Dr. Natko Beck: “Strah od rezultata ili nelagoda su razumljivi, ali rano otkrivanje raka dojke spašava živote”
Dr. Natko Beck: “Strah od rezultata ili nelagoda su razumljivi, ali rano otkrivanje raka dojke spašava živote”

Dr. Natko Beck: “Strah od rezultata ili nelagoda su razumljivi, ali rano otkrivanje raka dojke spašava živote”

S porastom svijesti o važnosti prevencije i rane dijagnostike u očuvanju zdravlja, redoviti pregledi dojki postali su ključni dio brige o zdravlju žena. Uoči listopada, mjeseca posvećenog borbi protiv raka dojke, razgovarali smo s dr. Natkom Beckom, specijalistom radiologije iz Poliklinike Sinteza, koji već godinama aktivno educira javnost o važnosti preventivnih pregleda i uloge koje radiološki pregledi, poput ultrazvuka i mamografije, imaju u ranom otkrivanju bolesti. Koje je korisne informacije i savjete dr. Beck podijelio s nama, saznajte u nastavku.

Natko Beck, dr. med., specijalist radiologije
Natko Beck, dr. med., specijalist radiologije
  • Kako izgleda stručni pregled dojki kod radiologa? Koje pretrage su obavezne, a koje dodatne se preporučuju?

Pregled dojki obuhvaća razgovor, tj. uzimanje anamneze i analizu ranijih nalaza ako postoje. Nakon toga slijedi ultrazvuk. Mamografiju i MR pregled vrše inženjeri radiologije. Mamografija se obično preporučuje kao prva pretraga za žene starije od 40 godina. U nekim slučajevima, ovisno o rizičnim faktorima ili detektiranim promjenama, može se započeti i ranije. Ultrazvuk dojki je često prva pretraga kod mlađih žena i kod onih s gušćim tkivom dojke.

Dodatne pretrage poput MR dojki preporučuju se kod visokorizičnih pacijentica, kao i kada mamografija ili ultrazvuk otkriju nejasne promjene. Citološka punkcija se radi s ciljem razjašnjavanja o kakvoj se leziji radi, a kod krupnih cisti i dekompresija s ciljem smanjenja bolova. Biopsija je dodatna procedura koja se provodi samo kada postoji sumnja na malignitet ili je potrebno razjasniti o kakvoj se leziji radi.

ultrazvuk dojki i mamografija
  • Koje su ključne razlike između ultrazvuka dojki i mamografije, i kako se odlučuje koji pregled je prikladniji?

Mamografija koristi nisku dozu rendgenskog zračenja i posebno je korisna za otkrivanje mikrokalcifikacija koje mogu ukazivati na rane znakove raka. Obično se preporučuje ženama iznad 40 godina, ali može se koristiti ranije ako postoje određeni rizici. Doza zračenja nije zabrinjavajuća, a pritisak na dojke za vrijeme mamografije neke žene doživljavaju kao nelagodu, ali većini je pregled tek blaže nelagodan.

Ultrazvuk koristi zvučne valove i ne uključuje ionizirajuće zračenje, što ga čini idealnim za mlađe žene ili trudnice. Bolje prikazuje gusto tkivo dojke i pomaže u razlikovanju cista od solidnih tvorbi.

Odabir metode ovisi o dobi pacijentice, gustoći tkiva dojke, obiteljskoj anamnezi i trenutnim simptomima.

  • Kako tehnologija i napredak u medicini pomažu u ranom otkrivanju promjena u dojkama?

Napredak u tehnologiji omogućio je precizniju dijagnostiku i bolju detekciju ranih promjena. Digitalna mamografija i 3D tomosinteza pružaju detaljnije slike, smanjujući mogućnost da se nešto propusti, što znači da imaju veću dijagnostičku vrijednost od same mamografije. Automatski ultrazvučni sistemi (ABUS) omogućuju bolji prikaz gustih dojki, koje su česte kod mlađih žena. Posebno je prikladan za opetovane kontrole, gdje se jednostavno može uspoređivati s ranijim snimkama. MR dojke je osjetljivija za visokorizične pacijentice i koristi se kao dodatni alat, osobito u specifičnim slučajevima. Ovi napredni alati poboljšavaju šanse za otkrivanje promjena u ranim fazama kada je tretman učinkovitiji.

ultrazvuk dojki i mamografija
  • Što biste rekli ženama koje se boje ili oklijevaju doći na pregled zbog nelagode ili straha od rezultata?

Strah od rezultata ili nelagoda su razumljivi, ali rano otkrivanje spašava živote. Pretrage su kratkotrajne i relativno bezbolne; većina žena kaže da je pregled manje neugodan nego što su očekivale. Podsjetio bih da:

  • Redoviti pregledi daju veće šanse za otkrivanje promjena u ranoj fazi, kad je liječenje najuspješnije.
  • Većina otkrivenih promjena nisu rak, ali ih je ipak važno provjeriti.
  • Uvijek mogu povesti prijateljicu ili člana obitelji za podršku i razgovarati s radiologom o svojim strahovima prije pregleda.
ultrazvuk dojki i mamografija
  • Kako možemo približiti ovakve preglede širem krugu ljudi, osobito mlađim ženama koje možda ne osjećaju potrebu za ovim kontrolama?

Edukacija je kao i uvijek ključna. Širenjem informacija o važnosti ranih pregleda, putem društvenih mreža, članaka i drugih publikacija možemo dosegnuti do mlađe populacije i potaknuti ih na redovne preglede. Grupne inicijative i pregledne akcije u sklopu Dana zdravlja ili tijekom listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke, mogu motivirati žene da se uključe. Također, uključivanje osobnih priča i iskustava može pomoći da mlađe žene postanu svjesne važnosti ranog otkrivanja i pregleda.

Foto: Promo, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori