Zapečena zobena kaša postat će vaš omiljeni doručak za hladne dane
Zapečena zobena kaša postat će vaš omiljeni doručak za hladne dane

Zapečena zobena kaša postat će vaš
omiljeni doručak za hladne dane

U danima kada djeluje da je mrak vani otkako otvorimo oči, važno je nastaviti voditi računa o sebi i ne preskakati doručak. Osim ako ne pripadate onoj grupi ljudi koji uživaju u svojim malim jutarnjim ritualima, kuhanje odmah nakon buđenja djeluje kao zamoran zadatak. Zato smo pripremili recept koji možete spremiti i prije spavanja, a ujutru ga možete samo podgrijati. Ovisno o pripremljenoj količini, ova zapečena zobena kaša može biti vaš go-to doručak i do nekoliko dana. Inspiraciju za ovu kremastu kašu punu vlakana pronašli smo na @deliciouslyella profilu.

Sastojci

  • 200 g zobenih pahuljica
  • dvije jabuke – naribane ili narezane na trakice
  • žličica cimeta
  • dvije šake ili 50 g miksa sjemenki (možete koristiti bundevu, suncokret, sezam)
  • litra kravljeg ili biljnog mlijeka po želji (smanjite količinu ako želite čvršću strukturu)
  • 150 g kupina ili drugog voća po izboru
  • prstohvat krupne morske soli

Posip

  • 50 g narezanih orašastih plodova po želji
  • jabuka narezana na trakice
  • javorov sirup

Priprema

Zagrijte pećnicu na 160 °C s ventilatorom ili 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačem. U posudi pomiješajte pahuljice, jabuke, cimet, sjemenke i dodajte prstohvat soli. Prelijte mlijekom i sve dobro promiješajte. Prebacite dobivenu smjesu u vatrostalnu posudu i pospite kupine ili drugo voće po vrhu. Pecite u pećnici 30-35 minuta dok smjesa ne dobije zlatnu boju i vidite mjehuriće po površini. Zapečenu zobenu kašu izvadite iz pećnice i lagano promiješajte. Ne brinite se ako vam smjesa izgleda previše rastresito. Kako se kaša bude hladila, jelo će postati gušće.

Servirajte na tanjur i ukrasite orašastim plodovima, trakicama jabuka i javorovim sirupom.

Extra tips

Ako želite da vaša zapečena zobena kaša ima čvršću teksturu dodajte u smjesu 2 izgnječene banane i eksperimentirate s količinom mlijeka. Za veći unos proteina možete vašoj kaši dodati jednu do dvije mjerice proteinskog praha. Pored toga, ovo nije jedini okus koji vam stoji na raspolaganju. Možete se igrati s izborom voća ili dodati čokoladu za malo slatkoće.

*Tekst je preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram (@deliciouslyella, @beckbitesback, @jasminsarakatariina)

Učitati još
Zatvori