Saralee već godinama radi najbolji Pad Thai u Zagrebu: Isprobali smo i nova jela u ponudi
Saralee već godinama radi najbolji Pad Thai u Zagrebu: Isprobali smo i nova jela u ponudi

Saralee već godinama radi najbolji Pad Thai u Zagrebu: Isprobali smo i nova jela u ponudi

Saralee Madnui nasmijano je lice koje već na prvi pogled prepoznaje svaki Zagrepčan koji je ljubitelj tajlandske hrane. Saralee je svoje zagrebačku priču započela prije gotovo 10 godina, kada se zbog ljubavi ovdje doselila s dalekog Tajlanda. Počela je održavati tečajeve kuhanja kod kuće, pripremati tajlandsku hranu za catering, a malo po malo širio se glas o njenom iznimnom kuhanju. Ubrzo je počela održavati tečajeve u Kuhaoni, a zatim je osvanula prilika da svoje specijalitete svakodnevno priprema u malom food kiosku Khaos Thai na Iblerovom trgu. Upravo Khaos Thai bio je veliki boom na zagrebačkoj gastro sceni – nema tko ondje nije probao njen Pad Thai ili Green Curry.

Dvije godine kasnije, Saralee je preuzela kiosk koji od tada posluje pod imenom Saralee Thai, a prepoznatljiv logo, ilustracija njenog nasmijanog lica, postao je simbol za najukusnija tajlandska jela u gradu. 2022. godine otvoren je i Saralee Thai Street Food Bistro. Sada smo ju posjetili u bistrou kako bismo isprobali nova jela, ali i vječni klasik u njenoj ponudi!

 

Saralee Thai

Saralee Thai Street Food Bistro

Smješten u Ulici Crvenog križa 31, bistro tajlandske street food hrane donosi širu ponudu od kioska, a do otvaranja vlastitog bistroa Saralee je vodila želja da njeni gosti imaju gdje sjesti i u miru pojesti svoj obrok, što nije slučaj na užurbanom kiosku. Ovdje nisu ograničeni prostorom, pa tako gosti mogu sjediti i na terasi i u samom bistrou, kao i zaviriti u malu, organiziranu kuhinju.

Saralee Thai
Saralee Thai

Što sve probati kod Saralee?

Ponuda uključuje jela iz kategorija wok & fried, soup & curry, snack & salad, a tu su i slastice i nekolicina originalnih, tajlandskih napitaka. Ako kod Saralee dolazite prvi put, klasik za koji nam govori da je najpopularnije jelo među Hrvatima, svakako je Pad Thai, koji definitivno trebate probati.

Pad Thai je jelo od rižinih noodla, jaja, mladog luka, klica te mesa, tofua ili kozica, radi se s tamarindom i kikirikijem, a obavezno se poslužuje uz svježu limetu.

Saralee Thai
Pad Thai

Iako su za Pad Thai svi čuli, pa znaju što mogu očekivati, govori nam kako joj je žao što su neka druga jela pomalo zapostavljena. Radi lakšeg snalaženja, Saralee nam objašnjava kako oznaka “tom” znači “kuhano” te predstavlja juhu, dok “pad” znači prženo, i stoji ispred jela koja se prže u wok tavi.

Novo u ponudi

Saralee nam priča kako svake godine putuje na Tajland kako bi se podsjećala na autentične okuse i u Zagreb donosila nova jela. Ponudu svake godine obogaćuje i mijenja, a na meni je sada tako stiglo nekoliko potpuno novih jela koja smo morali degustirali.

Saralee Thai

Novo jelo koje smo prvo probali je Pad Kee Mao, spicy jelo od rižinih rezanaca s brokulom, keljom, mrkvom, graškom i kineskim đumbirom zvanim finger root. U svakom jelu možete birati između piletine, teletine, kozica i tofua, a mi smo ovdje odabrali piletinu. Pad Kee Mao je za naš pojam iznimno ljuto jelo, a ako volite ljuto bit će pun pogodak, jer je iznimno bogato okusima.

Saralee Thai
Pad Kee Mao

Iduće jelo koje smo probali bio je Pad Woon Sen, stakleni rezanci u znatno nježnijem obliku od prethodnog jela. Pad Woon Sen dolazi s mrkvom, celerom, rajčicom i soja sosom, uz izbor mesa, kozica ili tofua – mi smo ovaj put odabrali kozice koje su dodatno pridonijele svježini ovog jela. Uz dodatak limete, Pad Woon Sen je baš ukusan i zanimljiv odabir!

Saralee Thai
Pad Woon Sen

Nova juha u ponudi je Tom Saab, ljutkasta bistra juha koja nije teška, jer u nju za razliku od većine juha ne dodaju gusto kokosovo mlijeko. U juhi dolaze gljive, povrće i velika količina svježeg začinskog bilja, čiji miris nas je osvojio i prije nego smo probali juhu. Uz juhu se poslužuje i obilna porcija jasmin riže, pa računajte kako je Tom Saab dovoljan i kako glavno jelo. Začinsko bilje, ovaj put kombinacija mente i korijandera, nama je bila izvrsna uz vruću, ljutkastu juhu i potpuno neutralnu rižu.

Saralee Thai
Tom Saab

Za gotovo sva jela u ponudi izdvojit ćete 11-12 eura, dok se cijene manjih juha, salata i snackova kreću između 3,5 i 5 eura.

Pića i slastice

U ponudi pića možete pronaći autentične tajlandske čajeve koji se rade s kondenziranim mlijekom, crnim ili zelenim čajem i šećerom. Slatki su, gušći od naših čajeva, a na Tajlandu se piju tijekom cijelog dana. Piju se uz obroke, ali i samostalno, kao osvježenje kod velikih temperatura ili uz spicy jela. Saralee nam objašnjava kako se uvijek piju s puno leda.

U ponudi su tako Thai milk tea, Thai green milk tea i Thai lime tea, a od tajlandskih napitaka možete probati i kokosovu vodu i Singha pivo.

Saralee Thai
Thai Milk Green Tea, Thai Milk Tea, Thai Lime Tea

Ako se zaželite slatkog, kod Saralee možete probati Roti Bananu; roti tijesto s bananom i jajem, kondenziranim mlijekom i šećerom, i novu slasticu, Khanom Sod Sai. Moramo priznati kako nas je izgledom potpuno zbunila i nismo znali što očekivati, ali ovaj desert apsolutno vrijedi probati! Kokosova krema kuha se na pari dok ne dobije želeastu teksturu, puni se palminim šećerom i sitnim komadićima kokosa, a zatim se zamata u list banane. Nama je desert bio izvrstan, potpuno drugačiji od deserata na koje smo navikli.

Saralee Thai
Saralee Thai
Khandom Sod Sai

Sve što Saralee i njen tim pripremaju iznimno je ukusno i primamljivo – na žalost nemaju dostavu, jer, objašnjava nam, jela ne bi bila jednako dobra hladna. Zbog njenih specijaliteta ćemo tako morati do Ulice Crvenog križa ili Iblerovog trga, a mi već jedva čekamo doći ponovo!

Dodatne informacije:

Adresa bistroa: Ulica Crvenog križa 31, Zagreb

Adresa food kioska: Ulica Drage Iblera 10, Zagreb

Radno vrijeme: utorak-subota 11-20h

Instagram: Saralee’s Thai Street Food

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori