KULturni radar: U galeriji Zen Contemporary postavljena je izložba koja spaja slikarstvo i skulpturu
KULturni radar: U galeriji Zen Contemporary postavljena je izložba koja spaja slikarstvo i skulpturu

KULturni radar: U galeriji Zen Contemporary postavljena je izložba koja spaja slikarstvo i skulpturu

U zagrebačkoj galeriji Zen Contemporary, u petak, 04. listopada otvorena je izložba Island’s Mystic and Echoes of Classical Beauty recentnih radova mlade hrvatske slikarice, ujedno i dobitnice ovogodišnje nagrade na Bijenalu slikarstva, Natalie Borčić Peuc i međunarodno priznatog talijanskog kipara Danielea Fortune. Izložba nastoji dočarati harmoniju čarolije netaknute prirode i skrivenih ljepota otoka Visa s bezvremenskim idealima ljepote klasične umjetnosti, dakako, u suvremenoj interpretaciji.

Natalie Borčić Peuc i Daniele Fortuna
Natalie Borčić Peuc i Daniele Fortuna

Island’s Mystic and Echoes of Classical Beauty

Natalia Borčić Peuc već je privukla pažnju javnosti i struke svojim prepoznatljivim slikama nadahnutim motivima svojega rodnog otoka Visa. Očaravajuća ljepota netaknute prirode, morski pejzaži, egzotične plaže, kao i bogata kulturna baština ovog otoka, Natalijina su neiscrpna inspiracija. Na izložbi će se predstaviti s radovima većih dimenzija, iz svog posljednjeg ciklusa, u kojem se tematski bavi plažama i morskim prizorima.

Kroz gotovo apstraktne prikaze viških pejzaža, umjetnica majstorski prenosi suštinu i dušu ovog čarobnog mjesta, omogućujući gledateljima osjetiti njegovu energiju i ljepotu. Koristeći kombiniranu tehniku ulja na platnu i akrilnih boja, uz eksperimentiranje s različitim emulzijama, kiselinama i uljima, te spontanu interakciju s prirodnim elementima poput kiše i vode, umjetnica stvara djela koja govore univerzalnim jezikom prirodne ljepote i umjetničke ekspresije.

Njen rad je više od pukog prikaza krajolika; to je duboko promišljeno istraživanje odnosa između umjetnika, prirode i gledatelja. Njezine slike nisu samo prikazi pejzaža i poziva da se ponovno povežemo s prirodom, već su i meditacije o njenoj neuhvatljivoj ljepoti. One nude gledatelju ne samo vizualni užitak, nego i duboku emocionalnu povezanost s prirodom, pozivajući ga da zastane, udahne duboko i uroni u mir i harmoniju koje otok pruža.

Natalie Borčić Peuc i Daniele Fortuna

O autorima

Natalia Borčić Peuc rođena je na otoku Visu 1989. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Matka Vekića u Zagrebu 2013. godine. Bavi se i ilustracijom te je ilustrirala mnogobrojne legende i priče otoka Visa. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Na 7. Bijenalu slikarstva dobila je nagradu Mlada umjetnica 7. bijenala slikarstva i nagradu Kontrapunkt nagrada Vladimir Dodig Trokut , Iva Vraneković – umjetnici umjetniku. Njezine slike krase zidove kolekcionara i ljubitelja umjetnosti diljem svijeta, potvrđujući njezin izuzetan talent i univerzalnu privlačnost njezina stvaralaštva, koja prelazi granice Hrvatske. Natalia živi i radi na relaciji Zagreb – Vis.

Talijanski kipar Daniele Fortuna kroz svoje radove nastoji popularizirati likove iz klasične mitologije kojima se divio još od djetinjstva. Na izložbi izlaže radove iz svog posljednjeg ciklusa, koji se, kao i svi dosadašnji, fokusira na ljudsku figuru interpretiranu u duhu antičke tradicije, ali na način suvremene kiparske morfologije. Fortuna koristi drvo za izradu svojih skulptura, svaka skulptura sastavljena je od više ručno izrezanih drvenih dijelova koji se poput slagalice slažu i lijepe u cjelinu te oslikavaju akrilnim bojama. Njegove zadivljujuće skulpture mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja, pružajući vizualnu i duhovnu ugodu.

Natalie Borčić Peuc i Daniele Fortuna
Natalie Borčić Peuc i Daniele Fortuna

Podsjetimo, rođen je 1981. godine u Milanu. Nakon stečene diplome na Europskom fakultetu za dizajn i modu u Milanu, Fortuna se seli u Irsku gdje nastavlja studij umjetnosti. Po završetku studija vraća se u Italiju gdje u svom ateljeu u Piacenzi s puno osjećaja, strpljenja i ljubavi izrađuje skulpture kojima razotkriva svoje najintimnije osjećaje i preokupacije. Djela mu redovito krase izložbene prostore u velikim metropolama i renomiranim galerijama, a njegova umjetnost privlači globalnu pažnju i kritičare. Jedinstveni stil i vizija osigurali su mu mjesto među najznačajnijim suvremenim umjetnicima.

Izložba ostaje otvorena do 26. studenog, a razgledati je možete u Zen Contemporary Art Gallery na adresi Gradišćanska 30. Više informacija dostupno je na linku.

Foto: Zen Contemporary Art Gallery

Učitati još
Zatvori