Ljepota dolazi iznutra: Pet namirnica za zdravu i blistavu kožu
Ljepota dolazi iznutra: Pet namirnica za zdravu i blistavu kožu

Ljepota dolazi iznutra: Pet namirnica
za zdravu i blistavu kožu

Poznata izreka glasi – ono si što jedeš. Tako nezdravi (ili kako mi volimo reći, manje zdravi) izbori definitivno utječu i na to kako koža može izgledati – pomalo beživotno i bez sjaja. Još jedna slavna izreka glasi – ljepota dolazi iznutra. Tako, prije nego što se odlučimo za brojne (uglavnom skupe) kozmetičke tretmane i kupovinu novih proizvoda za njegu kože, osvrćemo se na svoje navike u prehrani. Izdvajamo namirnice za zdrav izgled kože koje jedemo svakodnevno – kako bismo se osjećali dobro, a tako i izgledali.

Namirnice za zdrav izgled kože

Avokado

Avokado je jedna od onih namirnica koju volimo iz brojnih razloga. Ne samo da je ukusan i brojna jela čini boljima, već je nutritivno bogat. On sadrži zdrave masti, omega 3 kiseline, a u sebi sadrži i vitamine C, E, K i B6. Također, avokado predstavlja i izvor magnezija i kalija, kao i beta karotena.

Ne samo da je ukusan, avokado doprinosi i bržem osjećaju sitosti. Mnogi ga konzumiraju kada jedu tost i jaja, ali avokado volimo i u slatkoj varijanti – on je voće, naposljetku. Ako još niste, probajte sladoled od avokada, kao i slatki tost s avokadom, slatkim sirom i breskvama.

 

Borovnice (i drugo bobičasto voće)

Borovnice (i drugo bobičasto voće) na listi su zvanoj namirnice za zdrav izgled kože. Ne samo da su ukusne, borovnice su odlične za zdravlje – a tako i za zdrav i blistav izgled kože. One spadaju u kategoriju superfood hrane. Bogate su antioksidansima, koji čuvaju mladolik izgled – i stanje kože. Uz to, obiluju vitaminima K i C, te stimuliraju proizvodnju kolagena. Jedite ih uz zobenu kašu, deserte ili ih konzumirajte u smoothiejima.

Batat

Batat, odnosno slatki krumpir, vrlo je zdrava namirnica. Kada govorimo o zdravom izgledu (i stanju) kože, batat nudi brojne benefite. Poput borovnica, bogat je antioksidansima, stimulira kolagen i odličan je alat za smanjenje upala i nadutosti u tijelu. Još neki od benefita batata su i to što zbog visoke razine beta karotena, štite kožu od neželjenih efekata izloženosti suncu. Redovnim konzumiranjem slatkog krumpira, koža izgleda svježe i zategnuto.

Limun

Mnogi konzumiraju limun ujutro, na prazan želudac i to u kombinaciji s toplom vodom. Uz to što je ovo ukusan način da započnete dan, on je i zdrav – ne samo za tijelo i imunitet, već i za izgled i stanje kože. Limun vrlo povoljno utječe na nas. Potiče stvaranje kolagena, kožu čini sjajnijom i svežijom i umanjuje prisustvo tamnih mrlja. Odličan je ako imate problema s aknama i bubuljicama jer umanjuje proizvodnju sebuma. Limun je vrlo jednostavno dodati u brojna jela i pića – a benefita je mnogo.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput oraha, lješnjaka, badema, indijskih oraha i pistacija obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima. Predstavljaju zdrav izbor nezasićenih masti, a zbog visokog sadržaja vlakana, pogodno utječu na sveopćte zdravlje. U sebi imaju i proteine. Ne samo što su ukusni, već su lak i efektan način da svakodnevno pomognete zdravlju organizma, ali i kože. Namirnice za zdrav izgled kože su važne – a orašasti plodovi tako su a must.

Učitati još
Zatvori