Gdje i kako provesti ovaj vikend: 5 kreativnih jesenskih putovanja po Sloveniji
Gdje i kako provesti ovaj vikend: 5 kreativnih jesenskih putovanja po Sloveniji

Gdje i kako provesti ovaj vikend: 5 kreativnih
jesenskih putovanja po Sloveniji

Uz mješavinu oblaka i sunca te temperature od 16 do 18°C, ovaj vikend idealan je za otkrivanje skrivenih dragulja u Sloveniji. Planirate li romantični bijeg, solo avanturu, obiteljski izlet ili putovanje s kućnim ljubimcem, ovih pet kreativnih ideja pomoći će vam da doživite Sloveniju kao nikada prije – daleko od uobičajenih turističkih mjesta.

01 Radensko polje: Obiteljski dan u prirodi

Obitelji željne edukativnog i avanturističkog izleta mogu posjetiti Radensko polje, u blizini Grosuplja. Ovo kraško polje dom je rijetke flore i faune, s mnoštvom mogućnosti za promatranje ptica i drugih životinja. Odlučite se za vođenu šetnju prirodom ili ju istražite sami dok djeca uče o jedinstvenom ekosustavu. Jesenski krajolik nudi prekrasne, maglovite vidike – savršene za obiteljsku avanturu koja je malo izvan utabanih staza.

Najbolje za: obitelji s djecom, ljubitelje prirode

Što raditi: promatranje ptica, šetnje prirodom, obiteljski piknici

Savjet: Uzmite dalekozor za promatranje ptica i pokušajte uočiti rijetke vrste poput velike čaplje ili crne rode.

02 Šavrinske gorice: Degustacija vina i potraga za tartufima

Pobjegnite u Šavrinska brda, u unutrašnjost slovenskog primorja. Ovo manje poznato područje poznato je po svojim maslinicima, vinogradima i tartufima. Započnite dan kušanjem vina u obiteljskom vinogradu, a zatim se upustite u vođeno iskustvo lova na tartufe u obližnjim šumama. Mješavina brda i skrivenih staza nudi miran bijeg od prometnih odredišta. Savršen izlet za parove ili grupe prijatelja koji traže spoj gurmanskih užitaka i prirode.

Najbolje za: parove, prijatelje

Što raditi: lov na tartufe, degustacija vina, degustacija maslinovog ulja

Savjet: Nakon avanture posjetite obalni gradić Koper i prošećite šetnicom u zalazak sunca.

03 Rogaška Slatina: Wellness i opuštanje

Preskočite prepune wellness centre i uputite se u Rogašku Slatinu, gdje manje poznate boutique toplice nude mir i užitak. Rogaška Slatina, poznata po prirodnoj mineralnoj vodi, ima manje wellness centre u kojima bez gužve možete uživati ​​u termalnim bazenima, masažama i mineralnim kupkama. Bilo da se želite opustiti sami ili uživati ​​u romantičnom wellnessu sa svojim partnerom, ovo područje ima mnogo toga za ponuditi, a sve umotano u spokojnu jesensku atmosferu.

Najbolje za: parove, solo putnike željne opuštanja

Što raditi: spa tretmani, wellness programi, mirne šetnje

Savjet: Posjetite skriveni zdenac na izvoru Donat, poznat po visokom sadržaju magnezija za kojeg kažu da je ljekovit.

04 Pivška jezera: Istražite mistična jezera

Za čaroban doživljaj u prirodi uputite se na Pivška jezera, skrivenu mrežu od 17 povremenih jezera koja se pojavljuju i nestaju ovisno o godišnjem dobu. Ovaj prirodni fenomen nudi jedinstven krajolik za planinarenje, fotografiranje i promatranje ptica. Jezera kod Postojne okružena su mirnim šumama, a jesensko vrijeme stvara nezemaljski ugođaj. Ovo je savršeno jednodnevno putovanje za parove ili solo avanturiste koji se žele ponovno povezati s prirodom.

Najbolje za: solo avanturiste, parove, obitelji

Što raditi: planinarenje, promatranje ptica, fotografiranje

Savjet: Posjetite Ekomuzej Pivških jezera i upoznajte se s geološkom poviješću jezera i lokalnom bioraznolikošću.

05 Dobrovo: Otkrijte bajkovito selo u Brdima

Dobrovo, koje se nalazi u srcu briškog vinorodnog kraja, manje je istraženo, ali nudi slikovito polazište za one koji žele doživjeti slovensko selo. Istražite dvorac Dobrovo, renesansni dragulj, i lutajte tihim vinogradima gdje možete posjetiti male obiteljske vinarije, tragate li za intimnijim iskustvom kušanja vina. Mješavina povijesti i slikovite ljepote čini ovo putovanje idealnim za parove ili ljubitelje povijesti.

Najbolje za: parove, solo putnike, ljubitelje vina

Što raditi: posjet dvorcu, degustacija vina, slikovite šetnje

Savjet: Svratite u lokalnu gostionicu na tradicionalnu lokalnu kuhinju s naglaskom na lokalne namirnice i sezonske okuse.

Dobrovo, Slovenija_foto_Luca Piccini Basile_iStock-1141972283.jpg

Bonus savjet

Popijte kavu u Trstu i uživajte u razgledavanju

Ako želite otići izvan Slovenije, uputite se u Trst, nekoliko kilometara vožnje od slovenske obale. Poznat po svojoj povijesnoj kulturi kave, Trst je savršeno odredište za ljubitelje espressa. Provedite poslijepodne istražujući šarmantne kafiće, kušajući napitke od kave (ili popularni Aperol Spritz) i učeći o bogatoj povijesti gradske trgovine kavom. Kombinirajte svoju avanturu ispijanja kave sa šetnjom uz obalu ili posjetom Castello di Miramare za prekrasan pogled na more.

Najbolje za: samce, parove, grupe prijatelja

Što raditi: posjet kafićima, povijesne ture, šetnje obalom

Savjet: Ne propustite Caffè San Marco, povijesni kafić koji poslužuje kavu od 1914. godine.

*Članak je preuzet s portala Journal.si.

Foto: Instagram, iStock

Učitati još
Zatvori