Kako je mlada ekipa stari vojni objekt na Mljetu transformirala u planinarski dom
Kako je mlada ekipa stari vojni objekt na Mljetu transformirala u planinarski dom

Kako je mlada ekipa stari vojni objekt na Mljetu transformirala u planinarski dom

Jesen je doba kada priroda pokazuje svoju najljepšu paletu boja, a otok Mljet postaje prava oaza mira. Ovaj najšumovitiji jadranski otok, sa svojim netaknutim krajolicima i bujnim šumama, nudi savršen bijeg od svakodnevnog stresa. Mljet, poznat kao najzeleniji otok Hrvatske, kao da poziva da se izgubimo u njegovim šumama, istražujući staze koje vijugaju kroz raskošnu prirodu. Jesenski dani, kada sunce obasjava zlatno i crveno lišće, idealni su za šetnje ili planinarenje, pružajući priliku za uživanje u svježem zraku i prirodnim ljepotama.

Mljet_foto_JimmyLung_iStock-1251717924.jpg

Najšumovitiji jadranski otok

Otok Mljet, s više od 70% površine prekrivene šumama i više od 90% unutar Nacionalnog parka, nudi nevjerojatne mogućnosti za istraživanje. Iako je Mljet izdvojen i netaknut, odlično je povezan s većim dalmatinskim gradovima poput Dubrovnika i Splita. Trajekti i katamarani povezuju ga s Pelješcem, Hvarom, Korčulom i drugim otocima, čineći ga lako dostupnim.

Stoga je uživanje u jesenskim danima na Mljetu zagarantirano. Svaka šetnja ili planinarenje otkriva nova čuda prirode, od mirisnih borova do kristalno čistih uvala.

Mljet_kevin-charit-uYjWHnOKGVM-unsplash
Mljet_kevin-charit-TdRmIkLk8Zs-unsplash

Pogodan za jesenske šetnje i planinarenje

Boravak u prirodi pomaže nam psihički i fizički. Svjež zrak, lijepo vrijeme, prirodne ljepote, sve nam to pomaže da raščistimo misli nakon užurbanog radnog tjedna. Osim što radite na kondiciji, pješačenje i planinarenje odličan su način na koji ćete nakratko pobjeći od užurbane svakodnevice i ponovno se povezati s prirodom. Naša zemlja obiluje mjestima na kojima možete šetati ili planinariti te na taj način provesti kvalitetno vrijeme.

Ako ste se odlučili na aktivan vikend te u dobrom društvu odvažili na planinarenje, osim prekrasnog pogleda neki planinarski domovi zbilja mame svojim uređenjem. O njima smo pisali ovdje, no ovoga puta pažnju nam je privukao još jedan i to onaj koji se smjestio u srcu Nacionalnog parka Mljet.

Mljet_kevin-charit-8yB8g5q-Qho-unsplash

Planinarski dom Planka

Na vrhu Veliki Planjak, gdje se susreću more i planina, smjestio se novi Planinarski dom Planka. Ovaj dom, rezultat višegodišnjeg projekta obnove napuštenog vojnog objekta, nudi spektakularan pogled na okolne otoke i otvoreno more. Otvoren u 2024. godini, Planka postaje savršeno mjesto za odmor nakon dana provedenog u prirodi.

Dom Planka ne samo da je funkcionalan i energetski neovisan, već je i simbol održivosti i zajedništva. Koristeći lokalne materijale i tradicionalne tehnike, tim pod vodstvom dizajnera Nikole Radeljkovića, transformirao je stari vojni objekt u otvoren i gostoljubiv prostor. Uz multifunkcionalne elemente dizajna, planinarski dom pruža autentično iskustvo boravka u prirodi.

Planinarski dom Planka postojece stanje

Oživljavanje zajednice

Projekt Planka ne predstavlja samo obnovu prostora, već i oživljavanje lokalne zajednice. Ivan Sršen, ravnatelj Nacionalnog parka Mljet, ističe važnost ovog projekta: Održivi način života i korištenja nacionalnog parka upravo se poklapa s idejom planinarstva, naročito kad znamo da su jedni od najvećih zaljubljenika u prirodu upravo planinari. Projekt ‘Planka’, koji se upravo završava, plod je jedne takve ljubavi prema našem otoku, kako entuzijastičnog tima “mo:re” pod vodstvom našeg poznatog dizajnera Nikole Radeljkovića, koja je živjela s projektom, tako i djelatnika te samih stanovnika nacionalnog parka. Planinarski dom tako postaje mjesto susreta ljubitelja prirode, gdje se dijele priče i iskustva.

Uz čarobne zalaske sunca i zvjezdano nebo, boravak u Planinarskom domu Planka pruža nezaboravno iskustvo. Jesen na Mljetu nije samo vrijeme promjena u prirodi već i prilika za ponovno povezivanje s prirodom i zajednicom.

Planinarski dom Planka (3)
Planinarski dom Planka (1)
Planinarski dom Planka (2)

O projektu

Projekt obnove napuštenog vojnog objekta s ciljem stvaranja planinarskog doma na najvišem vrhu Nacionalnog parka Mljet, Veliki Planjak, započeo je 2019. godine na međunarodnom studentskom festivalu DA! u Zagrebu. Organizatori su s nagrađenim autorima predložili kao nagradu radionicu s umjetničkim kolektivom Numen/Foruse. Nikola Radeljković, koji je te godine bio član žirija festivala prijedlog je preformulirao u projekt obnove napuštenog vojnog objekta na Mljetu, prenamjenu građevine u planinarski dom. Uz podršku Nacionalnog parka Mljet, nagrađeni autori iz Hrvatske, Srbije i Slovenije formirali su multidisciplinarni tim mo:re, koji je proveo nekoliko godina na terenskim istraživanjima, planiranju i realizaciji obnove.

Planinarski dom Planka (4)

Stara vojarna, izvorno polusrušena kamena zgrada, preuređena je uz zadržavanje postojećih gabarita, dok je ključna preinaka bila otvaranje terasa s pogledom na Pelješac. Ova promjena transformirala je objekt iz zatvorene vojne baze u otvoren i gostoljubiv planinarski dom. Projekt se temelji na spoju mora i planine, odražavajući jedinstvenu prirodu Planjaka, dok su materijali, lokalnost i trajnost bili ključni pojmovi pri dizajnu.

Dom je nazvan Planka, aludirajući na planinu, stanku, čistinu i komad drva, dok je vizualni identitet doma osmišljen kroz originalnu tipografiju i ilustracije koje uključuju autohtone životinje Mljeta, pretvorene u strip junake.

Planinarski dom Planka (3)
Planinarski dom Planka (4)

Planka postaje energetski potpuno neovisna i funkcionalna

Jedan od glavnih koncepata dizajna je „traka“ – multifunkcionalni element koji se proteže kroz prostor, služeći kao klupa, polica, šank, info ploča ili ležaj. Korištenjem lokalnih materijala poput naplavina i kamena, dom se integrira u prirodni okoliš, stvarajući autentičnu atmosferu.

Unatoč izazovima pandemije, 2020. godine započeli su građevinski radovi, uključujući renovaciju krovišta, čišćenje okoliša te osiguravanje opskrbe vodom i električnom energijom. Stara gustijerna je obnovljena, a zahvaljujući solarnoj elektrani, dom je postao potpuno energetski neovisan i funkcionalan.

Planinarski dom Planka (1)
Planinarski dom Planka (5)

Godina 2024. donosi važan iskorak – Planka je dobila dozvolu za korištenje. Tim mo:re, koji već pet godina radi na projektu, završio je uređenje blagovaonice i dnevnog boravka, uključujući izradu klupa i platforme u spavaonicama. Dom je sada spreman za prihvat posjetitelja, nudeći jedinstveno iskustvo boravka na vrhu otoka, uz čarobne zalaske sunca.

Foto: PR, Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori