Prošetali smo zagrebačkim Adventom i isprobali gastro ponudu. Ovo je naš izbor najukusnijih jela
Ovogodišnji Advent u Zagrebu donosi bogatu ponudu okusa i mirisa, raspoređenu na brojnim lokacijama u gradu. Uz tradicionalne blagdanske specijalitete koji ove godine baš dominiraju gastro ponudom, posjetitelji mogu uživati i u modernim interpretacijama jela, prilagođenima raznovrsnim ukusima i prehrambenim navikama. Prošetali smo najpopularnijim adventskim lokacijama, isprobali razne delicije i izdvojili jela koja su nam posebno privukla pažnju. U nastavku saznajte koje smo delicije izdvojili kao must-try ovog Adventa i gdje ih možete pronaći.
Legendarni Advent na Trgu
Na čak 13 ugostiteljskih kućica možete pronaći tradicionalne okuse, ali i neke inovativne varijante. Buncek s umakom od hrena i kiselim kupusom u lepinji, ćevapi u bao bunsima s umakom od ajvara, sekeli gulaš, neizostavne kobasice, tacosi i slastice kao što su kurtoši, knedle i fritule s
Nama su se posebno svidjele veganske fritule s kućice Falco. Isprobali smo ih u dvije varijante. Prva je porcija s Nutellom i domaćim pekmezom od smokve – pekmez je blag, nije presladak i odlično se slaže sa slatkom Nutellom. Druga je porcija s veganskom čokoladom i pistacijom – za ljubitelje klasičnih i kremastih kombinacija. Sve fritule su veganske i bez laktoze, što ih čini pogodnima za osobe s intolerancijom na laktozu.
Na kućici Kužina svidjele su nam se krumpirove okruglice s narezanom domaćom dimljenom kobasicom uz dodatak prženog luka i špeka te umaka od hrena. Savršeno za ljubitelje domaćih, tradicionalnih okusa.
Jinglingz na Kvaternikovom trgu
Riječ je o novoj hit lokaciji Adventa, idealnoj za one koji žele uživati u intimnijoj i toplijoj atmosferi, dalje od gužvi središta grada. Ova adventska destinacija nudi osam tematskih kućica, s raznolikom ponudom. Za ljubitelje slatkog tu su nizozemski stroopwafeli, fritule i palačinke punjene jabukom i cimetom. Ljubitelji slanih zalogaja mogu uživati u bogatom izboru kobasica, od slavonskih do njemačkih specijaliteta.
Prema našem izboru, posebno se ističu kućice Sarma Mama i Santa Baka, koje nude domaće klasike i pravi zimski comfort food. Kod Sarma Mame uživali smo u sarmi, bunceku i čobancu, dok Santa Baka poslužuje savršenu kombinaciju sarme, bunceka i domaćeg krumpira – topli zagrljaj na tanjuru za hladne zimske dane.
Fuliranje na Trgu Josipa Jurja Strossmayera
Na Fuliranju ove godine možete pronaći 16 kućica s čak 57 različitih kreacija majstora svog zanata. Iako je ponuda uistinu bogata i mnogo toga nam se svidjelo, ovdje smo izdvojili tri favorita: slatka pizza, Dubai fritule i mekani obrazi su must try.
Pizza Social Club x Neka Jedu Kolače donosi slatku pizzu Hi Sweetie, kombinaciju mascarpone kreme, marshmallowa, bijele Linolade, Nutelle i lješnjakovog crumblea. Mekano tijesto i flambirani marshmallowi čine je neodoljivom. Gdje je Jura oduševljava Dubai fritulama, obogaćenima belgijskom čokoladom, pastom od pistacija i kadaifom, kao i Apple Xmas fritulama s jabukom i cimetom – okus djetinjstva u modernoj verziji. Picnic Mingle & Fun nudi mekane obraze u brioche pecivu, uz coleslaw, BBQ majonezu i čips od sira – savršen izbor za ljubitelje slanih delicija. Što nam se još svidjelo na Fuliranju, čitajte ovdje.
Fooling around na terasi hotela Esplanade
Gastro kreacije poznatih domaćih chefova naći ćete na terasi Oleander hotela Esplanade. Za uživanje u gastronomskim senzacijama s potpisom chefice Ane Grgić Tomić svakako posjetite Esplanadinu adventsku kućicu, koja će i ove godine biti nezaobilazna destinacija istinskih gurmana. Ana je sa svojim timom za Fooling Around osmislila fantastičnu street food ponudu od koje rastu zazubice, a na jelovniku se posebno ističe suhi buncek sa zeljem koji je Ana domišljato zapakirala u slasnu tortilju. Velike preporuke!
Ovdje se nalazi i JRE kućica koja okuplja vrhunske chefove: Vjeko Bašić (Konoba Boba), Ante Udovičić (Lemongarden), Floriana Ružić (San Rocco), i Marko Gajski (LD Restaurant). Posebno su nas oduševile Bašićeve moćne ćufte sa salsom i spumom od krumpira. Što je još u Fooling around ponudi, pročitajte ovdje.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Zrinjevac
Za sve ljubitelje domaćih okusa, gastronomska ponuda na Zrinjevcu pravo je blagdansko otkriće. Na 12 pažljivo odabranih ugostiteljskih kućica očekuju vas tradicionalni specijaliteti obogaćeni modernim štihom.
Oduševila nas je ponuda kućice Kezele, gdje se tradicija domaće kuhinje vraća na Advent. Njihova kotlovina dolazi u tri varijante: pileća, svinjska i veganska, poslužena kao street food u pečenom mlincu koji služi poput tortilje – savršen spoj tradicije i modernog. Također smo isprobali tačkrle, slatku deliciju od tijesta nalik onom za knedle, punjenu pekmezom od šljiva, uz posip od prezli. Jednostavno i autentično – pravi okus domaće kuhinje. Kao piće na Zrinjevcu preporučujemo kuhani gin s kućice Noćni ormarić.
Foto: Martina Movrić, Anja Kukor