Hrana koju trudnice ne bi trebale jesti: Je li strah od određene hrane opravdan ili se bojimo bez razloga?
Sigurno ste se već susreli s popisima hrane koje trudnice trebaju izbjegavati, no jeste li se zapitali – je li opravdan strah od hrane? Istina je da razne bakterije, virusi i paraziti mogu kontaminirati hranu te dovesti u potencijalnu opasnost majku i fetus. Osim toga, postoje namirnice koje samim svojim sastavom nepovoljno utječu na zdravlje fetusa. O prehrani u trudnoći razgovor započinje Mihaela Gulin, magistra nutricionizma i certificirana savjetnica za prehranu u trudnoći i u dohrani beba.
Mihaelu smo upitali da nam odgovori na najčešća pitanja o prehrani žena u trudnoći. Za prvi tekst odabrali smo temu “Hrana koju trudnice ne bi trebale jesti: Prevladava li rizik od određene hrane njene benefite ili osjećamo strah bez razloga?”.
Rizici i benefiti od određene hrane
Smatram da je umjesto straha i fokusa na izbacivanje namirnica, važna dobra informiranost o njima kako bi prehrana trudnice bila kvalitetna i omogućila sve potrebno fetusu za rast i razvoj. Možda će vas iznenaditi informacija da je gotovo 46% slučajeva trovanja hranom upravo zbog svježeg povrća i voća. Ipak, preporuka nikako nije isključiti voće i povrće iz prehrane. U ovom članku, istražit ćemo koje su mogućnosti zaraze i dati konkretne smjernice kako bi vaše prehrambene odluke bile sigurne za vas i vašu bebu. Također, spomenut ćemo namirnice koje su zbog svog sastava kontroverzne u svijetu trudnoće.
Najrizičniji uzročnici trovanja hranom – Listeria monocytogenes i Salmonella spp.
Poznati uzročnici trovanja hranom su Listeria, Norovirus, Salmonella, E. coli, Campylobacter i Clostridium Perfringens. No, Listeria i Salmonella dokazano mogu proći placentalnu barijeru te negativno utjecati na zdravlje fetusa.
Listeria
Listeria monocytogenes je bakterija koja uzrokuje listeriozu, a 20.7 % listerioza jest dijagnosticirano upravo kod trudnica. Ovo je bolest koja može kod majke biti prisutna i asimptomatski, imati blage simptome poput povišene temperature, glavobolje i malaksalosti. 10-20 % je veća mogućnost zaraze kod žena koje su u periodu trudnoće u odnosu na generalnu populaciju. Ozbiljnije posljedice može imati fetus budući da bakterija prolazi placentalnu barijeru. Dobra je vijest da je incidencija listerioze posljednjih godina u padu i u europskim zemljama, a smatra se da je razlog upravo podizanje svijesti žena o važnosti sigurne prehrane u trudnoći, te jača regulacija industrije, ali i trud industrije kako bi postigli što sigurniji proizvod.
Ipak, postoji mogućnost da se takav pad incidencije dogodio zbog neprijavljenih i neprepoznatih slučajeva zaraze pa je stoga preporuka, kroz informiranje o sigurnosti hrane, i dalje smanjiti rizik od zaraze tijekom trudnoće kako bi očuvali zdravlje fetusa. Hrana poput sirovog mesa, suhomesnatih proizvoda, nepasteriziranih mliječnih proizvoda te ‘’ready to eat’’ hrana vrlo je rizična za konzumaciju u trudnoći.
Listeria može biti prisutna i na sirovom povrću, voću, jajima, plodovima mora, ribi, orašastim plodovima, žitaricama – gotovo na svakoj vrsti sirove hrane. Ova bakterija, kao i Salmonela spp., nije otporna na visoku temperaturu te na temperaturi iznad 70C u 5 minuta se deaktivira te je upravo kuhanje sumnjive namirnice glavna preporuka kojom možemo smanjiti rizik od zaraze.
Salmonela
Majka zaražena Salmonellom spp. uglavnom će osjetiti blage simptome, a istraživanjima se pokazalo da vrlo rijetko, oko 4% slučajeva zaraze rezultiraju s ozbiljnim komplikacijama za fetus. Spomenula sam već kako je visok postotak zaraze od svježeg povrća i voća, a ipak svi salmonelu povezujemo s konzumacijom jaja. Ona se može nalaziti i u nedovoljno termički obrađenom mesu, peradi, ribi, mliječnim proizvodima, svježim sokovima, pelatima.
Jednom širokom studijom, koja se provodila kroz 6 godina, došlo se do zaključka kako je konzumacija jaja dovela do jednog slučaja smrtnosti, dok konzumacija povrća i voća do njih šest. I dalje, to ne znači da trebamo konzumirati sirova jaja, niti izbjegavati sirovo voće i povrće. Ovo znači da sva hrana može nositi svoje rizike za zdravlje ako ju adekvatno nismo pohranili, pripremili, provjerili rokove valjanosti te birali pouzdane proizvođače i lance prodaje. Prilikom zaraze salmonelom može doći do dehidracije te je važno osigurati tijelu dovoljne količine tekućine.
Jaja su bogata proteinima, vitaminom D i kolinom, što ih čini odličnim izborom za trudnice. Kolin je najvažniji neprepoznati nutrijent, s velikim utjecajem na zdravlje mozga bebe i sprječavanje rizika od razvoja defekta neuralne cijevi, a upravo konzumacija jaja donosi više od pola dnevnog preporučenog unosa kolina. Kako je ipak oprez od jaja opravdan, obratite pozornost na način pripreme. Točnije, jaje na oko ili meko kuhana jaja nisu najsigurniji izbor u trudnoći, a isto vrijedi za jela koja sadrže sirova jaja poput Hollandaise umaka, Caesar salate ili šnenokli. Uživajte u kajgani ili tvrdo kuhanim jajima u kombinaciji s avokadom na integralnom kruhu – bogato, zasitno i sigurno!
Ako ste osoba koja uzima terapiju antacida, posebno pripazite na rizičnu hranu i dobro je termički obradite. Antacidi neutraliziraju kiselinu iz želuca te time povećavaju rizik od zaraze.
Korisni savjeti za sigurno rukovanje hranom u trudnoći
- konzumirajte hranu kod kuće što češće jer je rizik od jela pripremljenog kod kuće znanstveno dokazano niži
- konzumirajte hranu iz pouzdanih izvora (dućan, restoran, tržnica) – odmah nakon kupovine pospremite kvarljive namirnice u hladnjak ili zamrzivač
- kvarljivu hranu što prije pripremite i konzumirajte
- odmrzavajte hranu u hladnjaku preko noći
- održavajte kuhinjske površine, daske za rezanje, noževe čistima – koristite različitu dasku za rezanje namirnica koje će se konzumirati svježe i termički obrađene
- nemojte konzumirati hranu koja ima čudan miris ili izgled te sadrži plijesan – često perite ruke prilikom pripreme jela
- slušajte svoju intuiciju jer je ona najjača upravo u ovom periodu života
Nezarazna, ali za trudnicu ‘’rizična’’ hrana?
Kava, alkohol, jetrica – hrana je oko koje trudnice najčešće nisu sigurne smiju li konzumirati u trudnoći. Odgovor za većinu ove hrane jest u sivoj zoni, osim za alkohol.
Alkohol
Mnoge svjetske organizacije, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, striktno su protiv konzumacije alkohola u trudnoći. Najvažnija činjenica na temelju koje je donesen ovakav stav jest ta da mi još uvijek ne znamo koje su to količine alkohola potrebne kako bi se očitovao negativan utjecaj na fetus. Ne tako davno preporuke su odobravale konzumaciju od 2 serviranja dnevno (cca. 1,5 dcl vina ili piva, 1 žestoko piće) no danas, iako su rizici manji nego kod konzumacije velike količine, konzumacija alkohola nije preporučena u trudnoći jer može uzrokovati spontani pobačaj, poremećaj ponašanja djeteta, intelektualne teškoće, poremećaje u rastu te prijevremeni porod.
Kava
Trenutna preporuka o unosu kofeina u trudnoći prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji jest unos do 300 mg u danu, što je otprilike 4 espressa. Ipak, korak dalje je išla jedna američka organizacija koja se bavi zdravljem žena, te dala preporuku o unosu kofeina do 200 mg u danu. Kofein koji majka unosi svakako dolazi i do fetusa, a iako ne možemo tvrditi, zbog neprecizno utvrđene uzročno posljedične veze, da unosom kofeina povećavamo rizik od prijevremenog poroda ili smanjene porođajne mase, bilo bi dobro pratiti preporuke organizacija i ograničiti unos kave na što manju količinu.
Ako volite okus kave, odličan izbor je i kava bez kofeina ili napitci poput ječmene kave ili kave od cikorije. Obratite pozornost i da tamna čokolada, crni ili zeleni čaj, energetska pića, gazirana pića te neki od lijekova za glavobolju sadržavaju kofein.
Jetrica
Iznutrice, a posebno jetrica, su riznica nutrijenata čiji viškovi u tijelu mogu izazvati toksični efekt. Upravo zbog toga trudnice se upozorava na konzumaciju jetrice, a glavni krivac je vitamin A. Budući da je većina istraživanja provedena koristeći sintetski oblik vitamina A, smatra se kako on nema jednak efekt na zdravlje kao vitamin A iz hrane i da potpuno izbjegavanje ove nutritivno bogate namirnice nije opravdano. Umjerena konzumacija pileće jetrice bi značila umjerenu konzumaciju ne više od jedanput u dva tjedna. Adekvatan unos vitamina A može rezultirati pravilnom radu štitnjače, razvoju očiju, nosa i usana te adekvatnom porođajnom masom djeteta.
Hrana može biti tvoj saveznik
U trudnoći, vaša prehrana postaje ključno sredstvo kojim možete ojačati imunološki sustav i omogućiti najbolji početak za vašuu bebu tako što ćete joj omogućiti nutrijente za rast i razvoj. Iako hrana može uzrokovati zarazu ili biti sama po sebi neprimjerena za trudnoću, važno je dobro se informirati i fokusirati se na sigurnu pripremu i kvalitetu namirnica koje konzumirate. Intuicija žene nikada nije glasnija no u trudnoći i ohrabrujem vas da osluškujete sebe u svakoj situaciji i budete blage, jer zaslužujete biti sebi prioritet!
Tekst: Mihaela Gulin
Foto: Pexels