Detalji za dom koje viđate, a ne znate odakle su: Od rebrastih čaša do unikatnih lampi i statement ogledala
Detalji za dom koje viđate, a ne znate odakle su: Od rebrastih čaša do unikatnih lampi i statement ogledala

Detalji za dom koje viđate, a ne znate odakle su: Od rebrastih čaša do unikatnih lampi i statement ogledala

Posljednjih godina interijeri su doživjeli pravu revoluciju u pogledu detalja koji definiraju prostor. Dok su trendovi u uređenju doma nekada naglašavali funkcionalnost i minimalizam, danas su detalji ti koji stvaraju karakter i osobnost svakog prostora. Razni elementi specifičnog dizajna, unikatni ogledala, elegantne vaze i lampe u neobičnim oblicima sve su prisutniji, pa je teško proći kroz domaće i inozemne interijere, bilo da se radi o kafiću, trgovini ili stanu, a da ne primijetimo ove trendi komade.

Zašto su ovi komadi postali toliko popularni i gdje ih možete pronaći? U nastavku ćemo istražiti razloge njihove popularnosti i ponuditi savjete o tome gdje ih možete nabaviti.

Čaše zanimljivog dizajna za dašak retro estetike

Jedan od najpopularnijih trendova u svijetu interijera posljednjih nekoliko godina su rebraste čaše i šalice. Ove čaše, koje često podsjećaju na vintage dizajn, ali s modernim twistom, postale su simbol sofisticiranog stila. Njihov upečatljiv dizajn, koji uključuje izražene vertikalne ili horizontalne linije, unosi dubinu i teksturu na stolovima, bilo da se radi o svakodnevnoj uporabi ili specijalnim prigodama. Čini se kako osim rebrastih čaša i šalica, sve više viđamo i one nepravilnog oblika s mekim i zaobljenim linijama. 

rebraste čaše, fermliving
fermliving
rebraste čaše_Fermliving
Fermliving

Zašto su postale popularne? Rebraste čaše ne samo da izgledaju elegantno već su i lagane. Međutim, svakako je presudan taj retro šarm koji imaju, dok one nepravilnijeg oblika izgledaju zaigranije.

Gdje ih pronaći? Možete ih nabaviti u trgovinama poput H&M Home, Zara Home ili specijaliziranim trgovinama dizajnerskog namještaja. Također, mnogi brendovi poput fermLIVING nude luksuznije verzije rebrastih čaša s modernim i minimalističkim twistom.

U tom stilu

fermliving, čaše
fermliving
čaše, H&M Home
H&M Home
H&M Home čaše
H&M Home
Zara Home čaše (1)
Zara Home
Zara Home čaše (2)
Zara Home
Zara Home čaše (3)
Zara Home
Zara Home čaše (4)
Zara Home
Zara Home čaše (5)
Zara Home
Zara Home čaše (1)
Zara Home

Statement ogledala

Ogledala s neobičnim i često apstraktnim okvirima ključni su detalj u interijerima već jedno vrijeme. Bilo da su to okrugla ogledala s debelim drvenim okvirima, ogledala u obliku oblaka ili valovita ogledala. Ovaj trend je sveprisutno u modernim interijerima. Ogledala više nisu samo funkcionalni objekti – sada su to prava umjetnička djela koja obogaćuju prostor i služe kao centralni komad.

Zašto su postala popularna? Pored estetskog dojma, ogledala također igraju važnu ulogu u proširivanju prostora. Svijetla i prostrana ogledala odražavaju svjetlost i stvaraju dojam veće prozračnosti, zbog čega bi se trebala naći u manjim stanovima ili prostorima s ograničenim prirodnim svjetlom.

Gdje ih pronaći? Za moderne, skulpturalne verzije ogledala, posjetite trgovine poput Ultrafragola, H&M Home, ZARA Home. Također, trgovine sa skandinavskim dizajnom, kao što je JYSK, nude predivne minimalističke okvire koji će se savršeno uklopiti u svaki prostor.

U tom stilu

H&M Home, ogledalo 2
H&M Home
H&M Home, ogledalo 3
H&M Home
H&M Home, ogledalo
H&M Home
Zara Home, ogledalo 2
Zara Home
Zara Home, ogledalo
Zara Home

Skulpturalne vaze

Vaze su u interijerima prošlog stoljeća bile isključivo funkcionalni predmeti, no danas su one istovremeno i dekorativni komadi, često izrađeni od neobičnih materijala poput keramike, stakla ili čak metalnih legura. Od rebrastih i geometrijskih oblika, do asimetričnih i minimiziranih vaza, ovaj trend omogućuje igru s formom i prostorom. Posebno su u posljednje vrijeme popularne vaze u obliku školjke.

vaza, fermliving 2
fermliving
vaza, fermliving
fermliving

Zašto su postale popularne? Vaze su postale pravi statement komadi koji mogu unijeti sofisticiranost u svakom prostoru, bilo da se radi o moderno dizajniranoj dnevnoj sobi ili stolu za večerom. U mnogim slučajevima, vaze su idealni komadi koji transformiraju prostor uz minimalni trud, čineći ga elegantnim i svježim.

Gdje ih pronaći? Brendovi poput Zara Home i H&M Home, JYSK i Selectedd nude vaze u različitim stilovima, dok su fermLIVING i Muuto popularni za one koji traže vrhunski dizajn, a možete ih pronaći i u Triki. Također, razni antique shopovi i online platforme poput Etsyja, Temua, Amazona nude vintage i jedinstvene vaze s povijesnim šarmom.

U tom stilu

muuto vaza
muuto
muuto vaza
muuto
JYSK vaza
JYSK
H&M Home vaza 2
H&M Home
H&M Home vaza 3
H&M Home
HM Home vaza
HM Home
Zara Home vaza 2
Zara Home
Zara Home vaza
Zara Home

Lampa neobičnog oblika

Lampa je uvijek bila ključan element svakog interijera, no danas je lampa mnogo više od običnog izvora svjetla. Neobični oblici i dizajnerske lampe poput onih sa asimetričnim sjenilima, neobičnim materijalima i skulpturalnim oblicima postali su zaštitni znak mnogih modernih interijera. Posebice su za oko mnogim influencerima zapele lampe u obliku gljiva, ali i u obliku ‘duge’.

lampa u obliku gljive, artemide 2
artemide

Zašto su postale popularne? Svjetiljke s neobičnim dizajnom mogu biti centralni element prostorije, privlačeći pažnju i uljepšavajući prostor, dok u isto vrijeme obavljaju funkciju osvjetljavanja. Svjetiljke su također način na koji se igra s različitim stilovima, od futurističkog do retro.

Gdje ih pronaći? Za skulpturalne i umjetničke lampe, posjetite brendove poput Tom Dixon, Flos ili Artemide, fermLIVING. Osim toga i Trika ima dizajnerske brendove među kojima ćete sigurno pronaći omiljeni stil. S druge strane, za elegantne, ali pristupačne verzije, trgovine H&M Home i Zara Home nude širok spektar lampi koje kombiniraju dizajn i funkcionalnost.

U tom stilu

Lampe, fermliving
fermliving
Zara Home_lampe u obliku gljive (4)

Detalji kao odraz osobnog stila

Rebraste čaše, ogledala s neobičnim okvirima, vaze i lampe s kreativnim oblicima postali su ključni trendovi u modernim interijerima. Ovi komadi, iako naizgled mali, imaju velik utjecaj na stvaranje ambijenta i atmosfere svakog prostora. Oni ne samo da unose šarm i eleganciju već su često i odraz osobnog stila. Ako želite unaprijediti svoj interijer, slobodno se upustite u potragu za ovim detaljima i pronađite komade koji će vašem domu dodati dozu elegancije i modernog šarma.

Foto: Fermliving, Artemide

Učitati još
Zatvori