Filmski maraton: Joaquin Phoenix i njegovih 10 najboljih filmova
Filmski maraton: Joaquin Phoenix i njegovih 10 najboljih filmova

Filmski maraton: Joaquin Phoenix i
njegovih 10 najboljih filmova

Svakog petka donosimo vam novi filmski maraton, a ovaj petak na redu je Joaquin Phoenix. Američki glumac poznat je po posvećenosti svojim ulogama od kojih su česte one problematičnih likova koji se muče s nečim. Dolazi iz obitelji kreativaca od kojih se svi bave ili glumom ili glazbom. Njegov brat River bio je jedan od najtraženijih mladih glumaca kasnih 80-ih i ranih 90-ih koji je tragično preminuo od predoziranja 1993. u dobi od samo 23 godine. Joaquin je zato nastavio tamo gdje je River stao i izgradio zavidnu glumačku karijeru.

Unatoč lošim kritikama koje je dobio nedavni Joker: Ludilo u dvoje, Joaquin ostaje jedan od najintrigantnijih glumaca svoje generacije. Evo koje njegove filmove obožavamo.

Joaquin Phoenix

Gladiator (2000)

Ususret skorom izlasku nastavka Gladijatora, prisjećamo se originalnog filma iz 2000. Film prati bivšeg rimskog generala Maximusa (Russell Crowe) koji kreće u osvetu korumpiranom caru koji mu je ubio obitelj i poslao ga u ropstvo. Upravo tog cara glumi Phoenix, a uloga mu je donijela prvu nominaciju za Oscar. Sve o novom nastavku pročitajte ovdje.

Joaquin Phoenix

Walk the Line (2005)

A prvu nominaciju u kategoriji najboljeg glumca pokupio je ulogom Johnnyja Casha u filmu Walk the Line. Izvrsno je odradio ulogu legendarnog pjevača koji je obilježio 20. stoljeće, a Walk the Line donio mu je ogromno priznanje i stavio ga bok uz bok najtraženijim glumcima tog vremena. Film prati život legende country glazbe, Casha, od njegovih ranih dana odrastanja u Arkansasu do uspona i slave u Memphisu gdje je snimao s Elvisom Presleyjem, Jerryjem Lee Lewisom i Carlom Perkinsom, ali i gdje je upoznao ljubav svog života – June Carter (izvrsna Reese Witherspoon koja je za ulogu osvojila Oscar). Film je režirao James Mangold koji je spremio biopic o još jednoj glazbenoj legendi – Bobu Dylanu. Sve o tome, pročitajte ovdje.

Joaquin Phoenix

I’m Still Here (2010)

Casey Affleck režirao je mockumentary parodiju I’m Still Here. U njoj Phoenix glumi samog sebe te kako prokušava napraviti značajnu tranziciju od glumca prema reperu. Ideja za film proizašla je od Phoenixovog čuđenja načinom na koji ljudi vjeruju da su reality TV emisije bez scenarija. Sa svojim tadašnjim šogorom Affleckom snimio je onda film u kojem je tvrdio da se povlači iz glume, a plan je bio istražiti slave osobe i odnos između medija i potrošača te samih celebrityja.

Joaquin Phoenix

The Master (2012)

Jedna od Phoenixovih najboljih uloga došla je u filmu The Master redatelja Paula Thomasa Andersona. Utjelovio je Freddieja, mornaričkog veterana koji stiže kući iz rata uznemiren i nesiguran u svoju budućnost sve dok ga ne počne mučiti jedan kult i njegov karizmatični vođa. Uz Phoenixa izvrsne uloge su ostvarili i neponovljivi Phillip Seymour Hoffman te Amy Adams. Phoenix je s ovom ulogom pokupio još jednu nominaciju za Oscar.

Joaquin Phoenix

Her (2013)

Još jedan dosta poznati film s Phoenixom je Her, redatelja Spikea Jonzea. Radnja je smještena u blisku budućnost, a Phoenix glumi Theodorea, usamljenog pisca čestitki koji razvija neobičan odnos s operativnim sustavom dizajniranim da zadovolji sve njegove potrebe. Her je jedan od onih filmova koji savršeno prikazuje usamljenost, a Phoenix je izvrstan.

Joaquin Phoenix

Inherent Vice (2014)

Phoenix je ponovno udružio snage s Paulom Thomasom Andersonom u crnoj komediji Inherent Vice. Glumac tumači privatnog istražitelja iz Los Angelesa, Larryja ‘Doca’ Sportella koji 1970. istražuje nestanak bivše djevojke. Riječ je o jednom od nerazvikanijih filmova ovog redatelja, a i glumca.

Joaquin Phoenix

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot (2018)

Jedna od malo senzibilnijih uloga koju je Phoenix igrao je još jedan skriveni dragulj ovog maratona – Don’t Worry, He Won’t Ger Far on Foot. Režirao ga je poznati Gus Van Sant koji je s njegovim bratom Riverom 1990. snimio My Private Idaho. Inspirativna biografska dramedija prati Johna Callahana koji na putu do otrježnjenja nakon nesreće koja ga je ostavila nepokretnim i promijenila mu život otkriva iscjeliteljsku moć umjetnosti, tjerajući svoje ozlijeđene ruke da crtaju smiješne, često kontroverzne karikature, što mu donosi novi život.

Joaquin Phoenix

Joker (2019)

Definirajuća uloga njegove karijere i ona koja mu je napokon donijela Oscar u ruke je naslovna uloga u filmu Joker redatelja Todda Phillipsa. Film je origin story poznatog zlikovca iz Batmana. Tako zapravo saznajemo kako je Joker postao Joker. Pratimo Arthura Flecka, party klauna i propalog stand-up komičara, koji vodi siromašan život sa svojom bolesnom majkom. Međutim, kada ga društvo zaobilazi i tretira kao čudaka, on odlučuje prigrliti život kaosa u Gotham Cityju.

Joaquin Phoenix

C’mon C’mon (2021)

Kada ga sestra zamoli da joj čuva sina neko vrijeme, radijski novinar Johnny (Phoenix), kreće na putovanje preko države sa svojim energetičnim nećakom kako bi mu pokazao život daleko od Los Angelesa. Premisa je to indie drame C’mon C’mon koji je za Phoenixa bilo pravo osvježenje nakon mračnog Jokera.

Joaquin Phoenix

Beau Is Afraid (2023)

Posljednji film u kojem nas je oduševio bio je psihološka drama, horor (zapravo prava avantura) Beau Is Afraid s trajanjem od tri sata. Phoenix je odličan u ulozi Beaua, vrlo tjeskobnog i poplašenog čovjeka koji se nakon iznenadne smrti svoje majke, mora suočiti sa svojim najmračnijim strahovima. Dok ide posjetiti majku, kreće u epsko putovanje. Dosta filma je metaforično i avanturističko, a riječ je o vrlo ambicioznom ostvarenju redatelja Arija Astera. Naše dojmove filma možete pročitati ovdje.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori