Tiramisu brownies je spoj kolača za koji nismo znali da nam treba
Tiramisu brownies je spoj kolača za koji nismo znali da nam treba

Tiramisu brownies je spoj kolača za
koji nismo znali da nam treba

Ako volite tiramisu i brownies, ovaj recept je prava poslastica za vas! Tiramisu brownies spajaju bogatstvo čokoladnog okusa s profinjenom aromom espressa i kremastog mascarponea. Zamislite sloj sočnih brownieja s dodatkom espressa, prekriven kremom inspiriranom tiramisuom, sve posuto kakaom u prahu – pravi raj za nepce. Idealni su za posebne prigode ili kad jednostavno želite počastiti sebe i svoje bližnje nečim posebnim. Recept smo pronašli kod influencerica Maddie & Jules.

Recept za Tiramisu brownies

Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Vrijeme hlađenja: 30 minuta
Porcije: 10

Sastojci

Za brownie bazu:

  • 1 šalica maslaca (227 g)
  • 400 g tamne čokolade (70%), grubo nasjeckane
  • 1⁄2 šalice nezaslađenog kakaa u prahu (60 g)
  • 1 šalica višenamjenskog brašna (120 g)
  • 5 velikih jaja
  • 1 šalica tamno smeđeg šećera (140 g)
  • 1 šalica bijelog šećera (200 g)
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica instant espresso praha

Za tiramisu kremu:

Za tiramisu kremu:

  • 230 g mascarpone sira
  • 1 šalica vrhnja za šlag (240 ml)
  • ¼ šalice šećera (50 g)
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica paste od vanilije
  • 1 žlica instant espresso praha

Za posipanje:

  • 3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu

 

Upute za pripremu

1. Priprema brownie baze:

  • Zagrijte pećnicu na 175 °C. Namastite i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  • Na laganoj vatri otopite maslac u loncu, zatim umiješajte čokoladu dok se ne rastopi i smjesa postane glatka. Ostavite da se ohladi.
  • Prosijte brašno, kakao i espresso prah u zdjelu.
  • U drugoj zdjeli mikserom tucite jaja, šećere, sol i vaniliju dok smjesa ne postane svijetla i gusta (4-5 minuta).
  • Lagano umiješajte ohlađenu čokoladnu smjesu u jaja. Dodajte suhe sastojke i pažljivo promiješajte lopaticom dok se sve ne sjedini.
  • Tijesto ulijte u pripremljeni lim, zagladite površinu i pecite 25 minuta, dok vrh ne postane lagano napuknut i mekan na dodir. Ostavite da se potpuno ohladi.

2. Priprema tiramisu kreme:

  • U velikoj zdjeli tucite mascarpone i vrhnje dok ne postanu glatki (oko 30 sekundi).
  • Dodajte šećer, sol, pastu od vanilije i espresso prah te nastavite miješati dok smjesa ne postane gusta (oko 1-2 minute).

3. Sastavljanje:

  • Ohlađene browniese premažite tiramisu kremom. Ravnomjerno je rasporedite lopaticom.
  • Pomoću finog sita pospite kakao prah po vrhu.
  • Narežite na komade i poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
  • Mascarpone zamjena: Ako nemate mascarpone, možete koristiti mješavinu krem sira i vrhnja, iako će okus biti nešto drugačiji.
  • Dodajte alkohol: Želite li klasični tiramisu twist, dodajte malo likera od kave u kremu.
  • Čuvanje: Browniesi su najbolji kad se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, do 4 dana.

 

Foto: Instagram (@kitchen_bythesea)

Učitati još
Zatvori