Hrvatski chefovi Marijo Curić i Deni Srdoč te slovenska chefica Ana Roš među najboljima su na svijetu 
Hrvatski chefovi Marijo Curić i Deni Srdoč te slovenska chefica Ana Roš među najboljima su na svijetu 

Hrvatski chefovi Marijo Curić i Deni Srdoč te slovenska chefica Ana Roš među najboljima su na svijetu 

U Dubaiju je ove godine održana osma po redu dodjela prestižnih nagrada The Best Chef Awards, koja slavi najbolje svjetske chefove prema izboru njihovih kolega i publike. Slovenska chefica Ana Roš, koja je prošle godine bila trećeplasirana na ovoj prestižnoj listi, ove je godine dobila posebno priznanje – nagradu Voted by Professionals. Ova nagrada, koju dodjeljuju chefovi iz cijelog svijeta, dodatno potvrđuje status Ane Roš kao jedne od najcjenjenijih kulinarskih osobnosti, ne samo u regiji nego i na globalnoj sceni.

Što se Hrvatske tiče, nagrade su otišle na dvije adrese, obje na Jadranskoj obali. Chef Marijo Curić iz restorana 360 Dubrovnik i chef Deni Srdoč iz restorana Nebo na Kvarneru osvojili su oznaku Excellent i prestižnu simboliku jednog noža, koju dobivaju chefovi s minimalno 20 posto maksimalnih bodova. Ova oznaka je priznanje iznimnom talentu i napornom radu koji su Curić i Srdoč uložili kako bi predstavili hrvatsku kuhinju na najbolji način.

Među kandidatima našao se i Hrvoje Kroflin, chef restorana ManO2, a ovo je bila treća godina kako je nominiran za prestižnu nagradu.

Rasmus Munk iz Alchemista proglašen je najboljim chefom na svijetu

Na vrhu ljestvice našao se Rasmus Munk, chef kopenhagenskog restorana Alchemist, dok je drugo mjesto pripalo Albertu Adriji iz restorana Enigma u Barceloni, a treće Ericu Vildgaardu iz restorana Jordnær u Kopenhagenu.

Za razliku od nagrade World’s 50 Best Restaurants, koja nagrađuje restorane, The Best Chef Awards usmjeren je na individualne chefove i njihov talent. Proces uključuje glasove kolega i fanova, koji svojim odabirom u završnom krugu određuju konačni poredak, čineći ovu nagradu posebno cijenjenom među chefovima.

Dodjela The Best Chef Awards neprestano promiče kreativnost i izvrsnost pojedinaca u gastronomiji, a uspjesi hrvatskih i slovenskih chefova ove godine dodatno su pridonijeli jačanju regionalne gastronomske scene na svjetskoj razini.

Foto: Instagram (@denilius_maximus,@hisafranko)

Učitati još
Zatvori