Ljubitelji animacije ove subote sigurno će posjetiti zagrebački MSU. Čeka ih zanimljiv program
Ljubitelji animacije ove subote sigurno će posjetiti zagrebački MSU. Čeka ih zanimljiv program

Ljubitelji animacije ove subote sigurno će posjetiti zagrebački MSU. Čeka ih zanimljiv program

U organizaciji ASIFA Hrvatske, ogranka međunarodnog društva animiranog filma, u subotu, 26. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, obilježit će se Međunarodni dan animacije. Međunarodno udruženje animiranih filmova (ASIFA) osnovalo je 2002. Međunarodni dan animacije u znak sjećanja na prvo javno prikazivanje animiranog filma 28. listopada 1892. godine u Parizu, kada je francuski izumitelj Émile Reynaud prikazao seriju animiranih slika nazvanu Pantomimes Lumineuses uz pomoć svog izuma, praxinoskopa, u muzeju Grévin. Ovaj se jedinstven događaj danas obilježava u više od 50 zemalja.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog dana animacije donosi natjecateljski i popratni program, a izdvajaju se projekcije animiranih filmova, promocije knjiga, performans, radionica za djecu, masterclass i poseban program Animaklik namijenjen studentima animacije. Cilj je obilježavanja podići svijest o važnosti animacije u filmskoj i vizualnoj umjetnosti.

Međunarodni dan animacije
Tri tičice

Što nas sve čeka?

Natjecateljski program prikazuje u dva bloka (18:00 i 20:00 sati, dvorana Gorgona) ukupno 20 filmova, 12 profesionalnih i 8 studentskih, te predstavlja projekcije animiranih filmova hrvatskih autora, kao i filmove nastale u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji tijekom protekle godine. Filmove je odabrala selekcijska komisija koju su činili Kata Gugić, Božidar Trkulja i Matea Kovač, dok će nagrade najboljima dodijeliti tročlani stručni žiri u sastavu Margit Antauer, Irena Jukić Pranjić i Laura Martinović. Nakon svakog bloka projekcija, održat će se i kratki razgovori s autorima prikazanih filmova. Moderatorica razgovora je Petra Zlonoga.

Bogat dječji filmski program donosi izbor nagrađenih animiranih filmova RAFI festivala i radionicu za djecu. Filmski sadržaj uključuje profesionalne radove kreirane posebno za djecu, omogućujući mladim gledateljima da uživaju u raznolikosti kreativnog izražavanja kroz animaciju. Radionica stop animacije namijenjena je djeci u dobi od 8 do 10 godina koja žele istražiti svijet kreativnog stvaranja. Kroz ovu tehniku animacije, sudionici će naučiti kako fizičkom manipulacijom nepokretnih predmeta stvoriti iluziju pokreta, te se na praktičan način upoznati s osnovama izrade animiranog filma. Voditeljica radionice je Katrin Novaković.

Međunarodni dan animacije
Žarko razmazit ćeš dite

Popratni program

U popratnom programu planiran je još sedmosatni animirani performans Thomasa Volde i Ivane Volde Stani! Akcija! Ponovi!, koji je manifestacija samoiscjeljivanja kroz ispitivanje dualnosti animirane slike i izvedbe uživo. Pored toga, održat će se i promocije knjiga snimanja suvremenih hrvatskih animiranih filmova Manivald i Morana, koje su izdanja prvog kola nakladničke aktivnosti udruge ASIFA Hrvatska, a uključuju predprodukcijski radni materijal dva autorska kratka animirana filma redateljice Chintis Lundgren i redatelja Simona Bogojevića Naratha.

Dio programa za profesionalce iz područja animacije i srodnih kreativnih industrija čini masterclass Vjerana Šalamona Tko to tamo sluša? – zvuk i glazba u animiranom filmu. U sklopu masterclassa multimedijski umjetnik zaslužan za glazbu i zvuk na više od stotinu filmova pomoći će nam odgonetnuti načine na koje glazba i zvuk oblikuju doživljaj publike i povezuju je s filmskim sadržajem.

Međunarodni dan animacije
Maaima

Svi detalji na jednom mjestu

Organiziran je i novi program Animaklik, s fokusom na povezivanje mladih animatora i producentskih kuća. Namijenjen je studentima animacije, a nudi priliku za predstavljanje radova kroz kratke prezentacije, “speed dating” s producentima te otvaranje novih profesionalnih kontakata i suradnju na budućim projektima. Voditeljica programa je producentica i edukatorica Maša Udovičić.

Autor ovogodišnjeg vizuala Međunarodnog dana animacije je Bill Plympton, nagrađivani animator poznat po filmovima kratkog i dugog metra, kao i glazbenim spotovima. Nominiran je za nagradu Oscar 1987. s kratkim animiranim filmom Your Face te 2005. s kratkim filmom Pas čuvar.

Raspored programa Međunarodnog dana animacije dostupan je na poveznici.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori