Pierogi su tradicionalno poljsko jelo, poznato i u drugim istočnoeuropskim kuhinjama. Riječ je o tijestu punjenom različitim, slatkim i slanim nadjevima, koje se oblikuje u male polukružne jastučiće (slično raviolima). Najčešće se kuhaju, a zatim još kratko poprže na tavi kako bi postali hrskavi. Pierogi se obično prelijevaju maslacem i posipaju prženim lukom, slaninom ili kiselim vrhnjem.
Svoj recept za domaće pieroge koji uvijek ispadnu savršeno, s nama je podijelila Kristina Štriga, svima poznata kao Cellulite Factory.
Pierogi sa sirom i krumpirom
Sastojci za tijesto:
- 340-360 g glatkog brašna
- 110 ml mlake vode
- 30 ml mlijeka
- 1 manje jaje
- 1 žlica ulja
- 1/2 žličice soli
Sastojci za nadjev:
- 350 g pire krumpira
- 180 g svježeg sira
- 60 g trapista, naribanog
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice šarenog papra
- 1/2 žlice sjeckanog peršina
- 20 g maslaca
- prženi luk, kiselo vrhnje i peršin, za serviranje
Priprema
- U zdjelu dodajte vodu, ulje, mlijeko, sol i jaje te sjedinite pjenjačom. Ubacite brašno, pomiješajte žlicom te rukama umijesite glatko i mekano tijesto (oko 10 minuta). Ako vam se tijesto previše lijepi za ruke dodajte 1-2 žlice brašna.
- Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta. Za nadjev sjednite pire, obje vrste sira, vrhnje, sol, papar i peršin. Od nadjeva oblikujte malene kuglice i slažite ih na pladanj.
- Razvaljano tijesto podijelite na pola. Jedan dio omotajte folijom, a drugi tanko razvaljajte, na debljinu oko 1 mm. Okruglom modlicom ili čašom promjera 6-7 cm izrežite krugove.
- Na svaki krug stavite 1 kuglicu nadjeva, premažite rubove vodom te spojite. Prstima po želji zavijte rubove kako bi dobili valoviti uzorak. Ponovite s ostatkom tijesta i nadjeva.
- Zakuhajte lonac slane vode. Ubacite 1/3 pieroga i kuhajte 2-3 minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu.
- Izvadite ih, ocijedite i prebacite na pladanj. U tavi rastopite maslac. Dodajte kuhanu tjesteninu i pržite par minuta dok ne dobije lijepu koricu.
- Poslužite ih uz prženi luk ili slaninu, kiselo vrhnje i peršin.
Recept nam donosi Kristina Štriga. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Kristina Štriga