Za nas nema ništa ljepšeg od dolaska kući nakon napornog dana, a već s vrata nas zapuhne miris omiljenog jela. Krpice sa zeljem jedan su od klasika domaće hrane, a mnogi od nas povezuju ga uz djetinjstvo i bake. Jedu se kao prilog uz meso ili kao samostalan obrok. Miris dinstanog zelja asocira nas na jesen i zimu, doba kada se zelje jede često i na razne načine, pa i kiseli za jela poput sarme.
Krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem su tradicionalno jelo koje je vrlo popularno u hrvatskoj kuhinji, posebice u kontinentalnim dijelovima zemlje. Sastoji se od jednostavne kombinacije tjestenine, koja se reže na male kvadratiće (krpice), i dinstanog zelja, odnosno kupusa. Uz krpice i zelje, za ovo će vam jelo trebati još samo luk, začini i malo ulja. Priprema ne može biti jednostavnija i brža, a jelo će vas odmah ugrijati, zasititi i vratiti lijepe uspomene.
Recept
Sastojci:
- 500 g krpica
- 1 glavica luka
- 1 glavica mladog kupusa (zelja)
- 3 žlice ulja
- sol, papar
- opcionalno: slanina
Postupak:
- Tjesteninu (krpice) kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekšaju, otprilike 7-10 minuta. Ocijedite ih i ostavite sa strane.
- Kupus narežite na sitne trakice. Na malo ulja dinstajte nasjeckani luk dok ne postane zlatnožut, pa dodajte kupus. Dinstajte ga dok ne omekša i postane zlatno-smeđe.
- Dodajte sol i papar, a po želji možete dodati i malo crvene paprike. Ako dodajete slaninu, sitno ju nasjeckajte i dodajte zelju.
- Krpice dodajte u tavu s dinstanim zeljem i sve se zajedno još kratko pržite, dok se okusi ne sjedine.
Gdje u gradu pojesti krpice sa zeljem?
Ako se kojim slučajem zaželite krpica sa zeljem dok šećete Zagrebom, uputite se u gostionicu Ficlek, gdje će vas dočekati domaća hrana i lokalna vina – pa tako i izvrsne domaće krpice sa zeljem!
Foto: Instagram