Ako ste, kao i mi, ostali zbunjeni ugledavši sliku ovog posve neobičnog jela, na pravom ste mjestu. Nar, odnosno šipak, i jaja, dvije su namirnice koje nikada ne bismo pomislili spojiti u jednom jelu, a zapravo se izvrsno slažu. Barem tako tvrde Azerbejdžanci. Narnumru, odnosno jaja na naru, azerbejdžanski je specijalitet poznat kao delicija koja se jede za doručak ili brunch.
Na prvu asocira na popularnu shakshuku, no mnogo jednostavnije jelo Narnumru radi se od tek 4 ili 5 sastojaka. Jaja se peku na podlozi od nara (šipka) i luka, a rezultat je topao i nutritivno bogat obrok, pun sočnih, osvježavajućih, kiselkasto slatkih nota.
Recept za Narnumru (Jaja s narom)
Za pripremu ovog zanimljivog jela potrebno vam je 15-ak minuta, a uz dodatak tosta i soka od naranče predstavlja savršen, zdrav doručak. Slatko-kiseli okusi i kontrastne teksture u jelu stvarno su zanimljiv spoj!
Sastojci:
- 2 nara
- 3 jaja
- 1 luk
- sol
- maslac
Priprema:
- Nasjeckajte na sitno luk pa ga kratko dinstajte na maslacu.
- Dodajte sol i nar, pa kuhajte poklopljeno još 5 minuta.
- U naru kuhačom ili žlicom napravite male udubine, pa u njih pažljivo stavite jaja.
- Poklopite i kuhajte dok tekućina ne ispari, a jaja nisu pečena onako kako volite.
- Posolite jaja i poslužite uz komad tostiranog kruha.