U bistro Beštiju, okrunjenu dosad s tri Michelinove preporuke i dva Bib Gourmand priznanja, stigao je jesenski meni. Gurmanska oaza u samom središtu Zagreba, u Masarykovoj ulici 11/1, svojim gostima predstavlja kompilaciju jela koja slave najbolje sezonske namirnice i donose autentične okuse koji osvajaju na prvu. U fokusu novog menija su bogate jesenske namirnice; šumske gljive, buča, cikla, svježa tuna i sočni steakovi, vješto spojeni u kulinarske kreacije za koje su zaslužni chefovi Mateo Davidović i Antonio Boras.
No, krenimo po redu.
Predjela
Beštija je već nekoliko godina poznata po svojem tatarskom bifteku, za kojeg mnogi tvrde da je najbolji u gradu. Stoga, ovaj klasik uvijek nađe svoje mjesto među predjelima, a na svakom meniju dolazi u nešto drugačijoj izvedbi. Ovog puta tu je s prepeličjim jajem i čipsom od kelja. U sličnom, sirovom tonu ostaje i drugo predjelo, gdje caruje sirova jadranska tuna. Radi se o tuni crudo s laganom kremom od lješnjaka, vinegretom od šljive i daikonom. Novost među predjelima je i marinirana cikla kuhana u vinu, služena s kozjim sirom, radičem, confitom od češnjaka i kremom od dimljene cikle. Zadnja novost u predjelima su neodoljive pil pil kozice koje se služe s češnjakom i chilijem na tostiranom kruhu od kiselog tijesta.
Glavna jela
Kakav bi to jesenski meni bio bez juhe od bundeve? Pravi je to comfort food kojeg Beštija služi s gljivama. U novom meniju našao se i ragu od gljiva koji je već nakon prvih dana izlaska jesenskog menija našao mnoštvo pobornika. Ekstra fini domaći njoki koji se doslovno tope u ustima plivaju u bogatom raguu od vrganja i smeđih šampinjona, a poseban touch ovom jelu daje crni češnjak i pecorino romano. Jadransko plavo perajna tuna dolazi u kombinaciji s ‘Ndujom, talijanskom pikantnom kobasicom posebno mazive teksture s kojom se posebno dobro slaže, a služi se uz dodatak blanširanog kelja.
Jesenski meni Beštije nudi i pileća prsa; klasično bistro francusko jelo. Piletina na tanjure gostiju dolazi u vin jaune sosu, u kombinaciji s kremastom palentom i gljivama. Vegetarijansko jelo na novom meniju je pečeni celer s pireom od pastrnjaka, pirom i lisičarkama. Ono što je razveselilo mnoge goste Beštije jest činjenica da se novi meni vratio orzoto; ovog puta pariran je s patkom i gljivama. Na jesenskom meniju je i sipa, koja na tanjure dolazi s confitiranim lukom, krumpirom, soubise umakom i vinegretom od crnila od sipe. I šećer za kraj – steakovi. Rib eye i filet mignon steak, služeni su uz domaći čips te pepper ili chimichurri sos.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Slatko
Dva su nova deserta u Beštijinom jesenskoj ponudi. Tu se našla francuska izvedenica šnenokli, koja se služi s creme englese, na podlozi od pečenih i karameliziranih kruški, posutih s tostiranim bademima. Svoje mjesto među desertima u Masarykovoj 11/1 ima i jedan klasik; čokoladni tart s podlogom od amaretti keksa, čokoladnim ganacheom s narančom, a služi se s kakaom i tučenim vrhnjem.
Foto: PR