Znate li da ove subote možete besplatno posjetiti zagrebačke galerije? Pogledajte što vas sve čeka
Znate li da ove subote možete besplatno posjetiti zagrebačke galerije? Pogledajte što vas sve čeka

Znate li da ove subote možete besplatno posjetiti zagrebačke galerije? Pogledajte što vas sve čeka

Ove subote, 19. listopada čeka nas deseto izdanje kulturne manifestacije Reli po galerijama. Ova manifestacija povezuje čak 15 galerija diljem grada i uključuje posjetitelje u interaktivan obilazak umjetničkih prostora. Program traje od 17 do 22 sata, a sudjelovanje je potpuno besplatno.

Reli po galerijama povezuje zagrebačke galerije u jedinstvenu umjetničku mrežu, potičući posjetitelje da istraže bogatstvo lokalne kulturne scene i da u jednoj večeri istraže što više izložbenih prostora. Pravila su jednostavna; obilazak započinje u Galeriji Šira (Preradovićeva ulica 13), gdje se od 17 sati mogu preuzeti mape za prikupljanje naljepnica te nastaviti obilazak kroz galerije.

Novost ovogodišnjeg izdanja je mobilna aplikacija pomoću koje se umjesto naljepnica za tiskanu mapu prikupljaju QR kodovi. Završetak avanture je u Galeriji Kaptol (Radićeva ulica 32), gdje će se održati prigodan glazbeni program, a svi koji uspiju obići većinu galerija i popuniti mape do 22 sata primit će simbolične diplome za “spas kulture”.

Odlučili smo krenuti na vlastiti  reli po galerijama te vam dati sneak peak što vas ove subote čeka na desetom izdanju Relija po galerijama.

Reli po galerijama

Galerija Kranjčar

Zahvaljujući izložbi postavljenoj u Galeriji Kranjčar dobivate priliku upoznati se s radom rimskog umjetnika Gianluce Di Pasqualea. Njegovo stvaralaštvo uvelike su obilježili pejzaži, koje prate i portreti koji se s njima susreću. U mojim slikama, slikarstvo u svojoj odsutnosti postaje tišina, koja istovremeno može biti i vrisak jer je snažnija od samog slikarstva, poručuje umjetnik. Doista, u ove riječi lako će se uvjeriti svi posjetitelji jer izložba odiše određenim spokojem. Na istoj su predstavljeni radovi nastali u posljednjih deset godina.
Njezina vrata ostat će otvorena sve do 21. listopada.
Reli po galerijama
Reli po galerijama
Reli po galerijama
Reli po galerijama

Galerija Kaptol

Galerija Kaptol trenutno je dom novih umjetničkih radova koje potpisuje slikarica, karikaturistica i spisateljica Tisja Kljaković Braić. Izložba nosi naziv cesta. Ipak, za radove iz ovog ciklusa umjetnica je inspiraciju pronašla u požarima koji svako ljeto haraju Dalmacijom. Rekla bi’ da su nove moje slike za oktavu grublje od prijašnjih, da su crna i bila zaminile uloge. Izluđuju me požari; mislim se koliko triba da se ovo opet zazeleni i okrićem glavu iz auta da ne gledam spaljenu zemlju, istaknula je Tisja u predgovoru. Također, dodala je kako izloženi radovi za nju nisu slike, već pjesme.

Ako ne stignete na Reli po galerijama, znajte da izložba u Galeriji Kaptol ostaje otvorena do 5. studenog.

Reli po galerijama
Reli po galerijama
Reli po galerijama
Reli po galerijama
Reli po galerijama

Galerija Forum

Povodom obilježavanja stote obljetnice objave Manifesta nadrealizma francuskog pjesnika i kritičara Andréa Bretona, Galerija Forum donosi izložbu naslovljenu Barbarogenij i nadrealizam. Ona nam pruža uvid u radove nadrealističke poetike iz jugoslavenske umjetnosti 1920-ih i 1930-ih godina, koji se oslanjaju na Bretona i nadrealizam kao ključni kulturni pokret. Posjetitelji će imati priliku otkriti bogatstvo nadrealističkih izraza u kontekstu domaće i regionalne umjetnosti.

Izložba koja donosi dvjestotinjak različitih artefakata ostaje otvorena do 26. listopada.

Reli po galerijama
Reli po galerijama
Reli po galerijama
Reli po galerijama

Galerija Trotoar

Nakon sedam godina, umjetnica Marina Mesar, poznata pod umjetničkim imenom OKO zagrebačkoj se publici predstavlja samostalnom izložbom naslovljenom Dear Diary… Layers of Dreams. Na izložbi postavljenoj u Galeriji Trotoar donosi potpuno nove radove kojima istražuje vlastita sjećanja, identitet i isprepletenost imaginarnog svijeta i stvarnosti. Metaforom pisanja dnevnika, umjetnica izražava kontinuitet svog stvaralačkog procesa, pri čemu svaka nova izložba predstavlja sljedeće poglavlje u tom dnevniku, otvarajući publici prostor za vlastitu interpretaciju.

Netom prije otvorenja izložbe imali smo priliku razgovarati s OKO, a spomenutog intervjua možete se prisjetiti na poveznici.

A u svijet umjetnice OKO možete zaviriti sve do 9. studenog.

Reli po galerijama
Reli po galerijama
Journal_OKO-6

Opće informacije

Podsjetimo, Reli po galerijama počinje na prvoj lokaciji gdje se preuzimaju tiskane mape ili se obilazi skupljanjem QR kodova pomoću aplikacije www.galleryrally.net.

Vrijeme održavanja: subota, 19. listopad od 17 do 22 sata

Lokacije obilaska su:

Galerija Šira – Preradovićeva 13
Galerija Forum – Nikole Tesle 16
Fotoklub Zagreb – Ilica 29/III
Galerija Kranjčar – Kaptol 26
Galerija Ulupuh – Ilica 13
Galerija Karas – Kralja Zvonimira 58
Galerija Art & CeRZe – Ul. kneza Mislava 11
Lexart Depot – Frankopanska 22-24
Trotoar – Mesnička 7
Radionica 32 – Mihanovićeva ul. 32
Galerija SC – Savska 25
VN – Ilica 163a
Zen Contemporary Art Gallery – Gradišćanska 30
Galerija Manuš – Palmotićeva 29
Galerija Kaptol – Radićeva 32

Povodom desetog izdanja Relija po galerijama organiziran je after party koji će posjetiteljima otkriti novu privremenu umjetničku lokaciju, oblikovanu intervencijom mladih umjetnika iz Galerije Karas. U sklopu EU projekta CreArt 3.0: Transparency agency, Karl Iaro i Luana Lojić priredit će performativno događanje uz DJ session s četiri DJ-a. After party počinje u 22 sata, na adresi Martićeva 67 (iznad Tržnice Kvatrić, drugi kat), kao otvaranje zamišljene agencije Transparency Agency.

Više informacija o programu u galerijama nalazi se na internetskoj stranici i službenim kanalima događanja.

Učitati još
Zatvori