite. Pokrijte tijesto i stavite ga u hladnjak na najmanje 3 sata, a idealno preko noći.
Zagrijte pećnicu na 175°C. Prije pečenja ostavite tijesto da se malo ugrije na sobnu temperaturu. Žlicom zagrabite tijesto i oblikujte kuglice, ostavljajući razmak od 5 cm između njih na limu za pečenje. Pecite 10 minuta za manje keksiće ili 13–15 minuta za veće, dok rubovi lagano ne porumene. Provjerite pečenost laganim pritiskom na vrh keksa – ako odskoči, gotovi su.
Foto: Pexels, Unsplash