Torta od bundeve naša je jesenska opsesija – evo kako je pripremiti
Torta od bundeve naša je jesenska opsesija – evo kako je pripremiti

Torta od bundeve naša je jesenska opsesija
– evo kako je pripremiti

Torta od bundeve – postoji li neki desert koji je prikladniji za jesenske dane? Sezona bundeve je kratka – i zato se trudimo da je što više koristimo u receptima. Ne volimo je samo zbog dekoracije, a ni zbog okusa. Bundevu volimo jer je i jedna od onih namirnica koje spadaju u superfood kategoriju zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti.

Bundeva je bogata beta-karotenom koji je gotovo čudotvoran kada govorimo o imunitetu, stresu, ali i vidu. Bundeve su definitivno dio superfood grupe, a budući da su kratko u sezoni, isprobajte što više recepata s istima. Radite juhe, kremasta variva, jedite ih uz salate i isprobajte verziju banana kruha, upravo s bundevom. Kada je o pravim desertima riječ, ova torta od bundeve s karamelom i začinima pravi je užitak. Donosimo recept.

Sastojci za tortu:

  • 40 g finog granuliranog šećera
  • 70 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 90 g ulja
  • 120 g pirea od bundeve
  • 130 g brašna
  • 40 g mljevenih badema
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 žlica svježeg đumbira, sitno nasjeckanog

Sastojci za preljev:

  • 100 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećerne glazure
  • 75 g hladnog krem sira
  • prstohvat soli

Sastojci za karamelu s kaduljom:

  • 120 ml vrhnja za šlag
  • 8-10 lista svježe kadulje
  • 200 g finog granuliranog šećera
  • 1/4 žličice soli

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Podmažite pleh i stavite papir za pečenje na pleh za tortu od 20 cm.
  • Dodajte obje vrste šećera i jaja i dobro ih promiješajte da se sjedine. Dodajte ulje i pire od bundeve.
  • Dodajte brašno, mljeveni badem, začine, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku teksturu. Dodajte nasjeckani đumbir i smjesu stavite u pleh.
  • Pecite 25-32 minuta, odnosno dok čačkalica koju izvadite iz sredine ne bude čista. Ostavite tortu da se u potpunosti ohladi.
  • Za pripremu glazure od krem sira, promiješajte maslac i šećer nekoliko minuta – dok boja ne bude svjetla, a tekstura kremasta. Dodajte krem sir i prstohvat soli i još kratko promiješajte sve zajedno. Stavite smjesu u hladnjak.
  • Da biste napravili karamelu s kaduljom, stavite vrhnje za šlag i listove kadulje u manji lonac i zagrijte dok se ne stvori para. Sklonite s vatre, poklopite i pustite da se sastojci sjedine, otprilike 20 minuta. Procijedite kremu i stavite sa strane.
  • U posebnu tavu stavite granulirani šećer i zagrijte ga dok se ne rastopi. Povremeno okrećite tavu kako bi se šećer ravnomjerno karamelizirao. Polako dodajte kremu i miješajte bez prestanka. Oprezno – jer će se mjehurići brzo stvoriti. Dozvolite da se karamela krčka 30 sekundi, prije nego što tavu sklonite s vatre i dodate sol.
  • Kada ste spremni za dekoraciju, na tortu dodajte glazuru od krem sira i nekoliko većih žlica karamele.

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Instagram (@bakedbybenji / @mimixn)

Učitati još
Zatvori