Torta od bundeve – postoji li neki desert koji je prikladniji za jesenske dane? Sezona bundeve je kratka – i zato se trudimo da je što više koristimo u receptima. Ne volimo je samo zbog dekoracije, a ni zbog okusa. Bundevu volimo jer je i jedna od onih namirnica koje spadaju u superfood kategoriju zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti.
Bundeva je bogata beta-karotenom koji je gotovo čudotvoran kada govorimo o imunitetu, stresu, ali i vidu. Bundeve su definitivno dio superfood grupe, a budući da su kratko u sezoni, isprobajte što više recepata s istima. Radite juhe, kremasta variva, jedite ih uz salate i isprobajte verziju banana kruha, upravo s bundevom. Kada je o pravim desertima riječ, ova torta od bundeve s karamelom i začinima pravi je užitak. Donosimo recept.
Sastojci za tortu:
- 40 g finog granuliranog šećera
- 70 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 90 g ulja
- 120 g pirea od bundeve
- 130 g brašna
- 40 g mljevenih badema
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1 žlica svježeg đumbira, sitno nasjeckanog
Sastojci za preljev:
- 100 g omekšalog maslaca
- 100 g šećerne glazure
- 75 g hladnog krem sira
- prstohvat soli
Sastojci za karamelu s kaduljom:
- 120 ml vrhnja za šlag
- 8-10 lista svježe kadulje
- 200 g finog granuliranog šećera
- 1/4 žličice soli
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Podmažite pleh i stavite papir za pečenje na pleh za tortu od 20 cm.
- Dodajte obje vrste šećera i jaja i dobro ih promiješajte da se sjedine. Dodajte ulje i pire od bundeve.
- Dodajte brašno, mljeveni badem, začine, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku teksturu. Dodajte nasjeckani đumbir i smjesu stavite u pleh.
- Pecite 25-32 minuta, odnosno dok čačkalica koju izvadite iz sredine ne bude čista. Ostavite tortu da se u potpunosti ohladi.
- Za pripremu glazure od krem sira, promiješajte maslac i šećer nekoliko minuta – dok boja ne bude svjetla, a tekstura kremasta. Dodajte krem sir i prstohvat soli i još kratko promiješajte sve zajedno. Stavite smjesu u hladnjak.
- Da biste napravili karamelu s kaduljom, stavite vrhnje za šlag i listove kadulje u manji lonac i zagrijte dok se ne stvori para. Sklonite s vatre, poklopite i pustite da se sastojci sjedine, otprilike 20 minuta. Procijedite kremu i stavite sa strane.
- U posebnu tavu stavite granulirani šećer i zagrijte ga dok se ne rastopi. Povremeno okrećite tavu kako bi se šećer ravnomjerno karamelizirao. Polako dodajte kremu i miješajte bez prestanka. Oprezno – jer će se mjehurići brzo stvoriti. Dozvolite da se karamela krčka 30 sekundi, prije nego što tavu sklonite s vatre i dodate sol.
- Kada ste spremni za dekoraciju, na tortu dodajte glazuru od krem sira i nekoliko većih žlica karamele.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@bakedbybenji / @mimixn)