KULturni radar: Mlada slikarica Mihaela Rašica izlaže u zagrebačkoj galeriji Kolekcionart
KULturni radar: Mlada slikarica Mihaela Rašica izlaže u zagrebačkoj galeriji Kolekcionart

KULturni radar: Mlada slikarica Mihaela Rašica izlaže u zagrebačkoj galeriji Kolekcionart

Nakon ljetne stanke Kolekcionart nastavlja s ciklusom samostalnih izložbi mladih vizualnih umjetnika u svojem galerijskom prostoru u ul. kralja Zvonimira 7 u Zagrebu. Sljedeće srijede, 23. listopada 2024. u 19h otvara se samostalna izložba mlade dubrovačke umjetnice Mihaele Rašice, naziva Gusta Sunca.

Izložba će se moći pogledati do subote, 2. studenog, od utorka do petka od 10-18h, te subotama od 11-13h. Mihaela Rašica 16. je umjetnica koja se pridružuje Kolekcionartovoj platformi specijaliziranoj za promociju mladih hrvatskih vizualnih umjetnika, osnovanoj prije godinu i pol dana.

Mihaela Rašica

Istaknuto ime nove scene

Od trenutka kad je počela profesionalno izlagati na domaćoj umjetničkoj sceni, Rašica se publici i struci predstavila s nekoliko zapaženih slikarskih izvedbi, koje su bez obzira na međusobni kratki vremenski razmak, pokazale velik raspon likovnih tema i pristupa ove – nedavno po drugi puta – diplomirane akademske slikarice.

Pred ljeto 2023. godine u Galeriji Kranjčar održana je velika izložba na kojoj je predstavila ciklus zvučnog i slikovitog imena Gozba!, kasnije iste godine Rašica je osvojila Kontrapunkt nagradu Vladimir Dodig Trokut, Iva Vraneković –  umjetnici umjetniku na 7. Bijenalu slikarstva u HDLU-u, a na 37. Salonu mladih bila je jedna od rijetkih pripadnika tradicionalnog slikarstva, gdje je na temu prolaznosti vremena odgovorila radovima na žbuci u tehnici fresko slikarstva.

Mihaela Rašica
Taxi, ulje na platnu, 60x50cm, 2024., Mihaela Rašica / foto: Kolekcionart
Mihaela Rašica
Prodavaonica šešira, ulje na platnu, 60x50cm, 2024., Mihaela Rašica / foto: Kolekcionart
Mihaela Rašica
Kolovoz, ulje na platnu, 120x130cm, 2024., Mihaela Rašica / foto: Kolekcionart
Mihaela Rašica
Hladan dan, ulje na platnu, 60x50cm, 2024., Mihaela Rašica / foto: Kolekcionart

Od gozbe do geneze

Ova rođena Dubrovkinja iza sebe ima dvije objavljene zbirke poezije, a nedavno je dovršila i svoj drugi diplomski studij na Slikarskom odsjeku zagrebačke Likovne akademije. Od Gozbe! do Geneze, kako se zvao njezin drugi diplomski rad – obuhvaćajući ciklus slika velikog formata u tehnici ulja na platnu – možemo pratiti i genezu Rašičinog slikarstva, koje se postupno razvijalo upijajući različite stilske i formativno-narativne utjecaje.

Kako pojašnjava kustos izložbe Bartol Fabijanić: Radovi na izložbi Gusta sunca potječu iz tri različita ciklusa autorice – većih i manjih slikarskih opsega – koji predstavljaju pomalo eklektičnu, no ipak koherentnu likovnu cjelinu. S formalne strane, njihova poveznica ostaje specifičan način kadriranja i međusobni odnos planova te vječan slikarski motiv manifestiran u igri svjetla i boje. Boja, odnosno istančani topli kolorit zemljanih tonova, koji u njenim kompozicijama isijava i struji u dva smjera – izvana prema unutra i iznutra prema van – jest i osnovni gradivni element zaigranih kompozicija Mihaele Rašice. Sadržajno gledano, Gusta sunca pokazuju ono, uvijek isto, Rašičino zanimanje za svjetlost koje ju je vodilo i u prethodnim ciklusima kako na slikarskoj, tako i na metaforičkoj razini. Sunce, koje shvaća živototvorno, materijaliziralo se i nataložilo na njenim slikama u slojevima gustog ulja.

Mihaela Rašica

Što nam poručuje umjetnica?

Sama umjetnica svoju umjetnost opisuje sljedećim riječima: Često slikam jednostavne motive i objekte, ali koristim neuobičajeno osvjetljenje, dodajem neki element koji izaziva čuđenje ili usuglasim paletu boja i dinamiku poteza tako da ti motivi iskoče iz svoje “uobičajenosti”. To zapravo i nije samo umjetnički, već opći pogled na svijet gdje su sve stvari oko nas žive, samo na to treba obratiti pažnju.

Ponavljamo, izložba Gusta Sunca svoja vrata u Kolekcionartu (Zvonimirova 7) otvara 23. listopada, a ona će ostati otvorena za posjetitelje sve do 2. studenog.

Foto: Šimun Bućan, Kolekcionart

Učitati još
Zatvori