Ova vrsta tjestenine postala je jako popularna, a znamo i zašto – jeste li probali orecchiette?
Tjestenina u obliku uha
Orecchiette su vrsta tjestenine porijeklom iz regije Puglia na jugu Italije. Naziv “orecchiette” dolazi od talijanske riječi za “male uši”, što opisuje njihov specifičan oblik – male su, zaobljene i izgledom pomalo podsjećaju na uho.
Blago udubljenje čini ih savršenima za hvatanje umaka, pa su tako orecchiette sve popularniji odabir za bogata i gusta jela. Tradicionalno se rade od durum pšenice i vode, bez jaja, što im daje čvrstu teksturu, a u Italiji se često ručno oblikuju, što im daje neodoljiv, rustikalan i domaći izgled.
Zašto su orecchiette sada popularne?
Posljednjih godina bilježi se sve veći interes za autentične, lokalne recepte, a orecchiette su simbol jednostavne, no itekako ukusne talijanske kuhinje. Povratak tradicionalnoj kuhinji sve je važniji za Talijane, ali i brojne turiste koji sve više putuju radi autentičnog doživljaja zemlje.
S druge pak strane, važnu ulogu u popularnost orecchietta igraju jednostavnost i svestranost, kao i njihova popularnost na društvenim mrežama. Lako se kombiniraju s raznim sastojcima, mesnim i povrtnim umacima, priprema je brza i jednostavna, a predstavljaju i iznimno ukusan i primamljiv obrok, kako za obiteljske ručkove, tako i za romantične prigode.
Foto: Pexels, Instagram