Ovaj mađarski specijalitet od 4 sastojka mogao bi postati vaše novo omiljeno go-to jelo
Ovaj mađarski specijalitet od 4 sastojka mogao bi postati vaše novo omiljeno go-to jelo

Ovaj mađarski specijalitet od 4 sastojka mogao bi postati vaše novo omiljeno go-to jelo

Makos teszta, ili tjestenina s makom, popularno je mađarsko jelo koje se radi s noodlima od jaja, mljevenim makom, šećerom u prahu i maslacem. Ovo jednostavno slatko jelo poslužuje se kao desert, slatki međuobrok, a često se jede i kao večera. Iako nije puno nutrijenata, ovo jelo ljubitelji maka naprosto obožavaju – priprema ne može biti jednostavnija, a uživanje je zagarantirano.

Makos teszta – tjestenina s makom

Tjestenina s makom brzo je i zasitno jelo, u mađarskoj je kuhinji prisutno već generacijama pa se danas često veže uz uspomene na djetinjstvo i bakine kuhinje. Tradicionalno se jede u blagdansko vrijeme, oko Božića i Uskrsa. Za pripremu su potrebna samo 4 sastojka, što ga čini idealnim brzim obrokom među ljubiteljima slastica od maka.

No, ako želite pojačati okuse, mješavini maka i šećera možete dodati malo vanilije ili cimeta, ili gotovoj tjestenini možete dodati malo naribane limunove korice.

Recept za tjesteninu s makom

Sastojci:

  • 340 g širokih rezanaca
  • pola šalice mljevenog maka
  • 6 žlica šećera u prahu
  • 5 žlica hladnog maslaca (rezati na manje komade)

Postupak:

  • Skuhajte široke rezance u slanoj vodi – neka ostanu al dente.
  • Sameljite i pomiješajte mak i šećer.
  • Rezance procijedite, a sa strane ostavite malo vode od kuhanja.
  • Rezance vratite u zdjelu, dodajte im maslac, a zatim i smjesu maka i šećera.
  • Dodajte malo vode od kuhanja, pa kratko zagrijte sve skupa na laganoj vatri.
  • Poslužite (još vruće) u dubokom tanjuru i na vrh pospite još malo maka i šećera.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori