Bistro Beštija ima novi jesenski meni – prava je senzacija
Bistro Beštija ima novi jesenski meni – prava je senzacija

Bistro Beštija ima novi jesenski meni
– prava je senzacija

U bistro Beštiju, okrunjenu dosad s tri Michelinove preporuke i dva Bib Gourmand priznanja, stigao je jesenski meni. Gurmanska oaza u samom središtu Zagreba, u Masarykovoj ulici 11/1,  svojim gostima predstavlja kompilaciju jela koja slave najbolje sezonske namirnice i donose autentične okuse koji osvajaju na prvu. U fokusu novog menija su bogate jesenske namirnice; šumske gljive, buča, cikla, svježa tuna i sočni steakovi, vješto spojeni u kulinarske kreacije za koje su zaslužni chefovi Mateo Davidović i Antonio Boras.

No, krenimo po redu.

Beštija novi jesenski meni (10)
Tim bistroa Beštija
pil pil kozice
Beštija novi jesenski meni (20)
Jadranska tuna

Predjela

Beštija je već nekoliko godina poznata po svojem tatarskom bifteku, za kojeg mnogi tvrde da je najbolji u gradu. Stoga, ovaj klasik uvijek nađe svoje mjesto među predjelima, a na svakom meniju dolazi u nešto drugačijoj izvedbi. Ovog puta tu je s prepeličjim jajem i čipsom od kelja. U sličnom, sirovom tonu ostaje i drugo predjelo, gdje caruje sirova jadranska tuna. Radi se o tuni crudo s laganom kremom od lješnjaka, vinegretom od šljive i daikonom. Novost među predjelima je i marinirana cikla kuhana u vinu, služena s kozjim sirom, radičem, confitom od češnjaka i kremom od dimljene cikle. Zadnja novost u predjelima su neodoljive pil pil kozice koje se služe s češnjakom i chilijem na tostiranom kruhu od kiselog tijesta.

Beštija novi jesenski meni (15)
Tatarski biftek
Beštija novi jesenski meni (22)
Marinirana i kuhana cikla

Glavna jela

Kakav bi to jesenski meni bio bez juhe od bundeve? Pravi je to comfort food kojeg Beštija služi s gljivama. U novom meniju našao se i ragu od gljiva koji je već nakon prvih dana izlaska jesenskog menija našao mnoštvo pobornika. Ekstra fini domaći njoki koji se doslovno tope u ustima plivaju u bogatom raguu od vrganja i smeđih šampinjona, a poseban touch ovom jelu daje crni češnjak i pecorino romano. Jadransko plavo perajna tuna dolazi u kombinaciji s ‘Ndujom, talijanskom pikantnom kobasicom posebno mazive teksture s kojom se posebno dobro slaže, a služi se uz dodatak blanširanog kelja.

Jesenski meni Beštije nudi i pileća prsa; klasično bistro francusko jelo. Piletina na tanjure gostiju dolazi u vin jaune sosu, u kombinaciji s kremastom palentom i gljivama. Vegetarijansko jelo na novom meniju je pečeni celer s pireom od pastrnjaka, pirom i lisičarkama. Ono što je razveselilo mnoge goste Beštije jest činjenica da se novi meni vratio orzoto; ovog puta pariran je s patkom i gljivama. Na jesenskom meniju je i sipa, koja na tanjure dolazi s confitiranim lukom, krumpirom, soubise umakom i vinegretom od crnila od sipe.  I šećer za kraj – steakovi. Rib eye i filet mignon steak, služeni su uz domaći čips te pepper ili chimichurri sos.

Beštija novi jesenski meni (13)
Juha od bundeve
Beštija novi jesenski meni (24)
Pileća prsa i palenta
Beštija novi jesenski meni (27)
Tuna u kombinaciji s 'Ndujom
Beštija novi jesenski meni (5)
Rib eye i filet mignon steak uz domaći čips
Beštija novi jesenski meni (31)
Ragu od gljiva

Slatko

Dva su nova deserta u Beštijinom jesenskoj ponudi. Tu se našla francuska izvedenica šnenokli, koja se služi s creme englese, na podlozi od pečenih i karameliziranih kruški, posutih s tostiranim bademima. Svoje mjesto među desertima u Masarykovoj 11/1 ima i jedan klasik; čokoladni tart s podlogom od amaretti keksa, čokoladnim ganacheom s narančom, a služi se s kakaom i tučenim vrhnjem.

Beštija novi jesenski meni
Francuska izvedenica šnenokli
Beštija novi jesenski meni (11)
Čokoladni tart

Foto: PR

Učitati još
Zatvori