Nadahnuta tradicionalnim okusima, babka je u posljednje vrijeme doživjela pravi preporod u našim kuhinjama. Ovaj slatki kruh poznat po svojoj karakterističnoj spiralnoj teksturi i bogatstvu okusa sada dobiva modernu notu s dodatkom karamele od datulja. Zamišljen kao savršen desert za hladnije dane, ovaj recept kombinira kremastu, slatku karamelu od datulja s nježnim tijestom bogatim maslacem i začinima. Uživajte!
Sastojci:
Tijesto:
- 5 g (1 1/2 žličice) aktivnog suhog kvasca
- 146 g (2/3 šalice) mlakog punomasnog mlijeka
- 38 g (3 žlice) granuliranog šećera
- 3 žumanjka
- 10 g (1 žlica) ekstrakta vanilije
- 1 g (1/4 žličice) mljevenog cimeta
- 275 g (2 šalice i 3 žlice) brašna za kruh
- 8 g (2 žličice) soli
- 75 g (5 žlica) neslanog maslaca, sobne temperature
- 30 g (1/4 šalice) brašna za kruh
Karamela od datulja:
- 160 g (oko 10) datulja bez koštica
- 4 g (1 žličica) soli
- 100 g (1/2 šalice) smeđeg šećera
- 1 g (1/4 žličice) mljevenog cimeta
- 75 g (5 žlica) neslanog maslaca, sobne temperature
Premaz od jaja:
- 1 jaje
- 2 žlice vode
Sirup:
- 40 g (3 žlice) granuliranog šećera
- 3 žlice vode
Priprema tijesta za babku:
U srednjoj zdjeli pomiješajte kvasac i mlako mlijeko. Dodajte šećer, žumanjke, vaniliju, cimet i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte 275 g (2 šalice i 3 žlice) brašna u tekućine. Dodajte sol i lagano umiješajte sol u brašno da se ravnomjerno rasporedi. Sve grubo izmiješajte drvenom kuhačom dok se ne formira tijesto. Istresite tijesto na pult/radnu površinu. Lagano nauljite ruke i sjedinite tijesto (bit će jako ljepljivo).
Nakon što dobijete jednolično, ali još uvijek ljepljivo tijesto, na vrh dodajte maslac sobne temperature. Stisnite tijesto i maslac da se maslac uklopi u tijesto. Nakon što je maslac uklopljen u tijesto, pospite preostalih 30 g (1/4 šalice brašna) po vrhu ljepljivog tijesta. Lagano nauljite ruke i počnite mijesiti. Mijesite 5 do 7 minuta dok tijesto ne postane glatko, dok se njime ne bude lako rukovati i dok se ne može lako oblikovati u loptu.
Koristite strugalicu da na početku podignete tijesto s radne površine. Tijesto oblikujte u kuglu. Lagano nauljite posudu. Dodajte tijesto, pokrijte plastičnom folijom i stavite 1 1/2 do 2 sata na toplom mjestu dok se tijesto vidljivo ne poveća, gotovo udvostruči.
Karamela od datulja:
U zdjelu srednje veličine dodajte datulje. Datulje prelijte kipućom vrućom vodom i ostavite 10 do 15 minuta. Ocijedite datulje kako biste se riješili viška tekućine. Pomoću blendera izmiksajte datulje u glatku pastu. Vratite pastu od datulja u zdjelu, dodajte sol, šećer, cimet i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte maslac i snažno miksajte dok se ne sjedini. Ostavite sa strane dok se tijesto još diže.
Sastavite babku:
Lagano pobrašnite radnu površinu, kuhinjski pult, stol itd. Istresite tijesto na površinu i grubo ga oblikujte u pravokutnik. Pomoću valjka za tijesto razvaljajte tijesto u pravokutnik (30 x 36 cm), debljine oko 1 cm. Špatulom ravnomjerno rasporedite karamelu od datulja po cijeloj površini tijesta. Idući po dužini, čvrsto zarolajte tijesto da formirate trupac.
Ako vam se tijesto čini masno i mekano u ovom trenutku, ohladite trupac tijesta na tanjuru ili limu za pečenje obloženom papirom za pečenje u hladnjaku 10 do 15 minuta. Bit će njime lakše rukovati.
Lagano namažite uljem i obložite papirom kalup za kruh veličine 20 x 10 cm. Može poslužiti i veći kalup za kruh. Oštrim nožem prerežite tijesto na pola po dužini, oblikujući 2 trake tijesta s nadjevom.
Uvrnite dvije trake tijesta zajedno 2 ili 3 puta kako biste oblikovali štrucu tijesta. Stavite tijesto u kalup za kruh i pokrijte plastičnom folijom. Pecite sat i pol do dva dok se ne napuhne i vidljivo poveća, gotovo udvostruči.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Hladite štrucu u hladnjaku 5 do 10 minuta ili dok karamela ne postane čvrsta na dodir. Stavite rešetku za pećnicu u sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 190°C.
Napravite premaz od jaja:
U manju zdjelu razbijte jaje. Dodajte vodu i sve miksajte dok se ne sjedini. Kistom za tijesto ili prstima premažite smjesu od jaja po cijeloj površini babke. Pecite babku dok ne postane zlatna i sjajna na vrhu, oko 40 do 50 minuta. Pripazite na to, babka će gore poprimiti tamniju boju. Čim boja na vrhu počne tamniti, nakon 15 do 20 minuta, ovisno o pećnici, na vrh stavite aluminijsku foliju da ne potamni.
Napravite sirup:
U manjem loncu zajedno zagrijte šećer i vodu. Kuhajte dok se šećer ne otopi. Toplu babku premažite sirupom. Pustite da se babka ohladi na sobnoj temperaturi, pa poslužite.
Foto: Pexels, Instagram (@carolinagelen)