

Francuska salata klasično je jelo koje se često poslužuje tijekom praznika i svečanosti. Naziva se i ruska salata i Olivier salad, a kod nas je poznata kao jednostavno “francuska”.
Ovo jelo od sitno sjeckanog povrća u kremastoj majonezi poslužuje se hladno, kao prilog, a zapravo je vrlo jednostavno. Krumpiri, mrkva, grašak, kiseli krastavci, jaja, te naravno, namirnica koja svake godine potiče žustre rasprave – jabuka, glavne su zvijezde francuske. Mi ju jako volimo, pa vam donosimo naš provjeren recept.
Osnovni sastojci francuske salate
- Povrće: Glavni sastojci su kuhani krumpir, mrkva, grašak i kiseli krastavci.
- Majoneza: U salatu se dodaje majoneza koji joj daje kremastu teksturu.
- Jaja: Kuhana jaja se također često dodaju salati, nasjeckana na sitno.
- Dodatni sastojci: U salatu se mogu dodati jabuke, kukuruz, pa čak i kuhana piletina ili šunka.
Francuska salata – recept
Sastojci:
- 400 g zamrznutog graška
- 400 g kuhanog krumpira
- 400 g mrkve
- 300 g kiselih krastavaca
- 3 tvrdo kuhana jaja
- 1 zelena jabuka (opcionalno)
- 400 g majoneze
- 100 g milerama
- 1 žlica senfa
- sol, papar
Postupak:
- Sve povrće, jabuku i jaja očistiti i narezati na sitne kockice.
- Skuhati mrkvu i grašak, dobro ocijediti
- U zdjeli pomiješati majonezu, mileram, senf i začine, dobro promiješati
- Sve sastojke nježno izmiješati
- Ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi pa poslužiti
Foto: Instagram