A Single Room with a Single Book: Ova knjižara u Tokiju prodaje samo jednu knjigu
A Single Room with a Single Book: Ova knjižara u Tokiju prodaje samo jednu knjigu

A Single Room with a Single Book: Ova knjižara u Tokiju prodaje samo jednu knjigu

Morioka Shoten je mala, ali veoma posebna knjižara smještena u Japanu, u Tokiju, koja se ističe svojim jedinstvenim konceptom A Single Room with a Single Book. Naime, ova knjižara prodaje samo jednu knjigu. Na prvi pogled, može zvučati čudno da prodaje samo jedan naslov, ali ova knjižara nudi nešto zaista posebno. Svakog utorka se mijenja knjiga koja se prodaje, a posjetitelji mogu kupiti više različitih primjeraka tog izabranog djela. Na zidovima su umjetničke izložbe inspirirane temom te knjige, što stvara jedinstvenu atmosferu koja privlači ljubitelje knjiga iz svih krajeva svijeta.

Morioka Shoten

Otvorena 5. svibnja 2015. godine, Morioka Shoten se nalazi u mirnoj ulici u Ginzi, daleko od žurbe glavnih ulica. Ovaj miran kutak pruža savršenu priliku za opuštanje i uživanje u knjigama. Inspirirana konceptom sporog čitanja, ova knjižara podsjeća na tradicionalne japanske čajane, gdje se gosti mogu zadržati, razmišljati i razgovarati. U Morioka Shotenu, čitanje postaje više od obične aktivnosti — to je ritual uživanja i refleksije.

Osim što prodaje knjige, Morioka Shoten je mjesto okupljanja svih koji dijele ljubav prema literaturi. Osnovao ju je zaljubljenik u knjige –  Yoshuyukia Morioka. Prva prodavnica otvorena je prije deset godina u Kayabachu, gdje su se organizirali razni događaji kao što su promocije knjiga i umjetničke izložbe. Ovi događaji su stvorili jedinstvenu zajednicu, gdje se posjetitelji mogu povezati jedni s drugima i s autorima. Da bi unaprijedila ovu interakciju, Morioka Shoten je postala ograničena kompanija, fokusirajući se na jačanje odnosa između čitatelja i pisaca.

Minimalizam na vrhuncu

Ambijent ove knjižare je pažljivo osmišljen. Minimalistički dizajn omogućava da se svi detalji usmjere na knjige, dok udobna mjesta za sjedenje pozivaju na opuštanje. U knjižari se nalazi i mali kafić, gdje posjetitelji mogu uživati u šalici kafe ili čaja dok prelistavaju knjige. Ova kombinacija stvara savršenu atmosferu za čitanje, gdje se čitatelji mogu potpuno posvetiti onome što ih zanima.

Pored same prodaje knjiga, Morioka Shoten organizira razne događaje, kao što su književne večeri i radionice. Ove aktivnosti potiču diskusiju i razmjenu ideja među posjetiteljima, čineći knjižaru mjestom okupljanja i interakcije, što je posebno važno u vrijeme kada digitalni svijet često zaboravlja na osobna iskustva.

U Morioka Shotenu, svaka knjiga postaje povod za razgovor, a svaka posjeta pruža priliku za stvaranje novih prijateljstava. Ako se ikada nađete u Tokiju, obavezno posjetite Morioka Shoten. Ova posebna knjižara pruža jedinstveno iskustvo čitanja i povezivanja s drugim ljubiteljima knjiga. U svijetu koji se ubrzano mijenja, ona nas podsjeća na važnost usporavanja i uživanja u trenutku, kao i na vrijednost osobnih susreta.

*Tekst je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@moriokashoten)

Učitati još
Zatvori