Pregled dojki je od iznimne važnosti, a ovo su najbitnije informacije koje trebate znati
Pregled dojki je od iznimne važnosti, a ovo su najbitnije informacije koje trebate znati

Pregled dojki je od iznimne važnosti, a ovo su najbitnije informacije koje trebate znati

Listopad je međunarodni Mjesec borbe protiv raka dojke. Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena, a rana dijagnoza često znači razliku između života i smrti. Redoviti pregledi dojki, kako od strane liječnika tako i samopregledi, igraju ključnu ulogu u otkrivanju bolesti u ranoj fazi, kada je izlječivost najviša.

Potvrdila nam je to i dr. Petra Kejla, specijalistica ginekologije i opstetricije iz poliklinike Sinteza koja kaže da je “redoviti pregled važan jer je karcinom dojki prvi maligni tumor po pojavnosti kod žena i iako rjeđe nego u starijima, prisutan je i u mlađim dobnim skupinama. Procjenjuje se da će 1 od 10 žena tijekom svog života oboljeti od karcinoma dojke, a ako se otkrije na vrijeme, velika većina je u potpunosti izlječiva.”

 

Stručni pregled dojki u Hrvatskoj

“U Republici Hrvatskoj pregled dojki nije rutinski dio pregleda, dok je to u nekim drugim zemljama Europske Unije to standardni dio godišnje rutine. Pojedini ginekolozi imaju dodatnu edukaciju iz UZV dojki te uz standardni ginekološki pregled obave i pregled dojki, koji se sastoji uvijek od uzimanja anamneze i razgovora, zatim palpacije tj. opipavanja i na kraju UZV pregleda”, kaže dr. Kejla.

“Na svakom pregledu bez obzira bio on prvi ili 101. treba individualizirati pristup, objasniti kako pregled izgleda i što se od njega očekuje. Nakon pregleda treba detaljno objasniti kakav nam je dalji plan bilo da se radi o rutinskom pregledu za godinu dana ili dodatnoj pretrazi, ako je potrebna. Mislim da je važno da svaki pacijent sudjeluje u svojem liječenju i da točno zna čemu koji korak u dijagnostici služi”, dodaje.

dr. Petra Kejla
dr. Petra Kejla

Zašto su stručni pregledi dojki važni?

Rak dojke može biti asimptomatski u ranim fazama, što znači da žene često ne primjećuju nikakve promjene dok bolest ne uznapreduje. Redoviti pregledi omogućuju rano otkrivanje promjena u tkivu dojke, poput kvržica, zadebljanja ili promjena na koži i bradavici. Što se rak dojke ranije otkrije, veća je vjerojatnost uspješnog liječenja. Stručni pregled se preporuča jednom godišnje ili češće, ovisno o obiteljskoj anamnezi i drugim faktorima. “Najčešća zabluda je da pregled boli, a zapravo je potpuno bezbolan. I najopasnija zabluda je da ne treba ići na pregled ako samopregledom nismo napipali neku kvržicu. Zapravo želimo otkriti sve promjene dok su još tako male da se niti ne mogu napipati”, objasnila nam je dr. Petra Kejla.

pregled dojki

Samopregled dojki

Samopregled dojki preporuča se svim ženama, posebno onima starijima od 20 godina. Samopregled je najbolje obaviti neposredno nakon mjesečnice jer su tada dojke najmanje pod utjecajem hormona i najmanje osjetljive. Ako tijekom samopregleda napipate neku promjenu svakako se obratite liječniku i obavite UZV i/ili mamografiju te ovisno o nalazu i dalje pretrage.

“Samopregled je ključna praksa za rano otkrivanje nepravilnosti, dajući vam kontrolu nad vlastitim zdravljem. Međutim, važno je naglasiti da se rak dojke može razvijati godinama prije nego što postane opipljiv, što čini samopregled samo jednim od alata u prevenciji”, objašnjava dr. Kejla.

pregled dojki_pexels (2)
vodič za samopregled dojki (2)
  • Podignite lijevu ruku podignite visoko iznad glave
  • Koristeći vrške srednja tri prsta desne ruke, nježno pretražujte lijevu dojku, pokretima gore – dolje, u svim smjerovima od bradavice prema van, kružnim pokretima
  • Primijenite tri jačine pritiska: lagani za površinsko tkivo, srednji za središnji dio, te čvrsti za rub dojke
  • Pregledajte i pazuh, a isto ponovite i s drugom dojkom
  • Stanite pred ogledalo s rukama na bokovima
  • Usporedite veličinu, oblik, konture dojki te obratite pozornost na simetriju, bradavice, izbočine, udubljenja, boju kože, uvučenost ili iscjedak
  • Pritisnite bradavice kako biste provjerili postoji li bilo kakav iscjedak
pregled dojki_pexels (1)

Na koji način možemo bolje educirati ljude o važnosti redovitih pregleda dojki i samopregleda?

Rak dojke nije nešto o čemu se trebamo bojati govoriti, već nešto o čemu moramo biti informirani. Redoviti pregledi, edukacija o rizicima i zdravim navikama te podrška ženama koje se suočavaju s ovom bolešću ključni su koraci prema smanjenju broja oboljelih i spašavanju života. Svaka žena ima pravo na znanje o svom tijelu i mogućnostima prevencije – jer kada je u pitanju rak dojke, svaki pregled može biti korak prema spašenom životu.

“Smatram da bi to trebao biti dio edukacije u školi, ali dok to ne postignemo česti izlasci u javnost i medijske kampanje te komuniciranje putem društvenih mreža su najjednostavniji i najbrži put do velikog broja ljudi”, zaključila je dr. Petra Kejla.

Pink Month

Tijekom listopada, organiziraju se mnogobrojne kampanje diljem svijeta kako bi se podigla svijest o važnosti ranog otkrivanja i prevencije raka dojke. Edukacija žena, ali i muškaraca o važnosti redovitih pregleda, pružanje podrške oboljelima i organizacija humanitarnih događanja poput utrka i akcija prikupljanja sredstava imaju ključnu ulogu u smanjenju broja oboljelih.

Trebamo biti svjesni svih mogućnosti i resursa koji nam stoje na raspolaganju, od preventivnih pregleda do suvremenih tretmana.

Foto: iStock, Pexels, Promo

Učitati još
Zatvori