Prijateljice i poslovne suradnice – upoznajte Teu i Jelenu koje stoje iza brenda The ALL
Prijateljice i poslovne suradnice – upoznajte Teu i Jelenu koje stoje iza brenda The ALL

Prijateljice i poslovne suradnice – upoznajte Teu i Jelenu koje stoje iza brenda The ALL

Jelena i Tea iz brenda The ALL dvije su prijateljice i kreativke koje su 2016. godine pokrenule svoju zajedničku priču. Njihova suradnja započela je spontano nakon što su se upoznale preko zajedničkog prijatelja na terasi kultnog zagrebačkog kafića/kluba Funk, a ubrzo su shvatile da dijele slične interese i strast prema umjetnosti i dizajnu. Tea, koja je tada započela s izradom nakita nakon povratka iz Londona i Jelena, kreativka koja se u to doba bavila raznovrsnim poslovima, odmah su kliknule. Ubrzo su počele zajedno raditi u ateljeu u Autonomnom kulturnom centru Medika dijeleći prostor s drugim umjetnicima. Prva kolekcija nakita s plišanim chokerima brzo je privukla pažnju. Danas su poznate po unikatnim komadima koji kombiniraju minimalističku estetiku s lokalnim, ručno izrađenim dizajnom.

The ALL

Njihov studio u Preradovićevoj 40, prava je dizajnerska oaza u koju uvijek možete navratiti vidjeti neke novitete od nakita, ali i popiti kavu ili čaj te se podružiti. Njihov nakit nosimo već godinama i uvijek se iznova razveselimo novim kolekcijama. Osim sjajnih komada nakita održavaju i upečatljiv vizualni identitet kojeg često upotpunjavaju zanimljivim kampanjama snažnih vizualnih poruka. Posjetili smo ih u njihvom studiju koji im ujedno služi i kao atelier, gdje su nam ispričale kako je sve počelo, gdje crpe inspiraciju i kako je to plivati u dizajnersko/poduzetničkom svijetu na hrvatskoj sceni.

Journal-fotke-19
  • Tko su Jelena i Tea iz The ALL-a? Kako ste se upoznale i kako je krenula priča o vašem brendu?

Upoznale smo se 2016. preko zajedničkog prijatelja. Tea se nešto prije vratila iz Londona i krenula raditi nakit. Ja sam bila kreativac, ali i zarobljena u korporacijama i uredskom poslu. Kako smo kliknule privatno na prvu i odmah krenule o svemu i svačemu, ideja je bila da se nađemo jedan dan na HNK i dogovorimo kako da joj pomognem izraditi nešto. Sjedile smo dva sata na HNK, o poslu pričale najmanje, ali smo zato odmah postale nerazdvojne. Nekako smo odmah znale da nas nešto čeka, da radimo dobru stvar.

Spontano se dogodilo da nas je zajednička prijateljica Stella Leboš iz 47 pozvala da joj se pridružimo u ateljeu u Medici, pa tako od prosinca 2016. nas tri dijelimo radni prostor. Zahvatile smo nekako sjajno vrijeme Medike, tamo je bujala mala scena, svašta se događalo, razni umjetnici, događanja, klubovi, izložbe. Sjećamo se da je prvo za što smo se nas dvije pripremale bio božićni sajam u Beču te Artomat u HDLU. Prva kolekcija s kojom smo izašle zvala se Velvet Underground. Bila je riječ o plišanim chokerima s mesinganim elementima. Bile smo tad među prvim imenima i tada se počelo razmišljati o ručnom radu i podržavanju domaćih brendova.

  • Možete li nam reći kako sada gledate na povijest svog brenda, s obzirom na to da ste mnogo toga prošle od početka do sada?

Sigurno smo ponosne. Nekad nam nije jasno kako je toliko puno vremena prošlo od te prve zime THE ALL studija. Bilo je teško donijeti tu odluku, riskirati, otkazati posao i posvetiti se samo ovome. Kako ćemo preživjeti i slična pitanja. Nostalgične, ali s osmijehom prepričavamo taj uspon. Bilo je naravno tu i padova, nesigurnosti, zasićenja, ali uvijek prebrodimo sve skupa. Sigurno smo odrasle s godinama, unaprijedile smo poslovanje i nikad nismo požalile.

  • Uspjeh je s nekim raditi, a istovremeno i biti prijatelj. Kako to kod vas funkcionira?

E da, često su nas to pitali i prijatelji i obitelj… Nema tu čarobne formule, možda je to bio neki faktor sreće. Koliko god smo različite (jedna je sa sela, druga iz centra grada), obje dolazimo iz radničke obitelji i zajednička nam je ta borbenost. Dva važna elementa koja nam omogućavaju da dobro ispreplićemo prijateljstvo i posao su slična estetika i isti smisao za humor. Rezultat svega toga je što sam bila Teina vjenčana kuma.

  • Kako izgleda vaš uobičajeni radni dan?

Svakako, dugo nam je trebalo da se dogovorimo kako studio radi. Nije konvencionalan dućan, a bitno je da naši klijenti mogu doći do nas. Trenutno najčešće radimo u dvije smjene, pa je studio više-manje otvoren od 9 do 19. Toliko volimo biti zajedno na poslu da smo jedva podijelile radno vrijeme, haha. Šalim se, bitno nam je da smo si tu jer posao iziskuje puno dogovaranja, planiranja, komentiranja… Najčešće dan izgleda tako da se popije kava, popale sva svjetla, a bitna nam je i dobra muzika. Jedna odgovara kupcima na poruke, druga diže sadržaj na web i društvene mreže. Onda se bavimo izrađivanjem nakita, poštom, birokracijom, nabavkama… Zajedničke pauze i izlaske za vrijeme posla ne prakticiramo jer se teško vratimo nazad.

  • Što volite raditi u slobodno vrijeme? Kako se opuštate, možete li odvojiti posao od slobodnog vremena s obzirom na to da je on umjetnički, ali i dio vašeg lifestylea?

Teško je isključiti glavu i ne raditi ništa, jer i onda kad ne radiš, maštaš i razmišljaš što bi još mogao… Često brend nosimo i u slobodno vrijeme, kao kada žicamo prijatelje da na njima fotkamo nakit jer smo eto baš na lijepom mjestu. Mada, privatno ni jedna ni druga nismo u tom svijetu. Više nas opuštaju druženja i izlasci s prijateljima, putovanja, planinarenje, selo, sport i kuhanje.

  • Kada biste naveli neku fashion ikonu/film/glazbu/pravac umjetnosti koji je vaša inspiracija kako za život tako i za rad, što bi to bilo?

Od mlađih imena posebno cijenimo Pamelu Love, koja svojim inovativnim pristupom redefinira koncept nakita, i Matiere koja spaja umjetnost i funkcionalnost na jedinstven način. Osobito volimo stil i nakit Maye Weyhe. Odrastanje uz stil Kate Moss i gard Eryke Badu ostavilo je snažan pečat na našu estetiku. Eryka je osobito inspirirala kolekciju koju smo posvetile njenom izraženom stilu. U našim srcima posebno mjesto ima dizajn Else Peretti, čija grandioznost, kao i stil Josipe Lisac, oblikuju naš pogled na eleganciju. Svaka dekada donosi svoje inspiracije. Volimo rudimentalan nakit koji igra s geometrijom i ograničenostima Bauhausa, dok nas funkcionalnost i jednostavnost skandinavskog dizajna (poput George Jensena) uvijek iznova očarava.

Journal-fotke-34

U suvremenom minimalističkom nakitu 20. stoljeća, poput radova Sophie Buhai i Charlotte Chesnais, pronalazimo temelj univerzalne elegancije koja nikada ne izlazi iz mode. Istovremeno, privlači nas kontrast u statement nakitU. Brutalizam 50-ih i 70-ih, sa svojom sirovom, grubom estetikom, stvara snažan dojam i antitezu finoći. Uz to, jednostavni grčki i rimski minimalizam, kao i etruščanski filigran, oblikuju naš stil. Sve te inspiracije oblikuju naš pristup, a ne zovemo se bez razloga THE ALL – želeći spojiti sve te utjecaje u naš rad i stvoriti nešto što odražava našu strast prema različitim umjetničkim pravcima i stilovima.

  • Vaš nakit je minimalistički, no opet se, jako dobro snalazi u aktualnosti. Odražava često i vaš karakter, interese, trenutne trendove, pa čak ih i nameće. Otkud dolazi ta inspiracija?

Pa, baš iz toga što volimo sve – minimalno i snažno. Volimo vidjeti ženu u strogom predimenzioniranom odijelu s linijskim minimalnim nakitom, jednako kao što volimo vidjeti adidas trenirku tri crte i kad netko spoji nespojiv nakit na nju. Mislim da važnu ulogu ima što smo obje odrasle na hip hopu, grungeu 90-ih, panku. Visile na MTV-u i listale modne časopise. Sve smo to upijale jer ništa nismo imale, haha. Sve su to kontre koje su na kraju obilježile i nas. A opet, u ovoj odrasloj dobi, sve smo vjernije lakoći i jednostavnosti starog Mediterana. Bjelina kamenih kuća, prugice, brodovi, lagani lan i sloboda obalnog života. Francuska, Italija, Dalmacija, zalasci sunca i beskrajno plavetnilo. Sve to asocira na nakit koji nosi jednostavnost i eleganciju Mediterana.

Journal-fotke-35
Journal-fotke-38
  • Uočili smo da radite na nekom novom projektu koji uključuje malo drugačiji pristup u ideji oko nakita. Hoćemo li dobiti neki tradicijski nakit s modernim The All twistom?

Već neko vrijeme istražujemo hrvatski tradicijski nakit, specifično središnju Dalmaciju i njene rudimente. Uvijek pomalo i izađe neki takav komad, ali tko zna, možda izađe i cijela kolekcija.

  • Poduzetnice ste, što znamo da nije jednostavno. Možete li nam objasniti koje vi prednosti i mane vidite u ovakvom načinu rada i života?

Prednost je definitivno to što smo gazdarice same sebi i što baratamo slobodnim vremenom bez velikih teškoća, a mana vjerujem svima u sličnom poslu ista – vječna borba. Moraš biti sam svoj pokretač.

Journal-fotke-49
  • Vaš atelier u Preradovićevoj postao je više od samog prostora za rad i showrooma; možemo reći da je postao okupljalište ljubitelja dobrog domaćeg dizajna, održivosti i soft lifea. Planirate li uskoro neko druženje?

Prošlo je tu puno evenata, modnih gostovanja, buvljaka, dobrih tuluma. U zadnje vrijeme smo malo pauzirale, ali uvijek smo spremne za nešto novo. Slobodno dođite.

The ALL studio možete posjetiti na adresi Preradovićev 40, a sve informacije pratiti na njihovom Instagramu te na webu.

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori