Što je anti-botox makeup i suprotstavljamo li se konačno opsesiji vječnom mladosti?
Što je anti-botox makeup i suprotstavljamo li se konačno opsesiji vječnom mladosti?

Što je anti-botox makeup i suprotstavljamo li se konačno opsesiji vječnom mladosti?

Rijetkost je danas vidjeti beauty kreatora ili kreatoricu na društvenim mrežama koji nisu isprobali (ili redovito koriste) filere i botoks. I što se nas tiče, to je apsolutno njihov osobni izbor i nimalo nas nije briga hoće li ići na tretmane ili ne. Ipak, stalo nam je do onih mladih i utjecaju podložnih umova koji koriste društvene mreže, s naglaskom na TikTok. Pa tako imamo tinejdžerice koje misle da im treba retinol i skincare rutina od 12 koraka ili 18-godišnjakinje koje ide na “preventivni” botoks. O usnama punim filera nećemo ni govoriti, ali bitno je naglasiti da je odgovornost onih koji filere apliciraju da upozore svoje pacijente kada se krenu približavati granici pretjerivanja.

Opsesija beauty standardima, a posebno održavanjem mladolikosti nikada nije bila jača, ma koliko god beauty kreatori tvrdili da je in prirodni look. Napomenimo da taj prirodni look gotovo isključivo uvijek podrazumijeva savršenu, baršunastu kožu bez nepravilnosti, rumene i blistave obraze i sočne usne s nekoliko slojeva sjajila. Također, malo tko od beauty influencera snima bez filtera. Sve to naravno doprinosi lažnoj slici prirodne ljepote koja je većinom nedostižna, pogotovo bez “dorada” po licu. Kao suprotnost tome sada je pojavio svojevrsni anti-botox makeup trend.

Kako je sve krenulo?

Pomalo neočekivano, sve je počelo dolaskom filma Beetlejuice, Beetlejuice u kina. Naime, TikTokerica Adrianna Kalisz objavila je video u kojem je napravila tzv. Beetlejuice lips. Trend je to u kojem najprije na usne stavite zeleni tekući ruž i čekate da se osuši. Nakon toga napućite usnice i nanesete crno sjenilo za oči. Jednom kada opustite usne ili se nasmijete na usnama se pojavljuje jako zabavan Beetlejuice uzorak koji je nastao zbog bora na usnama. Potpuni urnebes je nastao kada su to krenuli isprobavati drugi beauty kreatori i nikako nisu uspijevali, a razlog su – usne prepunjene filerom. Naprosto, njihove usne se ne boraju i ne mogu postići takav efekt.

Probali su oni malo progurati priču da Kaliszin postupak ne radi i da je ona Beetlejuice usne nekako drugačije napravila, ali nije im prošlo. Vrlo brzo je vrlo jasno postalo da je problem u fileru. Beetlejuice lips tako su postale trend koji je rezerviran za sve one s prirodnim usnama, a i svojevrstan otpor trenutnim beauty standardima.

Anti-botox makeup u punom sjaju

Baš prikladno s rastom popularnosti gore navedenog trenda, kreatorica i vizažistica Mei Pang objavila je video u kojem je nevjerojatno kreativno iskoristila bore na svome licu. Valja naglasiti kako je ona bore na licu koristila odavno za fora lookove, a sada je jedan updateala. Ona naime na početku videa škilji tako da joj se nabora nos kao i vanjski kutevi očiju. Na bore tada nanese sjenilo, obriše ostatak, a na licu joj ostaje očaravajući uzorak koji još malo doradi s drugim proizvodima.

Istu tehniku koristi i vizažistica Netta Szekely, čiji video je ranije ove godine također bio viralan. Ona je na modelu, koji je također škiljio napravila look s metalik sjenilom. Bore je tako iskoristila na najbolji mogući način. Baš kao i Pang.

Korisnici na društvenim mrežama objeručke su prihvatili ovaj trend. U komentarima ističu kako je ovo dobrodošla promjena u odnosu na savršene i retuširane lookove koje kreatori inače objavljuju. Također, upravo komentatori su primijetili kako ove lookove mogu napraviti samo oni koji nemaju filere i koji ne idu na botoks. Takvo prihvaćanje prirodnog izgleda kože i starenja kože, pozdravljaju i žele još.

@nettart

This makeup hack always always works when I need to create a wow effect but wuickly. This metal chic makeup is seriously easy to do. #metalchic #makeuphack #goldmakeup #goldpigment

♬ My Own Hymn - Above & Beyond & Zoë Johnston
@meicrosoft

An updated version of this nose crinkle look that I did ages ago! My scrunchy nose is probably one of my favourite features on myself :’) • • • #avantgardemakeup #editorialmakeup #experimentalmakeup

♬ he loves my heart shaped sunglasses - henry ★
@meicrosoft

Experimenting with my nose crinkles! Don’t ask me why I did this - I think I’m having artist block 😂 #avantgardemakeup #editorialmakeup #rainbowmakeup

♬ Let It Happen - Tame Impala

Je li ljudima dosta savršenstva?

Iz ovih trendova, kao i iz načina na koji su prihvaćeni dalo bi se zaključiti da je ljudima zaista dosta savršenstva. Naravno, rijetko tko će rekreirati ovakve lookove jer naprosto nisu nosivi u svakodnevnom životu, oni su couture, ali toliko ih je lijepo gledati, kao i proces njihovog nastanka. Konačno, bore ovdje nisu demonizirane, one nisu najgora stvar koja vam se može dogoditi, one su dobrodošle, one su naprosto prirodne, događaju se svima i umjesto da ih gledamo kao “zlikovce”, anti-botox trend pokazuje kako ih iskoristiti i naglasiti na najljepši način.

Bore će nam se dogoditi kako god, ali one ipak pokazuju da smo proživjeli neke emocije, da smo se smijali, da smo plakali pa i da smo se živcirali. Naravno, ako je vaš izbor da ih malo “popeglate”, pozdravljamo ga. Ako je vaš izbor da želite veće usne, pozdravljamo i to. Ipak, voljeli bismo da to zaista bude osoban izbor, a ne odluka vođena aktualnim beauty trendovima koji će se ionako promijeniti.

Foto: Instagram/ TikTok (@meicrosoft)

Učitati još
Zatvori