Ne znate što čitati? Ovo su ljubavni klasici s kojima ne možete pogriješiti
Ne znate što čitati? Ovo su ljubavni klasici s kojima ne možete pogriješiti

Ne znate što čitati? Ovo su ljubavni klasici
s kojima ne možete pogriješiti

Ljubavni romani, ili ljubići kako ih popularno zovemo često imaju sposobnost zadržati nam pažnju i okupirati maštu više nego ijedan drugi žanr. Kroz dugostoljetnu književnu povijest, izlazile su razne ljubavne priče za koje nema tko nije čuo. Ako tražite neki ljubić, ali onaj koji će vam ostaviti utisak, ne tražite dalje. Ovo su ljubavni klasici s kojima ne možete pogriješiti.

ljubavni klasici

Normalni ljudi, Sally Rooney

Počet ćemo s jednim modernim klasikom. Irska spisateljica Sally Rooney jedna je od najuspješnijih književnica svog doba, a njezin najuspješniji roman zasigurno je Normalni ljudi. Ako ste gledali istoimenu miniseriju koja je proslavila Paula Mescala i Daisy Edgar-Jones, onda znate da je riječ o zaista posebnom djelu. Normalni ljudi prati ljubavnu priču Connella i Marianne kroz nekoliko godina.

P.S. Rooney ima novu knjigu, Intermezzo koja je sada stigla i u naše knjižare. Više o tome možete pročitati ovdje.

Ponos i predrasude, Jane Austen

Ako postoji netko tko romansu može pretočiti u knjige na ispravan način onda je to Jane Austen, poznata britanska spisateljica s kraja 18. stoljeća. Teme u njezinim romanima osim romansi uključuju i neovisnost žena, što je u to doba bilo revolucionarno. Danas izdvajamo njezin Ponos i predrasude kao ljubavni klasik koji jednostavno morate pročitati. To je čarobna i vječna priča o Elizabeth Bennet, jednoj od najsimpatičnijih književnih junakinja, i ponosnom gospodinu Darcyju, o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima i, naravno, ponosu i predrasudama.

Zovi me svojim imenom, Andre Aciman

Roman Zovi me svojim imenom veću slavu je stekao kada je adaptiran u istoimeni film (na hrvatskom glasi Skrivena ljubav) koji je široj javnosti predstavio glumca Timotheeja Chalameta. To je krasna ljubavna priča koja rijetke može ostaviti ravnodušnima. Radnja je smještena u Italiju 1983. godine. Sedamnaestogodišnji Elio ljeto provodi u staroj obiteljskoj vili na samoj obali mora. Kao i svake godine, u vilu se na šest tjedana stiže mladi znanstvenik koji tako dobiva priliku da u očaravajućoj atmosferi, među intelektualcima i pod talijanskim suncem, pripremi svoj doktorat za objavljivanje. Zauzvrat, treba Eliovu ocu, profesoru, pomagati oko korespondencije i papirologije. Toga ljeta kao gost stiže 24-godišnji Oliver. Elio i Oliver započnu vezu koja će ih obilježiti do kraja života.

Doba nevinosti, Edith Wharton

Doba nevinosti dobitnik je Pulitzerove nagrade, a riječ je o poznatom klasiku i tragičnoj ljubavnoj priči. .Mladi odvjetnik Newland Archer i jednostavna, blaga i naizgled naivna May Welland savršen su par visokog društva u New Yorku s kraja 19. stoljeća. Njihovo raskošno vjenčanje obećava uspješan i sretan brak. Međutim, dolazak tajanstvene grofice Ellen Olenske, Mayine rođakinje, koja se vraća iz Europe nakon što je napustila supruga, uzdrmat će uvriježena pravila ponašanja jer nekonvencionalna grofica Olenska ne boji se razbijati predrasude konzervativnog i licemjernog njujorškog društva. Između nje i Newlanda se razvije ljubav koja će poljuljati njihove vrijednosti. Martin Scorsese 1993. režirao je i filmsku adaptaciju.

Ljubav u doba kolere, Gabriel Garcia Marquez

Ljubav u doba kolere jedan je od najvećih ljubavnih klasika koje ćete ikada pročitati. Iako ga možda još niste pročitali, za njegovo ime ste sigurno čuli. Florentino Ariza čekao je više od pola stoljeća kako bi ponovio zakletvu svoje vječne vjernosti i besmrtne ljubavi Fermini Dazi, svojoj ljubavi iz mladenačkih dana, koja ga je nakon duge i osujećene ljubavi već jedanput bila odbila i udala se za drugoga. A otada – punu pedeset i jednu godinu, devet mjeseci i četiri dana – Florentino Ariza nije prestao misliti na nju nijedan tren.

Foto: Dupe, Fraktura, Školska knjiga, Znanje

Učitati još
Zatvori