Brze sarme bez motanja: Omiljeno sezonsko jelo od sada pripremamo na puno brži način
Brze sarme bez motanja: Omiljeno sezonsko jelo od sada pripremamo na puno brži način

Brze sarme bez motanja: Omiljeno sezonsko jelo od sada pripremamo na puno brži način

Miris domaće, kuhane sarme malo će koga ostaviti ravnodušnim. Čim kod kumica na gradskim tržnicama ugledamo kiselo zelje, znači da se u domovima diljem Hrvatske počinje pripremati – sarma. Jedno od omiljenih, tradicionalnih jela koja se pripremaju tijekom zimskih mjeseci, a posebice u blagdanskom razdoblju, ipak zahtijeva nešto dužu pripremu.

Riječ je o jelu od mljevenog mesa zamotanog u kiseli kupus, koji se dugo kuha u bogatom umaku, često s dodatkom suhog mesa radi dodatnog okusa. No, ako ste se zaželjeli ove zdrave i ukusne zimske delicije, a nemate puno vremena za pripremu, donosimo recept za brze sarme bez motanja.

Sarma

Brze sarme bez motanja

Za sarmu je potrebno pripremiti mesno punjenje; u smjesu mljevenog mesa umiješaju se luk, riža, sol i papar, a zatim se smjesa stavlja u listove kiselog kupusa koji se motaju u rolice, odnosno sarmice. Kako u današnje vrijeme mnogi ne stižu pripremati obroke na tradicionalne načine, a željni su dobrih, starih okusa, postoje i brža rješenja.

U nastavku donosimo recept za otvorenu sarmu i za zapečenu sarmu u pećnici. Ako vam se jede sarma “na žlicu”, otvorena sarma je savršen, zdrav i ukusan obrok, a ono što vam ostane od ručka, vrlo lako možete pretvoriti u zapečenu sarmu!

Recept za brze sarme

Sastojci:

  • 600 g kiselog kupusa
  • maslinovo ulje za dinstanje
  • 1 veća ili dvije manje glavice luka
  • 500 g mljevenog mesa
  • 150 g riže
  • sol
  • papar
  • voda za podlijevanje
  • lovorov list
  • mljevena paprika

Za premaz za pečenje:

  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • sol
sarma

Postupak:

  • Na maslinovom ulju par minuta dinstajte luk, a zatim dodajte mljeveno meso.
  • Meso dinstajte 5-6 minuta, pa mu dodajte sol, papar i mljevenu papriku pa dinstajte još par minuta.
  • Kiselo zelje isperite pod mlazom hladne vode, a zatim ga narežite na tanke trakice i dodajte mljevenom mesu na tavu.
  • Zalijte vodom, dodajte lovor i kuhajte na srednjoj vatri oko pola sata.
  • Dodajte rižu i još malo vode, promiješajte i nastavite kuhati dok riža nije kuhana.
  • Kada je kuhano, dobili ste “otvorenu sarmu”. Možete ju jesti takvu ili još zapeći u pećnici.
  • Ako sarmu želite još zapeći u pećnici, pećnicu zagrijte na 200 C, sarmu prebacite u posudu za pečenje.
  • Umutite jaje, kiselo vrhnje i malo soli te prelijte preko sarme. Pecite oko 30 minuta.
  • Sarma će biti puna okusa, pa čak i ukusnija od one tradicionalne!

 

sarma

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori